Τελεσίγραφο στους εργαζόμενους των μέσων μεταφοράς που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου» είπε στον Βήμα 99,5. «Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες» πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μεταξύ των δικαστικών συνεπειών είναι και η απόλυση.

Ο κ.Κεδίκογλου υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχει σκοπιμότητα και μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά κανείς δεν θα βγει να πει ότι ευθύνεται για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Απεργία την Τετάρτη στο Μετρό

Ημέρα ταλαιπωρίας θα είναι για τους Αθηναίους και η Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι στο Μετρό συνεχίζουν την απεργία τους για έβδομη συνεχή ημέρα.

Παράλληλα, σε στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ και Τραμ.

Έτσι, από τις 12.00 έως τις 16.00 δεν θα κυκλοφορήσει κανένα μέσο σταθερής τροχιάς.

Αντίθετα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

Για παρελκυστική τακτική μιλά η εταιρία

Σε ανακοίνωσή της, η ΣΤΑΣΥ καλεί «τους εργαζόμενους να σεβαστούν την δικαστική απόφαση και να επανέλθουν στην εργασία τους προσφέροντας στους πολίτες τις συγκοινωνιακές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας».

«Για μία ακόμη φορά τα σωματεία ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, τροποποιώντας τα αιτήματά τους, αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρούν τα προβλεπόμενα από τον Νόμο για τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα 22 Ιανουαρίου 2013» αναφέρεται.

«Στις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι απαραίτητη η τήρηση των προθεσμιών του Νόμου για την εξαγγελία απεργιακών κινητοποιήσεων καθότι απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για την ενημέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού από άλλα μεταφορικά μέσα» τονίζει η εταιρία, η οποία επισημαίνει ότι προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια και την Τρίτη κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Όπως υπογραμμίζει, οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες και απαγορεύτηκε η συνέχισή τους.

«Έχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου. Καλούμε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος» καταλήγει.

«Να δώσετε στη δημοσιότητα τα εκκαθαριστικά μας»

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ και ΣΗΑΜ) σε ανακοίνωσή τους προς τη ΣΤΑΣΥ και το υπουργείο Υποδομών αναφέρουν:

«Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού. Έχουμε υποστεί όλες τις μειώσεις στους μισθούς μας. Μας έχετε εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά.Τώρα καταργείτε και τα τελευταία κεκτημένα μας ( δικαίωμα στην απεργία – Σ.Σ.Ε.). Δεν σας ενδιαφέρει εάν ασθενούν και νοσηλεύονται τρεις συνάδελφοι μας με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απόρροια της πολιτικής που ακολουθείτε και των αντεργατικών ενεργειών σας» σημειώνουν.

«Έχετε μεθοδεύσει ένα πόλεμο λάσπης διοχετεύοντας ψευδή στοιχεία στα Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας να υπονομεύσετε τον δίκαιο αγώνα μας.
Σας ζητάμε:
– Να κοινοποιήσετε τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
– Εφαρμόστε επιτέλους το νόμο ενοποίησης ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ και μην απαξιώνετε την απορροφούσα εταιρεία Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε» καταλήγουν