Την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών του κέντρου της πρωτεύουσας αλλά και τη σύσταση ενός ειδικού Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για την Αθήνα δρομολογούν, με την επιστημονική συμβολή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η περιοχή για τις παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης περιλαμβάνει τις πολεοδομικές ενότητες: Ρουφ, Βοτανικός, Ελαιώνας, Ακαδημία Πλάτωνος, Αγ. Κων/νου – Πλατεία Βάθη, Πλατεία Αττικής, Πλατεία Αμερικής, Νιρβάνα, Κυψέλη, Μουσείο –Εξάρχεια, Εμπορικό Τρίγωνο –Πλάκα.
Τη δρομολόγηση του Σχεδίου συζήτησαν σε συνάντησή τους, το πρωί της Πέμπτης (24.1.2013) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη και την πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, Βιβή Μπάτσου.
Αν και περισσεύουν οι κατά καιρούς εξαγγελίες για αναζωογόνησης της πόλης την αναζωογόνηση της πόλης και σχέδια μπαινοβγαίνουν στα συρτάρια χωρίς να υλοποιούνται, η νέα πρωτοβουλία για κατάρτιση Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας εμφανίζεται από τους φορείς της ως πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.
Κι αυτό γιατί γίνεται με μια… ολιστική προσέγγιση που «μετρά», ώστε να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα, τη στόχευση αλλά και τις συνέπειες κάθε προτεινόμενης λύσης, επιδιώκοντας να αποφύγει το εκ των υστέρων «ράβε ξήλωνε». Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εντός του 2013 και θα χρηματοδοτηθεί από τον δήμο Αθηναίων περιλαμβάνει δυο σκέλη:
– τη διερεύνηση κοινωνικών, αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών παραμέτρων και τη διαμόρφωση στρατηγικής αστικής παρέμβασης στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ευρύτερη κεντρική ζώνη του που θα ολοκληρωθεί θεσμικά με την υπογραφή ΚΥΑ
– τη θεσμική και λειτουργική προετοιμασία σύστασης ενός ειδικού Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για την Αθήνα (ΤΑΑ).
Η υλοποίηση του έργου ξεκινά σε μια περίοδο που η πόλη και οι κάτοικοί της βιώνουν έντονα τα προβλήματα από την κρίση και από την περιοριστική κυβερνητική πολιτική.
Την ίδια ώρα, προωθείται η αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Αθηναίων ενώ αναζητούνται από τη δημοτική Αρχή δυνατότητες διεκδίκησης πόρων της επόμενης Προγραμματικής περιόδου.
Με αυτά τα δεδομένα, οι φορείς επιχειρούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, εκτιμώντας, όπως επισημαίνεται και από τον κ. Καμίνη, ότι: «Δίδεται μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει σχεδιασμός με χειροπιαστά αποτελέσματα για ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας που παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα πολύπλευρης υποβάθμισης».