Δρομολόγια εκτελούν πλέον από το μεσημέρι της Δευτέρας ο μισός αριθμός των τρόλεϊ, καθώς αν και το Δ.Σ του σωματείου των ηλεκτροδηγών, αποφάσισε να προχωρήσουν σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους, πολλά μέλη αρνήθηκαν να πιάσουν δουλειά και περιμένουν τη βραδυνή συνάντηση των εκπροσώπων τους με το υπουργείο για να αποφασίσουν για την τελική στάση τους.

Τελικώς, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές σε πλήρη λειτουργία θα είναι από την Τρίτη τα τρόλεϊ.

«Είχαμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τη διοίκηση και όχι προσχηματικό. Είμαστε σε καλό δρόμο» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Κ.Νικολόπουλος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος στις ΟΣΥ Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, οι τεχνικοί στα λεωφορεία αλλά και οι οδηγοί στα τρένα έδειξαν μια λογική και υπεύθυνη στάση αναστέλλοντας σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Αναμένουμε το ίδιο και αύριο από τους οδηγούς στα λεωφορεία».

Αντίθετα συνεχίζουν να μην κινούνται τα λεωφορεία, αφού την απεργία ανέστειλε μόνον το σωματείο των τεχνικών του ΟΑΣΑ, ενώ οι οδηγοί θα αποφασίσουν κατά την αυριανή γενική τους συνέλευση (Τρίτη) για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Μια ακόμη απεργία στα μέσα μεταφοράς προκήρυξαν, εν τω μεταξύ, για την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ. Προκειμένου να μην σταματήσουν εκείνη την ημέρα τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του Προαστιακού, οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση εντός του επομένου 48ωρου «να προσέλθει σε διάλογο», με θέμα όπως λένε, «τη συλλογική τους σύμβαση εργασίας και όχι την εξαίρεση τους από το ενιαίο μισθολόγιο».

Στο μέτωπο των λεωφορείων, πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΑ, ο πρόεδρός του Αλέξανδρος Σκούλος, τόνισε ότι η τακτική της κυβέρνησης με τις επιτάξεις και τους εκβιασμούς δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος θα φέρει πρόταση στη συνέλευση της Τρίτης για άλλης μορφής κινητοποίηση. «Οι ακραίες φωνές από κάθε πλευρά δεν βοηθούν τον διάλογο» δήλωσε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ Απόστολος Ραυτόπουλος ανακοίνωνε την απόφαση των τεχνικών να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους. «Κάνουμε πράξη, την πρόσκληση της διοίκησης για διάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραυτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Λίγη ώρα προτού αναληφθούν από τους συνδικαλιστές οι πρωτοβουλίες για την αναστολή των κινητοποιήσεων, διαμηνύονταν ότι εφόσον επιμείνουν σε μια απεργία, η οποία έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια η κυβέρνηση θα προχωρήσει, όπως και με το Μετρό, σε επιστράτευση.

Εκείνη την ώρα διατάχθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, παρά τον χαρακτηρισμό της απεργίας ως παράνομης.

Η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου ανέθεσε στην Κρατική Ασφάλεια να διερευνήσει αν τελείται το αδίκημα της παραβίασης εκτέλεσης δικαστικής απόφασης, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας εναντίον των απεργών.

Από την πλευρά του, κατά την συνέντευξη Τύπου των οδηγών, αναφερόμενος στην απόφαση του Πρωτοδικείου που είχε κρίνει την Κυριακή παράνομη την απεργία, ο κ. Σκούλας, έκανε λόγο «για εσκεμμένη σπουδή της δικαιοσύνης, να αποφασίσει Κυριακή πρωί για την νομιμότητα ή μη της απεργίας, χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στους απεργούς να υπερασπιστούν τη θέση τους».

Ο κ. Σκουλάς επανέλαβε τις θέσεις του σωματείου του, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο 1 ευρώ, και η δυνατότητα στους κατόχους κάρτας ανεργίας να μετακινούνται δωρεάν με τα λεωφορεία.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ) προσέφυγε τη Δευτέρα εκ νέου στη Δικαιοσύνη για την απεργία που είχε προκηρυχθεί σε λεωφορεία και τρόλεϊ για την Τρίτη, προτού ληφθούν οι αποφάσεις για αναστολή.

Χαιρετίζει την απόφαση των εργαζομένων το ΠαΣοΚ

Μετά την απόφαση των εργαζομένων να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις το ΠαΣοΚεξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΠαΣοΚ χαιρετίζει τη στάση των εργαζομένων τεχνικών (ΟΑΣΑ-ΟΣΥ), καθώς και των εργαζόμενων στα τρόλεϊ, τον ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης για διάλογο και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μετά από αποφάσεις των σωματείων τους και των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους.

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να υπερασπίζονται τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα τους, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Το ΠαΣοΚ πιστεύει ότι με την υπεύθυνη και συνετή στάση των εργαζομένων ανοίγει ένα παράθυρο διάλογου με την κυβέρνηση προκειμένου μετά από συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση να αρθούν οι όποιες αδικίες από την εφαρμογή διατάξεων του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς να θίγονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ακριβώς προβλέπει και η πρόταση νόμου που καταθέσαμε.

Η σημερινή στάση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΜ ας αποτελέσει παράδειγμα προς όλους προκειμένου να αποφεύγονται αδιέξοδα που οδηγούν σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις που τελικώς βλάπτουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Σε αυτή την δύσκολη ώρα για την χώρα, ο διάλογος και η προσπάθεια για την αναζήτηση λύσεων κοινά αποδεκτών που δεν θίγουν τον εθνικό στόχο αποτελούν την καλύτερη διέξοδο».