Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του δεύτερου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μια ιδέα που είχε και υλοποίησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας την Πέμπτη 7.2.2013. Ήταν μια δράση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληροφοριών – βιομηχανική κατασκοπεία και η πρόληψη αυτοκτονιών που αναγγέλλονται μέσω Διαδικτύου.
Προς τούτο η συνεδριακή αίθουσα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας χωρίστηκε σε τρία μέρη και φιλοξένησε τρεις παράλληλες συνεδρίες στα ισάριθμα σημαντικά ζητήματα.
Παρουσιάστηκαν έρευνες και πρακτικές που ακολουθεί η Αστυνομία, το κράτος, ιδιωτικοί φορείς και απλοί πολίτες στην κατεύθυνση της πρόληψης. Το σύνθημα ένα, όπως το μετέφερε με μήνυμά της η αρμόδια επίτροπος για τις νέες τεχνολογίες Νίλι Κρους: «Συνδεθείτε με σεβασμό» («Connect with respect»).
Συνέπειες
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε «στις συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού (κατάθλιψη, οξύ μετατραυματικό στρες ακόμη και χρήση ουσιών) και στην εκδηλωμένη από τους εκπαιδευτικούς αδυναμία να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο καθώς δεν θεωρούν ότι έχουν επαρκή κατάρτιση» (δρ Kωνσταντίνος Σιώμος). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «το 75% των παιδιών των ηλικιών από 6 έως 17 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τέσσερα στα δέκα παιδιά αντιμετώπισαν κίνδυνο online» (ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος).
Κατά τη διάρκεια του κεντρικού και μεγαλύτερου από τα τρία συνέδρια για τον διαδικτυακό εκφοβισμό επισημάνθηκαν οι αλλαγές συμπεριφοράς που παρατηρούνται στον θύτη: «Αλλάζει γρήγορα την οθόνη ή κλείνει τον browser όταν διαπιστώνει ότι κάποιος τον κοιτάζει, γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, γελάει υπερβολικά με μηνύματα που διαβάζει στο κινητό ή στο pc, εκφράζεται υποτιμητικά για ανθρώπους στον περίγυρό του και χρησιμοποιεί πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς και κωδικούς» (κλινική ψυχολόγος Βάνια Φισούν).
Γοργή ανάπτυξη
Ενδεικτικό είναι ότι ο θύτης έναντι του θύματος έχει έλεγχο της τεχνολογίας και «χειρίζεται καλά τις ηλεκτρονικές συσκευές κάτι που του δίνει δύναμη». Σημειώθηκε επίσης ότι «από όσους κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων εκφόβιζαν τους συμμαθητές τους, το 30% εξ αυτών στην ενήλικη ζωή τους έχουν τουλάχιστον μία καταδίκη στο ποινικό τους μητρώο» (εγκληματολόγος Φώτης Σπυρόπουλος).
Έρευνα δείχνει ότι το cyberbullying αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς καθώς το 2008 παρατηρήθηκε σε ποσοστό 14,7% και δύο χρόνια αργότερα έφτασε στο 30,4% με το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων να είναι κορίτσια και το μεγαλύτερο ποσοστό των θυτών αγόρια (κλινική ψυχολόγος Βάνια Φισούν).
«Πρόληψη πριν απ’ όλα»
Το δεύτερο συνέδριο ασφαλούς Διαδικτύου έκλεισε με την ψυχή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον αστυνομικό διευθυντή κ. Μανώλη Σφακιανάκη: «Με τα παιδιά δεν παίζουμε» τόνισε. «Πρόληψη πριν από όλα. Λέμε ναι στις νέες τεχνολογίες, ναι στο Διαδίκτυο, χωρίς αυτό είσαι τυφλός αλλά ελλοχεύει κίνδυνος. Υπάρχει ανθρώπινος πόνος και πρέπει να είμαστε εκεί 24 ώρες το 24ωρο».
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος http://www.cybercrimeunit.net/