Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης η χώρα, με διάφορους κλάδους εργαζομένων να προχωρούν σε κινητοποιήσεις.Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα από εργαζόμενους στα ΜΜΜ και στον τον τομέα της Υγείας. Νέα ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο μπλόκο της Νίκαιας στην Λάρισα μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων.


Υγεία

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ.

Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από την Πέμπτη οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί.

Προαναγγέλλουν, επίσης, επανέναρξη των κινητοποιήσεων, πιθανότατα στις 11 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που «το υπουργείο υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις του και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών».

«Απόβαση» στην Αθήνα για το λουκέτο που μπαίνει σε νοσοκομείο της Ιεράπετρας ετοιμάζουν και οι γιατροί της περιοχής, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο «για τις αλλαγές στο σύστημα Δημόσιας Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας».

Μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Οι οδηγοί λεωφορείων θα έχουν νέα Γενική Συνέλευση στις 14 Φεβρουαρίου.
Ακινητοποιημένοι είναι επίσης οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού κι έτσι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ προχώρησαν σε αιφνιδιαστική, ολιγόωρη, κινητοποίηση στο σταθμό του Πειραιά με αποτέλεσμα να διακοπούν προσωρινά τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού.

Η ΑΔΕΔΥ

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς την λήξη του ωραρίου έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Η κινητοποίηση αφορά όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, τα ΝΠΔΔ της περιφέρειας Αττικής, καθώς και τις δημόσιες υπηρεσίες των νομών, που θα οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και από τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ίδιων νομών.

Με την έναρξη της στάσης εργασίας στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη για την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

Οι αγρότες

Νέα ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο μπλόκο της Νίκαιας στην Λάρισα μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αγρότες επιχείρησαν για άλλη μια φορά πεζή να φτάσουν στην νέα εθνική οδό.

Οι αστυνομικοί, μέσα από τα χωράφια, κατάφεραν να τους σταματήσουν.

Τελικώς οι αγρότες, που ζητούσαν να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν συνέλευση πάνω στο οδόστρωμα της νέας εθνικής οδού, υπαναχώρησαν και επέστρεψαν στο μπλόκο της παλαιάς εθνικής οδού, όπου σύμφωνα με την Αστυνομία βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 640 τρακτέρ .

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σημεία συγκέντρωσης των τρακτέρ. Αγρότες από τη Βοιωτία ετοιμάζουν σήμερα, Πέμπτη, κάθοδο στην εθνική οδό, στο ύψος του Κάστρου, ενώ ήδη κινούνται τρακτέρ από την Πελοπόννησο. Στο πλευρό των αγροτών της Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Β.Μπούτα, τάχθηκε και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μηχανοκίνητη πορεία

Μηχανοκίνητη πορεία με μοτοσικλέτες και οχήματα τύπου κλαρκ πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στο πλαίσιο των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που πραγματοποιούν.

Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, που παραμένουν απλήρωτοι από 9 έως 10 μήνες, ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την πραγματοποίηση της διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό που έχει εξαγγελθεί και από την οποία αναμένουν να δοθεί σταθερή και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων.

Στην πορεία προς το δημαρχείο της περιοχής συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές με 150 δίκυκλα και 13 βαρέα οχήματα (φορτοεκφορτωτές, τρακτέρ και φορτηγά).

Η πορεία κινήθηκε κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου, διέσχισε το μεγαλύτερο μέρος της Ελευσίνας και στις 12:30 μετά το μεσημέρι επέστρεψε στον χώρο των ναυπηγείων.

Δεμένα τα πλοία λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας είναι από τις 06.00 τα πλοία λόγω της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Στις 10.30 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» στην προβλήτα απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.