Μείωση κατά μέσο όρο 44% των οργανικών τους μονάδων επέρχεται συνολικά στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, με βάση τις αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών τους, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Κατά τη συνεδρίαση στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, οριστικοποιήθηκαν οι προτάσεις αναδιοργάνωσης των 4 αυτών υπουργείων, στο πλαίσιο της επιδίωξης για συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών και ανακατανομή προσωπικού.
Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζει την αξιολόγηση των δομών και τις αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων -θα υπάρξει αναδιάρθρωση και στα υπόλοιπα υπουργεία- ως εργαλείο για «πιο αποτελεσματικό κράτος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη», με τη βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, την κινητικότητα και την ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Βεβαίως, το κυνήγι των μνημονιακών επιταγών, με τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, εντάσσει το όλο πρόγραμμα κυρίως στην επιδίωξη για λιγότερο κράτος, λιγότερο προσωπικό, λιγότερο δημόσιο τομέα, με την δαμόκλειο σπάθη των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων να δίνουν το ρυθμό…
Πάντως, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βάση τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, απλοποιείται η οργανωτική δομή και στα 4 υπουργεία. «Οργανικές μονάδες συνενώνονται με στόχο την ενδυνάμωσή τους, μέσω του ανασχεδιασμού του επιχειρησιακού τους αντικειμένου και με τη δημιουργία συνεργιών», τονίζεται.
Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 37%, ενώ «ενισχύεται το Σ.ΕΠ.Ε για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς». Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών αφορά ποσοστό 58%. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 26% και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης κατά 53%.
Όπως επισημαίνεται από το επιτελείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη υπουργείο, «οι μονάδες που εξυπηρετούν με τον πολίτη αναδιαρθρώνονται, ώστε το αντικείμενο και η αποστολή τους να είναι σαφή τόσο στα στελέχη για τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν, όσο και στους πολίτες, οι οποίοι θα γνωρίζουν ευκολότερα πού πρέπει να απευθύνονται για να εξυπηρετούνται χωρίς να ταλαιπωρούνται». Επίσης, έχει τεθεί στο κυβερνητικό μικροσκόπιο η αξιολόγηση και αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών. Παράλληλα, και στα τέσσερα υπουργεία, οι νέες δομές των οποίων εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, επέρχονται αλλαγές σε λειτουργίες όπως ο Οικονομικός Προγραμματισμός και Έλεγχος, η Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτές «ενδυναμώνονται και γίνονται πιο ευέλικτες ώστε να υποστηρίζουν οριζόντια και αποτελεσματικότερα τις επιχειρησιακές δράσεις των Υπουργείων και να αρθούν οι επικαλύψεις».
Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το μεσημέρι της Πέμπτης, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης και ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Για απολύσεις προειδοποιεί και η ΑΔΕΔΥ

Οι νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο είναι προ των πυλών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και σημειώνει ότι οι νέοι οργανισμοί υπουργείων που είδαν το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνουν περικοπές σε δομές άνω του 50% και μείωση θέσεων εργασίας έως και 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πρόχειρες, αυθαίρετες, αντιεπιστημονικές διαδικασίες», που δεν συνιστούν διοικητική μεταρρύθμιση.

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι μάσκες έπεσαν! Η κυβέρνηση απόλυτα υποταγμένη στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας, επισπεύδει τις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και με αυτόν τον τρόπο υλοποιεί το σχεδιασμό για βίαιη συρρίκνωση του Δημοσίου, αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο κόστος που θα προκληθεί στην ελληνική Κοινωνία τόσο από τον περιορισμό των Δημοσίων – Κοινωνικών Αγαθών όσο και από την επιπλέον αύξηση της ανεργίας, η οποία ήδη έχει σκαρφαλώσει στο 27%.

» Οι νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα είναι προ των πυλών!

» Σε συνέχεια των ‘εφέδρων’ της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και των ‘διαθεσίμων’ ΔΕ Διοικητικών Αορίστου Χρόνου και με όχημα, αυτή τη φορά, τη διαδικασία αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών και Δομών του Κράτους, προχωρούν σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις Υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων.

» Είναι αποκαλυπτικό ότι οι νέοι Οργανισμοί των πρώτων Υπουργείων, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνουν περικοπή σε δομές άνω του 50% και μείωση των θέσεων της εργασίας έως και 30% και πασιφανές ότι χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία για να νομιμοποιήσουν τις απολύσεις που ζητεί η Τρόικα (25.000 απολύσεις μέσα στο 2013, εκ των οποίων τις μισές μέχρι τον Ιούνιο!).

» Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του Κράτους, σαρώνει τα πάντα! Πρόκειται για μία απόλυτα συνειδητή επιλογή!

» Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία χρονική περίοδο, που η ελληνική Κοινωνία -των εκατοντάδων χιλιάδων ‘λουκέτων’ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του 1,5 εκατ. ανέργων και των 3 εκατ. πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας- έχει ανάγκη την ύπαρξη και παροχή υπηρεσιών εκ μέρους τους Κράτους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

» Κι όμως! Η Κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ότι ‘θα παραμείνει στο Δημόσιο ό,τι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες!’

» Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

» Η συλλογική δράση, η συνέχιση και η διεύρυνση του κοινού αγώνα, με τη συμμετοχή όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

» Η καθολική συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 20 του Φλεβάρη, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ισοπεδώνει την ελληνική κοινωνία, είναι υπόθεση όλων μας.

» Όλοι μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη!!!».

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαπάτηση του λαού

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Για μια ακόμα φορά η τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί να προκαλέσει και να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυβερνητικού Συμβουλίου για ‘Δημόσια διοίκηση σύγχρονη, ανθρωποκεντρική και αποδοτική’ και η ανακοίνωση για ‘θετική πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης, μέσω της αξιολόγησης, της κινητικότητας και της ορθολογικότερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού’, μόνο ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί, αν δεν επρόκειτο για την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τις ζωές χιλιάδων υπαλλήλων.

» Είναι σαφές ότι όλες αυτές οι πρόχειρες, αυθαίρετες, αντιεπιστημονικές διαδικασίες -υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας- με τις ψευδεπίγραφες αξιολογήσεις, τις βίαιες συρρικνώσεις των υπηρεσιακών δομών των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, την κινητικότητα των υπαλλήλων, τις διαθεσιμότητες κλπ, δεν συνιστούν διοικητική μεταρρύθμιση, δεν έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των παθογενειών και δυσλειτουργιών της κρατικής μηχανής, ούτε θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

» Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων για «απομακρύνσεις» 25.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και 150.000 συνολικά μέχρι το 2015. Τα περί δήθεν μετακινήσεων, δήθεν αξιολογήσεων κλπ είναι για εσωτερική κατανάλωση και συσκότιση της κοινής γνώμης, αλλά δεν μπορούν πλέον να πείσουν κανέναν.

» Ο κεντρικός στόχος των πολιτικών αυτών είναι οι απολύσεις προσωπικού, η διάλυση δημοσίων υπηρεσιών και η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους και βέβαια η πλήρης κατάργηση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών.

» Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου χαρακτήρα του και παράλληλα η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο τη διαφάνεια και την κοινωνική αποτελεσματικότητα, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας».