Την συνέχιση της απεργίας και τη Δευτέρα αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΘΕΛ (λεωφορεία). Ωστόσο, επισπεύδουν τη Γενική τους Συνέλευση ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας αντί την Τρίτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρόλεϊ στην πρωτεύουσα τη Δευτέρα, όπως αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ. Ωστόσο, τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν όλοι οι εργαζόμενοι την περαιτέρω στάση τους. Η εξαγγελθείσα απεργία τους είναι έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, η απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο . Η συζήτηση διεξήχθη, απούσας της πλευράς των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία, αργά τη νύχτα.

Στη σύσκεψη των εκπροσώπων των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, και οι συνάδελφοί τους στα τρένα του ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο έως και τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα».

Η διοίκηση της ΟΣΥ δηλώνει επίσης έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για όλα τα ζητήματα, εκτός απ’ ό,τι σχετίζεται με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο.

Πάντως από ότι φαίνεται η πρόθεση από τη πλευρά της κυβέρνησης είναι η με κάθε τρόπο διακοπή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Κύκλοι του υπουργείου ανάπτυξης τόνιζαν πως : «Μετά τη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν την ευκαιρία και την ευθύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της διοίκησης της ΟΣΥ και να λύσουν την απεργία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Εκτός από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Ωστόσο, και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά, όμως, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» – «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Μέγαρο μαξίμου έχει δοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης η εντολή για πολιτική επιστράτευση των απεργών στην περίπτωση που οι κινητοποιήσεις συνεχίστούν.