1595:
Το αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1835: O Ρίτσαρντ Λόρενς επιχειρεί να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Αντριου Τζάκσον. Θα αστοχήσει και θα δεχθεί «μαγκουριά» από τον αγανακτισμένο πρόεδρο. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εναντίον αμερικανού προέδρου.

1876: Ο Βίκτωρ Ουγκώ ονομάζεται ισόβιος Γερουσιαστής από τη Γαλλική Δημοκρατία.

1880: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ’ θέτει τα θεμέλια του νέου οικοδομήματος της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου.


1923:
Υπογράφεται στη Λωζάνη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρούνται οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης και των δύο νησιών Ιμβρου και Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.


1933:
Ο Αδόλφος Χίτλερ ορκίζεται καγκελάριος της Γερμανίας.


1939:
Ο Χίτλερ σε ομιλία του στο Ράιχσταγκ απειλεί, σε περίπτωση πολέμου, με την «εξολόθρευση της εβραϊκής φυλής στην Ευρώπη».

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Μάχη του Στάλινγκραντ: Οι Σοβιετικοί συντρίβουν το γερμανικό στρατό στα νοτιοδυτικά του Στάλινγκραντ.

Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται μυστική συνάντηση Τσόρτσιλ – Ινονού σε βαγόνι τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό των Αδάνων. Σ’ αυτό το σιδηροδρομικό σταθμό ο Τσόρτσιλ προσπαθεί μάταια να πείσει τον Ινονού να μπει στον πόλεμο.

1945: Μεταδίδεται η τελευταία ραδιοφωνική ομιλία του Χίτλερ, επ’ ευκαιρία της 12ης επετείου από την άνοδό του στην εξουσία.

1972: Ματωμένη Κυριακή: Στο Ντέρυ της Βορείου Ιρλανδίας, άγγλοι στρατιώτες ανοίγουν πυρ κατά μιας ειρηνικής πορείας 10.000 καθολικών, που ζητούν την αποχώρηση των βρετανών από τη Βόρειο Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 13 διαδηλωτές σκοτώνονται, ενώ πολλοί πυροβολούνται πισώπλατα, καθώς τρέχουν να αποφύγουν τα επελαύνοντα τεθωρακισμένα οχήματα των βρετανών.

1996:
Κρίση των Ιμίων: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ιμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση για αποχώρηση του αγήματος, αλλά όχι της σημαίας.

2001: Υπογράφεται η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Η Αγκυρα απειλεί πλέον με οριστική ρήξη στις σχέσεις της με το Παρίσι.

2007: Αλυσίδα από περίπου 2.000 παιδιά περικυκλώνει την Ακρόπολη, ζητώντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1882:Ο 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές.

1912: Ο ιάπωνας οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Γκενίτσι Καβακάμι, ιδρυτής της Yamaha Motor Company.

1915: Ο βρετανός πολιτικός Τζον Ντένις Προφιούμο, πρωταγωνιστής στο ομώνυμο σκάνδαλο.

1927: Ο σουηδός πολιτικός, Ούλοφ Πάλμε, που διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του, προτού δολοφονηθεί το 1986.


1931:
Ο βραβευμένος δύο φορές με Οσκαρ, αμερικανός ηθοποιός, Τζιν Χάκμαν.


1937: Η αγγλίδα ηθοποιός, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.


1951: Ο άγγλος τραγουδιστής, συνθέτης και ντράμερ, Φιλ Κόλινς.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1649: Εκτελέστηκε δι αποκεφαλισμού από τους Δημοκρατικούς του Κρόμγουελ με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος Α’.

1948: Ο αμερικανός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας, Ορβιλ Ράιτ.


Την ίδια χρονιά δολοφονήθηκε από έναν εθνικιστή ινδουιστή ο ινδός πολιτικός, Μαχάτμα (Μοχαντάς Καραμτσάντ) Γκάντι.

1951: Ο αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, Φέρντιναντ Πόρσε, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού «σκαραβαίου».


2007
: Ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Νίκος Κούρκουλος.