Χωρίς αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, καθώς την πλειοψηφία στην διοίκηση διατηρούν οι παρατάξεις της πανεπιστημιακής «συγκυβέρνησης» (ΚΙΠΑΝ του ΠαΣοΚ, Αριστερή Μεταρρύθμιση της ΔΗΜΑΡ και το συντηρητικής κατεύθυνσης πανελλαδικό ψηφοδέλτιο των καθηγητών Ιατρικής), ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει· από ποιά παράταξη θα επιλεγεί τελικά ο νέος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, καθώς η μείωση των ποσοστών της ΚΙΠΑΝ (παράταξης του απερχόμενου προέδρου Ν. Σταυρακάκη), οδηγεί ξεκάθαρα και στην πολιτική αμφισβήτησή του.
Το αντιμνημονιακό «μέτωπο», πάντως, στο οποίο συσπειρώθηκαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητοι εκπρόσωποι της συντηρητικής Δεξιάς στα πανεπιστήμια, είναι ο νέος «παίκτης» που προέκυψε μετά τις εκλογές για νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία.
Ωστόσο η κίνηση αυτή των καθηγητών (αποτελούμενη από τη Συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, το Δίκτυο, αυτόνομες πρωτοβουλίες της Φιλοσοφικής Σχολής και της Φυσικομαθηματικής Αθηνών, την πρωτοβουλία Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΕΜΠ, την Κίνηση μελών ΔΕΠ – ΕΜΠ και ανεξάρτητους με την επωνυμία «Συνάντηση πανεπιστημιακών δασκάλων») δεν αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ. Οι εκπρόσωποί της κατέλαβαν 10 θέσεις από τις 33 της Διοικούσας Επιτροπής, (9 έδρες είχε καταλάβει μόνη της η Συσπείρωση και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στις προηγούμενες εκλογές και μια έδρα η Κίνηση).
Κομβικό ρόλο, που ίσως μάλιστα αποδειχθεί μπαλαντέρ και για το νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας, αναμένται να διαδραματίσει πάντως η «Συνεργασία πανεπιστημιακών», που ουσιαστικά αποτελείται από την ισχυρή πλέον πανελλαδικά ΑΣΚΕΥ, παράταξη που έφτιαξαν πανεπιστημιακοί γιατροί, οι οποίοι ενώθηκαν στην συνέχεια με συντηρητικούς ανεξάρτητους συνέδρους και την κίνηση «Ακαδημαϊκή Παρέμβαση».
Η παράταξη αυτή πήρε 8 έδρες. Μια έδρα κατέλαβε και η Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ Ιατρικής Αθηνών, οι εκπρόσωποι της οποίας κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Η ΚΙΠΑΝ του ΠαΣοΚ μείωσε σημαντικά τις δυνάμεις της και περιορίστηκε στις 6 έδρες έναντι των 8 που είχε καταλάβει στην προηγούμενη ηγεσία της Ομοσπονδίας.
Η Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ) της ΔΗΜΑΡ, έχασε επίσης μια έδρα, καταλαμβάνοντας αυτή τη φορά 4 θέσεις στην Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας.
Η πρωτοεμφανιζόμενη Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία που συσπείρωσε μια μερίδα του κεντροαριστερού χώρου και βρίσκεται σε στενή ιδεολογική σχέση με την ΑΡΜΕ, αλλά και την ΚΙΠΑΝ, πήρε δύο έδρες.