Τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε, για την κακοποίηση των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στη Κοζάνη έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Στάθης, οι τραυματισμοί προέκυψαν από συμπλοκή των τεσσάρων με άνδρες της Αστυνομίας, κατά τη σύλληψή τους ωστόσο είναι υπό ποινική έρευνα το εάν υπήρξαν χτυπήματα κατά την ανάκριση των νεαρών. Για την πορεία της έρευνας δεν ήθελε να αναφερθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Στάθη αντίσταση κατά τη σύλληψή τους προέβαλαν τρεις από τους τέσσερις συλληφθέντες που εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο κέντρο της Βέροιας. Ο τέταρτος συνελήφθη στη Κοζάνη χωρίς να προβάλει αντίσταση και δεν έφερε κακώσεις.
Ο κ. Στάθης υποστήριξε ότι σύμφωνα με στοιχεία «προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε συμπλοκή σώμα με σώμα, πάλη, για να καταβληθεί η αντίσταση των δραστών, να επιτευχθεί η σύλληψή τους και να ελευθερωθεί ο απαχθείς ιατρός όμηρος, τον οποίον οι δράστες είχαν επιβιβάσει βίαια σε κλειστό φορτηγάκι που επέβαιναν».
«Η ύπαρξη σωματικής πάλης αστυνομικών και ληστών στο σημείο ακινητοποίησης του οχήματος των δραστών, στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια» συνέχισε ο Π.Στάθης «προκύπτει από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο τόπο και οι οποίοι ανάλογα με την οπτική γωνία που βρίσκονταν μιλούν για συμπλοκή σώμα με σώμα, αντίσταση των δραστών, πτώση στο έδαφος και κύλισμα» ενώ έκανε λόγο για ψηλούς και γεροδεμένους αστυνομικούς που συνέλαβαν τους νεαρούς έναντι πιο κοντών και αδύνατων δραστών. Πρόσθεσε ακόμη πως κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός στο κάτω άκρο.
Στο πόρισμα της έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνονται και καταθέσεις από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας που είχαν υπηρεσία στο κτίριο και είδαν τους νεαρούς κατά την προσαγωγή τους να φέρουν μώλωπες, τραύματα και ίχνη αίματος.
Μάλιστα κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε και ένα ερασιτεχνικό βίντεο που καταγράφηκε λίγο μετά τη σύλληψη των δραστών και που τους παρουσιάζει ακινητοποιημένους μέσα σε μια στοά της Βέροιας. Στην παρουσίαση δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι φαίνεται ένας από τους τρεις νεαρούς να είναι εμφανώς χτυπημένος στο πρόσωπο.
Όπως είπε η σύλληψη έγινε στις 12.50 στην οδό Τρύφωνος στη Βέροια και μεταξύ 13.00 και 13.05 προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση. Αστυνομικοί, ατύπως όπως ειπώθηκε, τους έβγαλαν φωτογραφίες με κινητά τηλέφωνα ανάμεσα στις 13.11 και 13.15. Στις 13.30 έγινε μια πρώτη απόπειρα να σταλούν με υπηρεσιακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο e-mail οι φωτογραφίες στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα και η διαδικασία επαναλήφθηκε στις 13.45.
Επίσης, ο κ. Στάθης υποστήριξε ότι ο 20χρονος συλληφθείς μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Βέροιας, εξετάστηκε από ιατρούς και «η κατάσταση της υγείας του περιγράφεται σε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση».
Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, ο απαχθείς ιατρός δηλώνει ότι δεν αντιλήφθηκε με ποιο τρόπο εξήλθαν από το φορτηγάκι οι τέσσερις νεαροί. «Η μαρτυρία του, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και του ρόλου του -συγκινησιακό στρες, κατάσταση αιχμαλωσίας- εκτιμάται ως ειλικρινής» είπε ο κ. Στάθης και σημείωσε πως οι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες αρχικά καθώς δεν γνώριζαν ποιος είναι και όταν εξακριβώθηκε πως επρόκειτο για τον όμηρο απομακρύνθηκε.
Αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι οι νεαροί αρνήθηκαν να παραλάβουν τις σχετικές παραγγελίες που αφορούσαν την ιατροδικαστική τους εξέταση και δεν κατέστη εφικτό να εξεταστούν μέχρι σήμερα καθώς δεν γνώριζαν σε ποια φυλακή θα μεταχθούν. Πλέον από τη στιγμή που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού η εξέταση τους θα γίνει από την αρμόδια Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Στάθη.

Δήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Τέσσερα ερωτήματα -αντί για απαντήσεις- προκαλεί, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πόρισμα της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες περί βασανισμού των τριών εκ των συλληφθέντων από τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό. Για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και απρέπεια κατηγορεί η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά:

« Πόσο αξιόπιστη είναι μια έρευνα όταν ο ερευνών και ο ερευνώμενος ταυτίζονται;
» Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΑΣ τα τραύματα των συλληφθέντων οφείλονται σε σκληρή πάλη με τους αστυνομικούς. Πώς όμως είναι δυνατόν σε μια τέτοια πάλη να μην τραυματίζονται οι αστυνομικοί, ενώ οι συλληφθέντες εμφανίζουν βαριές κακώσεις;
» Οι καταθέσεις των αστυνομικών επιβεβαιώνονται από ιατροδικαστικά ευρήματα;
» Πώς μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η έρευνα της ΕΛΑΣ, όταν ο Μάρεκ Μαρζίνσκι, υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνησίας, της πλέον αξιόπιστης σχετικής με το θέμα ΜΚΟ, μιλά για κουλτούρα ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί;».

Απάντηση Κεδίκογλου

«Είναι απορίας άξιο πώς ένα κόμμα, που δηλώνει κοινοβουλευτικό, επιμένει να θεωρεί πιο αξιόπιστους τους ισχυρισμούς κατηγορουμένων για ένοπλες ληστείες και τρομοκρατικές ενέργειες, από τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και τα αποδεικτικά στοιχεία της Αστυνομίας» σημειώνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

«Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να απολογηθεί τουλάχιστον για τον χαρακτηρισμό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ως νεοναζί και των αστυνομικών ως βασανιστών» υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και η απρέπεια έχουν τα όριά τους» καταλήγει.

Απάντηση υπουργείου Δημόσιας Τάξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία ακόμα επίδειξη αμετροέπειας, επιμένει να θεωρεί με το ζόρι «βασανιστές» τους Έλληνες αστυνομικούς και να μην έχει το κουράγιο να παραδεχθεί τουλάχιστον το λάθος του, να εξάγει συμπεράσματα πριν την διεξαγωγή έρευνας, τα ευρήματα της οποίας τον διέψευσαν.

Απάντηση 1η: Από συστάσεως ελληνικού κράτους ο πειθαρχικός έλεγχος όσων υπηρετούν στο Δημόσιο τομέα διεξάγεται από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Και δεν προβλέπεται βέβαια να διεξάγεται η έρευνα από τις… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση 2η: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ή παριστάνει ότι αγνοεί ότι τραυματίσθηκε αστυνομικός κατά την επιχείρηση σύλληψης. Αγνοεί επίσης ότι για τον ίδιο λόγο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων!

Απάντηση 3η: Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν έχουν συνταχθεί ακόμη, για τον απλούστατο λόγο ότι οι τρεις κατηγορούμενοι για τη ληστεία αρνήθηκαν να παραλάβουν τις σχετικές παραγγελίες για εξέτασή τους από ιατροδικαστή. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της προδικαστικής ποινικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κληθούν αυτεπαγγέλτως σε ιατροδικαστική εξέταση.

Απάντηση 4η: Με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουμε όλοι να πάθουμε «Διεθνή Αμνησία» (έτσι αποκαλεί την Διεθνή Αμνηστία το κόμμα του κ. Τσίπρα στην ανακοίνωσή του!). Δεν έχουμε πάθει αμνησία πάντως όταν δεν θυμόμαστε, εδώ και μία εβδομάδα, να έχει εκδοθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που να καταδικάζει την τρομοκρατική δράση των ληστών της Κοζάνης… »