Τη δυναμική του κλάδου της αιολικής ενέργειας αντικατοπτρίζουν τα επιπλέον 11,6 GW αιολικής ενέργειας, τα οποία εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012 ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 105,6 GW.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας στατιστικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), το 2011 είχαν εγκατασταθεί 9,4 GW.
Η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευσε το 26% της νέας ενεργειακής ισχύος της ΕΕ για το 2012. Αυτή τη στιγμή, καλύπτει το 7% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης ενώ το 2011 κάλυπτε μόνο το 6,3%.
Τη μέγιστη διείσδυση αιολικής ενέργειας παρουσιάζει η Δανία με 27% και ακολουθούν η Πορτογαλία με 17%, η Ισπανία με 16% και η Ιρλανδία με 13%. Συνολικά στην ΕΕ των 27, οι επενδύσεις του κλάδου υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ.
Στη συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύ της ΕΕ, η Γερμανία είναι αναμφισβήτητα ο ηγέτης με 31,3 GW (30%), με την Ισπανία να ακολουθεί με 22,8 GW (22%), το Ηνωμένο Βασίλειο με 8,4 GW (8%), η Ιταλία με 8,1 GW (8%) και η Γαλλία με 7,2 GW (7%).
Η εξάπλωση της αιολικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη διαφαίνεται από το γεγονός ότι η Δανία, η Γερμανία και η Ισπανία –οι οποίες το 2000 αντιπροσώπευαν το 85% των ετήσιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας – αντιπροσώπευσαν το 2012 το 33% αυτών.
Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα
Στη χώρα μας το 2012 εγκαταστάθηκαν 116,6 MW αιολικής ισχύος, δηλαδή μόλις το 1% της συνολικής ισχύος στην Ευρώπη των 27.
Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη –μετά τη Σλοβενία και τη Σλοβακία – αρνητική απόκλιση από τους στόχους αιολικής ενέργειας όπως αυτοί περιέχονται στα εθνικά σχέδια δράσης. Η απόκλιση αυτή είναι -30,6%.
Την καλύτερη επίδοση εμφανίζουν η Σουηδία (υπέρβαση 55,6% του στόχου) και η Βουλγαρία (υπέρβαση 51,7% του στόχου).
Γενικά η Ευρωπαϊκή Ενωση κινείται κοντά στο στόχο αιολικής ενέργειας των σχεδίων δράσης, εμφανίζοντας απόκλιση -1,8%.
«Η Ευρώπη χτίζει το ενεργειακό της μέλλον με διαρκώς περισσότερη αιολική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές. Οι ευρωπαϊκές αιολικές επιχειρήσεις επενδύουν και στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Δείχνουν το δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Ετσι, οδηγούν την Ευρώπη στην τεχνολογική πρωτοπορία και την ενεργειακή ανεξαρτησία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) Παναγιώτης Παπασταματίου.
Η πολιτική, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως επισημαίνει ο κ. Παπασταματίου, οφείλει να μην υπονομεύσει αυτή την πορεία. Και καταλήγει: «Ειδικά στην Ελλάδα, τα δύο επόμενα έτη μπορούν να είναι τα έτη της αιολικής ενέργειας. Προϋπόθεση για αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα και η επενδυτική ασφάλεια. Να μην αιφνιδιάζεται η αγορά από αναδρομικές έκτακτες εισφορές, αλλαγή των κανόνων με απαιτήσεις εγγυοδοσίας ή πρόσθετες φορολογίες, άδικες ποινές και επιβαρύνσεις. Ετσι, δεν θα ανασταλεί η ανάπτυξη και θα μπορέσει η κοινωνία να ανακουφισθεί πραγματικά, τώρα που το κλίμα για την πατρίδα μας αλλάζει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο»