Σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου Μ. Κωσταράκου και του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

Η αιτία δεν είναι άλλη από την επιστολή την οποία ο ΣΥΣΜΕΔ απηύθυνε προσωπικά στον Α/ΓΕΕΘΑ και με την οποία ζητεί πληροφορίες περί των διαρροών που φέρονται να κυκλοφορούν ότι το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έχει συζητήσει και προτίθεται να καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών προτάσεις που θα μεταβάλλουν επί τα χείρω τις μισθολογικές προαγωγές και το συνταξιοδοτικό καθεστώς στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι πρωτοφανής, όπως σημειώνουν στρατιωτικοί επιτελείς, και δεν βοηθά καθόλου την κατάσταση, διότι απειλεί να οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε διαλυτικά συνδικαλιστικά φαινόμενα όπως αυτά που έχουν πλήξει την Ελληνική Αστυνομία.

Η αντίδραση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν άμεση και σκληρή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter και μάλιστα εις διπλούν.

Στο πρώτο του μήνυμα έγραψε ότι «το ΣΑΓΕ ουδέποτε εισηγήθηκε και ουδέποτε θα εισηγηθεί μέτρα εις βάρος των στελεχών. Οι θέσεις και οι απόψεις μας είναι γνωστές και σαφείς», ενώ στο δεύτερο τόνισε ότι «η διασπορά ανυπόστατων φημών μόνο κακό κάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα στελέχη μας».

Τι ακριβώς όμως λέει στη σχετική επιστολή του ο ΣΥΣΜΕΔ, με την οποία μάλιστα εκφράζει την έντονη απογοήτευσή του; Τρία είναι τα βασικά σημεία:

Πρώτον, ότι προτείνεται η κατάρτιση νέου μισθολογίου των ελλήνων στρατιωτικών με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και πληρωμή βασικού μισθού (και συνεπακόλουθα των όποιων εναπομείναντων επιδομάτων στο φέροντα βαθμό και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1η Αυγούστου 2012 του επιδόματος εξομάλυνσης.

Δεύτερον, ότι εξετάζεται η νομοθέτηση 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας (χωρίς τον υπολογισμό των πέντε πλασματικών ετών ο οποίος καταργείται) για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμη και αυτών που ήδη θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Σε αυτούς, κατά τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΣΜΕΔ, περιλαμβάνονται και όσοι αιτήθηκαν αποστρατείας, αλλά οι αιτήσεις τους είτε δεν έχουν ακόμη γίνει δεκτές είτε δεν έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Τρίτον, ότι συζητείται η αλλαγή, επί τα χείρω, του νομικού/θεσμικού πλαισίου της εξέλιξης των υπαξιωματικών που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές, με την κατάργηση της μονιμότητας και την περιοδική κρίση ανά πενταετία με τη σύναψη σύμβασης εργασίας.