Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» για πάγωμα της επίταξης.

Η απόφαση δεν αφορά μόνο την επίταξη των εργαζόμενων, αλλά και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή κατά της επίταξης και να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα.