Ειδική Απεσταλμένη για Θέματα Ολοκαυτώματος η κυρία Φωτεινή Τομαή, εμπειρογνώμονας πρεσβευτής Α’ και ιστορικός, συνεργάτις του «Βήματος της Κυριακής», με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Την απόφαση αυτή ο έλληνας ΥΠΕΞ κοινοποίησε με επιστολή του προς όλες τις διπλωματικές αποστολές και διεθνούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για αποκατάσταση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, ειδικά σε μια εποχή που εμφανίζονται οργανωμένες φωνές αντισημιτισμού και ξενοφοβίας. Αντίστοιχη αρμοδιότητα μέχρι σήμερα προβλεπόταν σε υπουργεία Εξωτερικών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ.

Η κυρία Τομαή, που υπηρετεί στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών από το 1985, έχει διακριθεί στη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού με το πολυετές συγγραφικό και υπηρεσιακό έργο της σε ελληνικά και διεθνή φόρα αναφορικά, όπως οι εκδόσεις «Ελληνες στο Αουσβιτς – Μπίρκεναου», «Οι Ελληνες Εβραίοι –Στοιχεία της ιστορίας τους μέσα από διπλωματικά και ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών» (υπογράφει την επιμέλεια με τον καθηγητή Θ. Βερέμη).