Κανονικά κυκλοφορούν σήμερα Τετάρτη τα λεωφορεία ενώ προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Η πρόταση αυτή πέρασε κατά πλειοψηφία, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έναντι των άλλων τεσσάρων προτάσεων.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκ νέου Γενική Συνέλευση στις 14 Φεβρουαρίου.

Πάνω από 4000 οδηγοί κλήθηκαν να επιλέξουν τελικά ανάμεσα σε πέντε προτάσεις:

Η πρώτη, την συνέχιση της απεργίας και νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων την Παρασκευή προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Η δεύτερη την αναστολή της απεργίας, κανονική λειτουργία των λεωφορείων αύριο και απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου. Η πρόταση αυτή τάσσεται υπέρ του διαλόγου, που έχει προταθεί από την πλευρά της Διοίκησης της ΟΣΥ και από τα αποτελέσματα του διαλόγου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους με νέα γενική συνέλευση, στις 14 Φεβρουαρίου.

Η τρίτη πρόταση να βγουν αύριο στους δρόμους τα λεωφορεία και να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου. Επίσης, να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου.

Η τέταρτη πρόταση 24ωρη απεργία την Πέμπτη και την ίδια ημέρα Γενική Συνέλευση και

Η πέμπτη πρόταση αναστολή των κινητοποιήσεων και διάλογος με την ΟΣΥ.

Στο μεταξύ, σε πλήρη λειτουργία μπήκαν τα τρόλεϊ, κανονικά τα δρομολόγια στα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Με επιστρατευμένο προσωπικό λειτουργούν το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ.

Στη συνεδρίαση των εργαζομένων στα λεωφορεία που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τέθηκε επί τάπητος το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, αλλά και το θέμα της συμμετοχής τους στην 24ωρη απεργία που έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, για την Πέμπτη στα μέσα μεταφοράς. Στη συγκεκριμένη απεργία θα μετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣ), δηλαδή οι εργαζόμενοι σε τρένα ΟΣΕ και προαστιακό σιδηρόδρομο.

Σημειώνουν, πάντως, πως είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν «έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο» με την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΟΣΥ «για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών, για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» χωρίς να ζητούν την εξαίρεσή τους από το ενιαίο μισθολόγιο.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε την απόφαση των οδηγών, αναμένουμε να κάνουν το ίδιο με τους εργαζόμενους στα τρόλεϊ και τους τεχνικούς στα λεωφορεία» είπε στοΒΗΜΑ 99,5 την Τρίτη ο πρόεδρος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), Γιάννης Οικονόμου.

Ικανοποιημένη από την εξέλιξη εμφανίζεται η κυβέρνηση, με κύκλους του υπουργείου να δηλώνουν ότι οιεργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων «άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους».

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, ζητά από πρωθυπουργό και υπουργούς,τη διεξαγωγή διαλόγου με τα συνδικάτα «με επίκεντροτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» προκειμένου να βρεθεί λύση «στα σοβαρά, ισοπεδωτικά και αντιφατικά προβλήματα που δημιουργεί το ενιαίο μισθολόγιο» στα μέσα μαζικής μεταφοράς.