Όλα είναι έτοιμα για «γάμο» των τεχνικών εταιρειών του Δημοσίου, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ, δια της συγχωνεύσεώς τους σε μία νέα επιχείρηση, την Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, όμως το θέμα «κολλάει» εδώ και μήνες στη Δικαιοσύνη.
Ο λόγος; Τεχνικές εταιρείες αλλά και σωματεία εργαζομένων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας την παροχή εγγυήσεων και «παγώνοντας» έτσι τη διαδικασία της συγχώνευσης, μέχρις ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους.
Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης σε ερώτηση του βουλευτή του Αρκαδίας του ΠαΣοΚ κ. Οδυσσέα Κωνσταντόπουλου για τη συγχώνευση των τριών εταιρειών δια της απορροφήσεως από τον ΟΣΚ, «έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις, καθώς και πράξεις των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών, με κατάληξη αυτών την έγκριση και δημοσίευση του σχετικού σχεδίου συγχώνευσης».
Ασφαλιστικά μέτρα
Όμως, όπως αναφέρεται, «ασκήθηκαν από αναδόχους έργων και εργαζομένους αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες ζητήθηκε η παροχή εγγυήσεων για την εξασφάλιση συγκεκριμένων απαιτήσεων, άλλως ζητήθηκε η αναστολή της διαδικασίας συγχώνευσης έως ότου παρασχεθούν οι εγγυήσεις αυτές».
Συγκεκριμένα, τονίζει το υπουργείο, ασκήθηκαν οι παρακάτω αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τις INSO, ΑΚΩΝ, Ομάδα Κατασκευών ΑΕ, το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΟΜ, ενώ υποβλήθηκαν δηλώσεις αντιρρήσεων κατά του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης και αιτήματα παροχής εγγυήσεων από τις ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ, ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ και από το σωματείο εργαζομένων της ΘΕΜΙΣ.
Το υπουργείο περιμένει το δικαστήριο
Σύμφωνα με το υπουργείο, έως την 1η Φεβρουαρίου 2013 δεν είχε εκδοθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί των αιτήσεων παροχής εγγυήσεων του σωματείου εργαζομένων και πιστωτών της ΔΕΠΑΝΟΜ, που συνεκδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2012.
«Το υπουργείο έχει έτοιμο σχέδιο νομοθετικής διάταξης για προώθηση στη Βουλή προκειμένου να συντελεστεί άμεσα η συγχώνευση, παράλληλα με την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης» σημειώνεται στην απάντηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί από τον Νοέμβριο του 2011 και έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΚ.
Στόχος της εταιρίας είναι η μελέτη και κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δικαστικών μεγάρων και σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο των κατασκευών και των έργων Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της πρώην Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ).