Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου απογειώθηκε ένα ρώσικο Antonov-30B, ξεκινώντας την «κατόπτευση και επιθεώρηση» του ελληνικού εδάφους από ομάδα Ρώσων τεχνικών και αεροπόρων, σύμφωνα με τους όρους και τις διατάξεις της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών.

«Πρόκειται για την πρώτη επιθεώρηση από αέρος το 2013 σε εδάφη των κρατών μελών της Συνθήκης», δήλωσε εκπρόσωπος του ρώσικου υπουργείου Άμυνας.

Το ρώσικο αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνει και ελληνικό κλιμάκιο ειδικών και το οποίο σήμερα θα διανύσει περί τα 630 μίλια, θα συνεχίσει την «αποστολή» του ως και την ερχομένη Παρασκευή. Στην διάρκεια των πτήσεων Ρώσοι και Έλληνες ειδικοί θα παρακολουθήσουν τις καταγραφές των ειδικών μηχανημάτων με τα οποία είναι εξοπλισμένο το αεροσκάφος «θα κάνουν διαπιστώσεις και θα βγάλουν συμπεράσματα».

Η Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2002, προβλέπει μεταξύ άλλων την επιθεώρηση από αεροσκάφη άνευ οπλισμού του εδάφους των 34 μελών που υπέγραψαν την Συνθήκη. Στόχος είναι «η παρακολούθηση με πλήρη διαφάνεια και χωρίς περιορισμούς της στρατιωτικής δραστηριότητας των κρατών μελών».