Είναι ένα ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου και οι οδηγοί που διασχίζουν τη λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου Ledra Marriott κόβουν προς στιγμήν ταχύτητα. Ίσως να απορούν για το αν το αεροδρόμιο μετακόμισε στη Συγγρού, με τόσες παρέες νεαρών αεροσυνοδών να διασχίζουν το πεζοδρόμιο. Μόνο που δεν κρατούν βαλίτσες, αλλά φακέλους με βιογραφικά και φωτογραφίες.
Είναι μια ακόμη Ημέρα Καριέρας της αεροπορικής εταιρείας Emirates, στην οποία περίπου 500 νέοι άνθρωποι στηρίζουν τις ελπίδες τους για μια δουλειά με έδρα το κοσμοπολίτικο Ντουμπάι.

Από τις 9.00 το πρωί στην αίθουσα αναμονής ένα κυρίως νεανικό πλήθος, με επαγγελματική εμφάνιση, περιμένει υπομονετικά να περάσει τη διαδικασία γνωριμίας με την εταιρεία. «Κάθε φορά έχει και περισσότερο κόσμο» λέει μια υποψήφια, η οποία έχει πάρει άλλες δύο φορές μέρος στη διαδικασία.
«Γιατί όχι; Εδώ δεν βλέπω μέλλον»
Η ίδια δηλώνει έτοιμη να δοκιμάσει να φτιάξει μια νέα ζωή στο Ντουμπάι. Μια φίλη της, με την οποία είχαν πάει μαζί στην πρώτη της απόπειρα, έχει προσληφθεί. «Δεν είναι εύκολη η προσαρμογή. Υπάρχουν Έλληνες που πήγαν και γύρισαν πίσω, αλλά είμαι αποφασισμένη να δοκιμάσω» δηλώνει και αναρωτιέται: «Είναι καλύτερα να μένω εδώ και να μην πληρώνομαι, ενώ δουλεύω όλη μέρα;».
Στα περισσότερα πηγαδάκια νέοι άνδρες και γυναίκες, οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου, συζητούν για τις ευκαιρίες που προσφέρουν χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Γιώργος Κ., μόλις πήραν το πτυχίο τους και ψάχνουν την ευκαιρία να ζήσουν στο εξωτερικό. «Οι γονείς μου δεν μπορούν να με στείλουν για σπουδές στο εξωτερικό έτσι όπως είναι τα πράγματα. Ψάχνω λοιπόν, μια ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο και ίσως να χτίσω την καριέρα μου. Εδώ δεν βλέπω μέλλον» τονίζει.
Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να περάσει επιτυχώς από την πρώτη αυτή δοκιμασία και αν τον καλέσουν, να λάβει μέρος σε άλλα δύο αυστηρότερα στάδια επιλογής.
Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε την πρώτη συνάντηση, όπου οι υπεύθυνοι παρέλαβαν μόνο βιογραφικά και φωτογραφίες. «Το μόνο που ζήτησαν ήταν να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, χωρίς τακούνια, για να δουν το ύψος μας σε σχέση με τα ντουλάπια του αεροσκάφους» εξηγεί μια υποψήφια. Ακολουθεί αναμονή μέχρι το απόγευμα, οπότε οι επιτυχόντες θα λάβουν το πολυπόθητο τηλεφώνημα, ώστε αύριο να περάσουν τη δεύτερη δοκιμασία.
Ευκαιρία καριέρας με μέσο μηνιαίο μισθό €1.827
Στον χώρο αναμονής οι υποψήφιοι έχουν την ευκαιρία να χαρτογραφήσουν την ευκαιρία που διεκδικούν. Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο, η Emirates προσφέρει ένα μη δεσμευτικό συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών με βασικό μισθό 819 ευρώ τον μήνα, στον οποίο προστίθεται αμοιβή 11,21 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Υπολογίζοντας λοιπόν 80 με 100 ώρες πτήσης τον μήνα, ένας μέσος μηνιαίος μισθός αγγίζει το ποσό των 1.827,52 ευρώ, ο οποίος είναι μάλιστα και αφορολόγητος.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης δωρεάν στέγαση σε ένα από τα 50 συγκροτήματα διαμερισμάτων που διαθέτει η εταιρεία στο Ντουμπάι, ανά τρία ή τέσσερα άτομα του ιδίου φύλου στο ίδιο διαμέρισμα. Τα πάγια έξοδα του σπιτιού καλύπτονται από την εταιρεία, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ασφαλιστική κάλυψη 365 ημέρες τον χρόνο.
Στο διαμέρισμά τους μπορούν να τους επισκεφθούν δύο μέλη της οικογένειάς τους δύο φορές τον χρόνο για μέγιστο όριο 30 ημερών. Οι ίδιοι δικαιούνται άδεια 30 ημερολογιακών ημερών τον χρόνο για να επισκεφθούν την οικογένειά τους.