Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η τελική απόφαση επιβεβαιώνει τις αρχικές εισηγήσεις που είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την έκδοσή της.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος καθώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο αντισυνταγματικός νόμος (3838/10) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Επίσης, αναφέρεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση πρέπει να μελετηθεί με προσοχή

Kύκλοι της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι ηαπόφαση πρέπει να μελετηθεί με προσοχή.Επισήμαναν επίσης ότι
οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση μπορούν να εκπληρωθούν χωρίς μεγάλες και μάλιστα ριζικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και με βάση τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πρακτικές για μετανάστες με μακρά παραμονή και ιδίως για παιδιά γεννημένα στη χώρα υποδοχής που έχουν φοιτήσει ή φοιτούν στο ελληνικό σχολικό σύστημα και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα από την Ελλάδα .

Κάτι που δεν μπορείνα γίνεται αυτόματα, μπορεί να γίνεται με απλούς, ουσιαστικούς, αξιοπρεπείς και αδιάβλητους τρόπους διαπίστωσης του ατομικού δεσμού με την Ελλάδα.

Επίσης η απόφαση του ΣτΕ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα για ιθαγένειες που έχουν χορηγηθεί ή για τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές λόγω παρόδου της προθεσμίας δικαστικής προσβολής των σχετικών πράξεων.

Ούτως ή άλλως θα υπάρξει ένα ήπιο και λογικό μεταβατικό καθεστώς στο πλαίσιο του Συντάγματος και των σχετικών διεθνών συμβάσεων, κατέληγαν οι ίδιες πηγές.

Με εντολή Σαμαρά

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές διατάξεις του υφιστάμενου νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης «ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, να διαμορφώσει και προωθήσει σχέδιο νόμου, που θα ανταποκρίνεται στις παραδοχές και τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «αποτελεί και προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου απόδοσης Ιθαγένειας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και στις ιδιαίτερες συνθήκες του Ευρωπαϊκού νότου».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει καμιά άλλη πατρίδα από την Ελλάδα να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ.

«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, υιοθετώντας εξαιρετικά συντηρητικές ερμηνείες του Συντάγματος καθώς και της έννοιας του ελληνικού έθνους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ωστόσο, το μείζον πολιτικό ζήτημα παραμένει. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει καμιά άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η ιθαγένεια δεν είναι τόσο ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί γι’ αυτά τα παιδιά εδώ είναι ο τόπος τους, όσο ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια κοινωνία δεν μπορεί να ονομάζεται δημοκρατική, όταν δεν έχουν ίσα δικαιώματα κι υποχρεώσεις όλοι όσοι αποτελούν οργανικό μέρος της.

»Ο καινούργιος νόμος για την ιθαγένεια που θα φέρει η κυβέρνηση πρέπει να είναι συμβατός με αυτή τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή.

»Σημειωτέον ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης και της ΕΕ, που μέχρι το 2010, δεν είχε καμία νομοθετική πρόβλεψη για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας ή ήλθαν πολύ μικρά εδώ και φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία» καταλήγει η ανακοίνωση.