Περί εκατοντάδων κενών εκπαιδευτικών σε σχολεία σε όλη τη χώρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, έκαναν λόγο σήμερα, Πέμπτη, τα μέλη του προεδρείου της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου.
Στην συνέντευξη συμμετείχαν και γερμανοί εκπαιδευτικοί συνδικαλιστές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα «κοινά προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες αλλά και η Ευρώπη συνολικά, στον τομέα της εκπαίδευσης.
Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ είπαν ότι τα κενά εκπαιδευτικών, υπολογίζονται σε 1.600 πανελλαδικά και μάλιστα για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο να κινδυνεύουν μαθητές να αποκλειστούν από τις εξετάσεις, λόγω ελλείψεων καθηγητών σε βασικά μαθήματα.
Αναφέρθηκαν ακόμη στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός μαθητών, όπως τον υποσιτισμό και την αύξηση της διαρροής κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Σχετικά με τους νεοδιόριστους, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ είπαν ότι οι εκπαιδευτικοί «υποχρεώνονται με μισθό 900 ευρώ να μετοικήσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες στον τόπο διορισμού τους».
Η ηγεσία της ΟΛΜΕ συναντήθηκε στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών της Γερμανίας, της GEW. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρός της Ούλριχ Τένε και ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων Μάνφρεντ Μπρίνκμαν.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κοινά προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς στις δύο χώρες αλλά και ευρύτερα τους εργαζομένους σε όλη την Ευρώπη.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Νίκος Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην συμβολή της Ομοσπονδίας Γερμανών Εκπαιδευτικών GEW «στη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας στην Ευρώπη σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση».
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα της ανεργίας, «που οδηγεί αναγκαστικά στη μετανάστευση ικανών και καλά καταρτισμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας».
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών GEW απο την πλευρά του ανέφερ πως είναι πεποίθησή του «ότι οι εργαζόμενοι των χωρών της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, μπορούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
«Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε, «και προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκαν συστηματικά τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Ευρώπη. Για να δοθεί ώθηση στην οικονομία απαιτούνται αυτή τη στιγμή άμεσα επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να ανθίσει η οικονομία, να περιοριστεί η ανεργία και να προκύψουν περαιτέρω πόροι για τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, όπως και της εκπαίδευσης» .
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση επισήμανε ότι και η Γερμανία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, προφανώς διαφορετικής έντασης, που ξεκινούν ωστόσο από την ίδια πολιτική, των περικοπών στη δημόσια εκπαίδευση.