Σε ηλικία 16 ετών, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Νίκος Ρωμανός συμμετείχε σε εμπρηστική επίθεση αντιεξουσιαστών στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Αγιο Δημήτριο μαζί με μέλος της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που συνελήφθη για την αποστολή των δεμάτων βομβών. Την ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 27 Ιουνίου 2009, στη διάρκεια της οποίας πυρπολήθηκαν πέντε αστικά λεωφορεία, είχε αναλάβει η οργάνωση «Πύρινες Σκιές». Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το μεσημέρι της Πέμπτης, ύστερα από ελέγχους γενετικών υλικών και DNA από τους συλληφθέντες για τη ληστεία στον Βελβεντό σε σχέσεις με παλαιότερες ένοπλες επιθέσεις.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι δύο από τους συμμετέχοντες στη ληστρική επίθεση στον Βελβεντό συμμετείχαν –όπως είχε ήδη αποκαλύψει «Το Βήμα»– στην αιματηρή συμπλοκή στην Πεύκη με αστυνομικούς τον Μάιο του 2011 αλλά και στη ληστεία στον Φιλώτα Φλώρινας τον Νοέμβριο του 2012. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπως προκύπτει, διέθετε από τις αρχές του 2011 σειρά στοιχείων για αποτυπώματα, δείγματα DNA αλλά και δύο καταλύματα σε Πόρτο Ράφτη και Κολωνό που είχαν νοικιάσει παλιότερα οι συλληφθέντες στον Κολωνό, χωρίς να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε.
Από τα νεότερα στοιχεία προκύπτει ότι ο νέος αυτός βραχίονας των «Πυρήνων της Φωτιάς» είχε πιθανόν σχέσεις -μέσω της ανάλυσης DNA- σύμφωνα με την Αστυνομία με τους τέσσερις αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη που είχαν συλληφθεί -οι τρεις εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθεροι- τον Ιανουάριο του 2011 για εμπρηστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2010 σε κτίριο της ΔΕΗ στη συμπρωτεύουσα. Οι τέσσερις αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη έχουν κατηγορηθεί για σύσταση συμμορίας και όχι για «συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση», κάτι που είχε προκαλέσει τη δυσφορία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.
Οι «Πύρινες Σκιές»
Η οργάνωση «Πύρινες Σκιές» στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο Νίκος Ρωμανός είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο.
Μετά την επίθεση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ από περίπου δέκα άτομα, τα οποία πέταξαν μολότοφ και γκαζάκια, η οργάνωση έγραφε στο κείμενό της: «Στόχος μας να προκαλέσουμε πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο, να σαμποτάρουμε τις υποδομές του δημοσίου, να επιβραδύνουμε έστω και λίγο την παραγωγή και την κατανάλωση, να αυξήσουμε το δημόσιο χρέος και να δημιουργήσουμε ακόμα μια εστία πολέμου και στην πιο απόμερη γωνιά της μητρόπολης». Σε αυτά η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει ομοιότητες σχετικά με κείμενα της «Συνωμοσίας».
Σε άλλο κείμενό της η οργάνωση σημείωνε: «Τη νύχτα του χτυπήματός μας στις 6 Μάρτη έκλεισαν τρεις μήνες από την απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δεν είμαστε χριστιανοί να τελούμε μνημόσυνα με ανθοδέσμες και δάκρυα. Τιμάμε τον ενθουσιώδη τσαμπουκά του Αλέξη με τη συνέχιση του πολέμου, του ίδιου πολέμου που του στοίχισε τη ζωή και δεν πρόλαβε καλά καλά να γνωρίσει».
Από τη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. την Τετάρτη προκύπτει ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε εντοπίσει τον Δεκέμβριο του 2011 στην οδό Διστόμου 87 στον Κολωνό και τον Μάρτιο του 2011 στο Πόρτο Ράφτη δύο καταλύματα (σ.σ. είχαν ενοικιασθεί για 2-3 μήνες με πλαστά δελτία ταυτότητας) όπου διέμεναν οι συλληφθέντες στον Βελβεντό. Τότε υπολογίζεται ότι οι αντιεξουσιαστές προετοίμαζαν το διάδοχο σχήμα των «Πυρήνων» και η βομβιστική επίθεση στο Mall ήταν ένα μεγάλο χτύπημα τους τελευταίους μήνες…