Κατεβάζουν «ρολά» την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι υγειονομικοί απεργούν αντιδρώντας «στη στοχοποίηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ από τις πολιτικές του μνημονίου». Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, στα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και στις Υπηρεσίες Πρόνοιας.

«Η υποχρηματοδότηση, τα σφαγιαστικά οργανογράμματα, η διαθεσιμότητα του προσωπικού, οι απλήρωτες εφημερίες, το πάγωμα των προσλήψεων ακόμη και για νοσηλευτικό – παραϊατρικό προσωπικό, οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις νοσοκομείων και τμημάτων είναι μόνο μερικές από τις ανθυγιεινές πολιτικές που επιφυλάσσει το νέο μνημόνιο για το 2013» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Επίσχεση εργασίας για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου έχουν αποφασίσει οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. «Μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε γιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώκαθώς δεν έχει αποζημιώσει τους γιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις –παρακλινικές –εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούλιο του 2012» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Επίσης –σημειώνεται –χρωστά στο ιατρικό σώμα και στα διαγνωστικά κέντρα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010.Το σύνολο οφειλών εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσόν του 1 δισ. ευρώ.