Ο μεγάλος αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα είναι ένα βάρος για την οικονομία της χώρας, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Θα επισκεφθώ προσεχώς την Ελλάδα, όπου το 40% των ανθρώπων καπνίζει. Είναι ένας παράγοντας κόστους, για τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε», δήλωσε ο επίτροπος από τη Μάλτα.

«Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγικότητα, αυτό τιμωρεί την οικονομία» της χώρας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως κατά μέσο όρο το 29% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καπνιστές.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, που είναι αρμόδιος για την Υγεία από τις 28 Νοεμβρίου, απέρριψε το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η κατανάλωση τσιγάρων αυξάνει κάθε χρόνο κατά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα δημοσιονομικά έσοδα των κυβερνήσεων.

«Τα χρήματα που οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν πια στα τσιγάρα θα χρησιμοποιηθούν για άλλα πράγματα. Η παγκόσμια κατανάλωση δεν θα μειωθεί», συνέχισε, προσθέτοντας πως, την ίδια στιγμή, οι εθνικοί λογαριασμοί θα ελαφρυνθούν από εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για την ιατρική περίθαλψη των καπνιστών.