«Γιάφκα» ένοπλης οργάνωσης που εμφανίζεται σαν …φοροτεχνικό γραφείο αναζητούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με βάση στοιχεία που ανακάλυψε σε διαμέρισμα στην οδό Ελ Αλαμέιν 13 κοντά στο θεραπευτήριο Υγεία που είχε ενοικιαστεί πριν από περίπου ένα μήνα από τον Νίκο Ρωμανό με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε στο διαμέρισμα μεγάλη πινακίδα με το όνομα φοροτεχνικού «Αθανάσιος Ονέφρος» που φέρεται να είναι πλαστή και ίσως αντίτυπο της χρησιμοποιείται σε κρησφύγετο της ένοπλης ομάδας που σχετίζεται με την διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Ακόμη εντοπίσθηκε πινακίδα φοροτεχνικού γραφείου της Αθήνας που προσκολλάται σε οχήματα, προκειμένου το όχημα αυτό να μην κινεί τις υποψίες των αστυνομικών και να μην γίνεται έλεγχος του.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε ακόμη σακούλες πολυκαταστημάτων που είναι οι ίδιες με αυτές που μεταφέρθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο Mall πριν από δύο εβδομάδες. Χωρίς όμως αυτό να αποτελεί σε καμία περίπτωση ενδεικτικό ή αποδεικτικό στοιχείο για τις διωκτικές αρχές.

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, στοιχεία πλαστικοποίησης ταυτοτήτων και δυο πολυμηχανήματα εκτύπωσης εγγράφων.

Δεν ανακαλύφθηκαν όπλα ή προκηρύξεις ωστόσο οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο από αυτό το σπίτι να ξεκίνησαν και σε αυτό να κατέφυγαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο The Mall.

Στο σπίτι βρέθηκε μάλιστα και αριθμός τσαντών από το συγκεκριμένο πολυκατάστημα ωστόσο όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν πειστήριο που να συνδέεται με την επίθεση.

Η ΕΛ.ΑΣ ταυτοποίησε το αποτύπωμα του Αν. Μπουρζούκου σε ισόγειο διαμέρισμα που χρησιμποιείτο ώς εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών στην οδό 25ης Μαρτίου, στο Χαλάνδρι, το οποίο είχε εντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2009.

Στο διαμέρισμα αυτό είχε διαπιστωθεί ότι έδιναν παρών κατηγορούμενοι της οργάνωσης Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Τι βρέθηκε στο διαμέρισμα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από την μέχρι τώρα έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο διαμέρισμα έχουν βρεθεί:

– Ενα κοντάκι καραμπίνας

– Μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου

– Μία εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου

– Δεκαεννιά καψύλια χρώματος καφέ

– Μια φωτοβολίδα θαλάσσης

– Οκτώ φιαλίδια βουτανίου

– Τρία κράνη μοτοσικλετιστή (2 λευκά και 1 μαύρου χρώματος)

– Δύο παντελόνια στρατιωτικού τύπου χρώματος μπλε

– Οκτώ διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στη περιοχή της Αθηνάς καταχωρημένες μηχανογραφημένα σε φύλλα χαρτιού

– Διαρρηκτικά εργαλεία

– Δύο πολυμηχανήματα

– Μια συσκευή πλαστικοποίησης

– Ενας υποδοχέας θυρών για συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (usb sticks)

– Μια φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (usb stick)

– Ενας πλαστικός αντάπτορας

– Μία κάρτα αποθήκευσης δεδομένων

– Δύο κενές θήκες κιθάρας

– Δύο νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος

– Διάφορα είδη ρουχισμού

– Διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλέφωνων ( hands free , μπαταριές κ.λπ.).

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται στη βόρεια Ελλάδα για την ανακάλυψη του κρησφύγετου όπου η ομάδα εκτιμάται ότι διατηρούσε τον οπλισμό της ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, δεν προκύπτει ότι αφαιρέθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία από το διαμέρισμα στο Μαρούσι η είσοδος του οποίου είχε ίχνη παραβίασης.

«Ετσι λήστεψαν την τράπεζα στον Φιλώτα» – Ύποπτος για συμμετοχή στους «Πυρήνες» και ο 20χρονος κρατούμενος της Κοζάνης

«Ξαφνικά είδα ένα παλιό Nissan Sunny να σταματά μπροστά στην τράπεζα. Είδα να βγαίνουν από μέσα πέντε άτομα με κουκούλες, οι οποίοι φορούσαν μαύρα ρούχα σαν φόρμες. Όλοι τους κρατούσαν καλάσνικοφ. Ανάμεσά τους ήταν και μια κοπέλα που δεν μπήκε στην τράπεζα και στεκόταν στον δρόμο για να διώχνει τους περίεργους. Οι συνεργοί της έσπασαν με τσεκούρι και βαριοπούλα την τζαμαρία της τράπεζας, όμως ένας από αυτούς τραυματίστηκε στο χέρι και αιμορραγούσε. Έμειναν μέσα περίπου 20 λεπτά έως ότου ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Η κοπέλα μπήκε κι αυτή μέσα για να δει τι συνέβαινε. Στην τράπεζα οι ληστές καθησύχαζαν τον διευθυντή της, δύο υπαλλήλους και μια καθαρίστρια ότι δεν θα τους πειράξουν. Μόλις ήταν έτοιμοι να φύγουν έριξαν χλωρίνη όπου υπήρχαν σταγόνες αίμα από τον τραυματία για να μην αφήσουν ίσως δείγματα DNA. Μετά άφησαν το αυτοκίνητο τους σε κάτι χωράφια στην περιοχή Πελαργός. Ήξεραν πολύ καλά τα κατατόπια»…

Η μαρτυρία αυτή προς «Το Βήμα» ενός καταστηματάρχη και αυτόπτη μάρτυρα της επίθεσης, στις 28 Νοεμβρίου 2012, στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλώρινας, με λεία 110.000 ευρώ, προσδιορίζει την πρώτη πράξη της ομάδας αντιεξουσιαστών για την χρηματοδότηση και την αναβίωση ενός νέου βραχίονα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλων ενόπλων οργανώσεων. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι ένα τμήμα της ομάδας αντιεξουσιαστών που λήστεψε την τράπεζα στον Φιλώτα είναι κάποιοι από τους τέσσερις καταζητούμενους ύστερα από την διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, την προηγούμενη Παρασκευή.

Η σύλληψη τεσσάρων νεαρών αντιεξουσιαστών από τους οποίους μία είναι γυναίκα, (πιθανόν η ίδια με το περιστατικό του Φιλώτα) που διέφυγαν από το Βελβεντό είναι πλέον ο κύριος στόχος των επιτελών της ΕΛΑΣ τις τελευταίες ώρες. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι ορισμένοι από τους τέσσερις που διέφυγαν από την σύλληψη στην Κοζάνη και στην Βέροια συμμετείχαν στην απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης στο Μετρό τον Φεβρουάριο του 2012 και στην έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρο Mall πριν από δύο εβδομάδες.

Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν ότι «πολλοί από αυτούς που ήταν στο Βελβεντό συμμετείχαν στην βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, σαν ομάδα υποστήριξης»…

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι η ομάδα αυτή διατηρεί «κρησφύγετο» στην Κεντρική Μακεδονία ή στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου εκπορεύονται επιθέσεις για την χρηματοδότηση του νέου αντάρτικου πόλης. Οι αστυνομικοί επεσήμαναν ότι το όχημα που είχε χρησιμοποιηθεί στην ληστεία στο Φιλώτα είχε κλαπεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, από την συμπρωτεύουσα. Επιπλέον τα στελέχη της ΕΛΑΣ αναμένουν τα πορίσματα από δείγματα DNA που έχουν πάρει από τους τέσσερις συλληφθέντες στην Κοζάνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ταυτοποιούνται με άλλες επιθέσεις όπως στην αιματηρή ληστεία στην Πάρο ή έχουν βρεθεί σε καταλύματα. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε δύο από τους συλληφθέντες, τον 20χρονο και έναν 24χρονο από τον Χολαργό, των οποίων δεν διέθεταν γενετικό υλικό οι αρχές γιατί δεν είχαν συλληφθεί ποτέ…

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αστυνομικοί φοβούνται νέο κτύπημα από την ομάδα ενόπλων που πριν τρεις εβδομάδες επιτέθηκαν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού. Και αυτό γιατί η ομάδα αυτή θεωρείται ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη ληστεία στο Βελβεντό και έχει μείνει αλώβητη από τις συλλήψεις και τις έρευνες της ΕΛΑΣ στην περιοχή. Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ύστερα από το περιστατικό της Κοζάνης, σημείωναν ότι «μας έχει εντυπωσιάσει πως πάλι βρέθηκαν τόσα όπλα στα χεριά μελών ενόπλων οργανώσεων. Είναι προφανές ότι τους βοήθησαν ποινικοί. Ακόμη μας εντυπωσίασε πως παρ’ ότι στην Πάρο άρπαξαν περίπου 60.000 ευρώ και στον Φιλώτα 110.000 ευρώ, σύντομα προχώρησαν σε νέες ληστείες, καθώς οι οικονομικές ανάγκες τους είναι πολύ μεγάλες λόγω του εύρους της ένοπλης δράσης που επιδιώκουν. Μπορεί να επιφέραμε ένα πλήγμα στην τωρινή προσπάθεια αναβίωσης μιας αντιεξουσιαστικής ένοπλης οργάνωσης. Όμως είναι προφανές ότι σύντομα θα υπάρξει ανασύνταξη του ελληνικού αντάρτικου πόλης. Δεν πιστεύουμε σε χίμαιρες»…

Ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα

Τα αποτυπώματα του 20χρονου συλληφθέντα για τις ληστείες στην Κοζάνη ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που βρέθηκαν σε σταθερά και κινητά αντικείμενα σε δύο διαμερίσματα, στην Καλλιθέα και το Βόλο, που χρησιμοποιούσε ως γιάφκες η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Κατόπιν αυτού, ο 20χρονος θα οδηγηθεί τη Δευτέρα στον εφέτη ανακριτή με αρμοδιότητα τα θέματα τρομοκρατίας.

Παράλληλα, σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο τη Δευτέρα παραπέμφθηκαν ο 25χρονος και ο 22χρονος εις βάρος των οποίων εκτελέστηκαν τα εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στους «Πυρήνες».

Οι δύο νεαροί είναι κατηγορούμενοι στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οι δύο νεαροί οδηγήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Εφετείο Αθηνών για την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούσαν εις βάρος τους.

Η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα που ήταν προγραμματισμένη για τις 17:00 καθυστέρησε γιατί είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές τους και φώναζαν συνθήματα «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η διαδικασία διήρκεσε 10 έως 15 λεπτά και οι κατηγορούμενοι δεν εισήλθαν στο γραφείο του εισαγγελέα Εφετών, παρά μόνο οι δικηγόροι τους.

Όσον αφορά τον 24χρονο συλληφθέντα για τις ληστείες στην Κοζάνη η έρευνα από την Αντιτρομοκρατική για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η οικογένεια του 24χρονου καταγγέλλει βασανισμό του από τις αστυνομικές αρχές στην Κοζάνη και η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα μεταφοράς του σε νοσοκομείο, προκειμένου να τεθεί άμεσα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ο 24χρονος ξυλοκοπήθηκε επί ώρες στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, ο 24χρονος παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες.