Με 383 υπογραφές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τελικά την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, για την καθιέρωση της «Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο σχολείο».

«Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών αλλά και της κοινής γνώμης» δηλώνει, σε ανακοίνωσή του, ο ευρωβουλευτής.
Επειτα από την ταχεία εξάπλωση του εκφοβισμού – και μέσω του Διαδικτύου – ο κ. Κουμουτσάκος είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία ανέφερε πως «μόνο στο Facebook, τον τελευταίο χρόνο, ένα εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού».
Ταυτόχρονα από έρευνα που έγινε από το «Χαμόγελο του Παιδιού», στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά και ανησυχητικά.
Στη χειρότερη θέση κατετάγη η Λιθουανία, με ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, τέταρτη η Ελλάδα με 31,98%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%.
«Πρόκειται για φαινόμενο, που παίρνει νέες και πιο επικίνδυνες διαστάσεις ιδιαίτερα με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και της ανωνυμίας που παρέχει το διαδίκτυο» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.
Αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοια φαινόμενα ο ευρωβουλευτής σημείωσε: «Νέοι άνθρωποι, μαθητές, τα παιδιά μας, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία, όπως έγινε πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις στην Ιταλία και, προηγουμένως, σε άλλες χώρες της Ευρώπης» και κατέληξε πως «η λέξη κλειδί είναι η πρόληψη. Μήνυμα και στόχος μας είναι: ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού».

Την ένθερμη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του έλληνα ευρωβουλευτή εξέφρασαν και οι συναρμόδιες επίτροποι. Πιο συγκεκριμένα, η Νέλι Κρους, αρμόδια για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες δήλωσε: «Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εκφοβίζει, εντός ή εκτός Διαδικτύου. Χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Από την πλευρά της και η Ανδρούλα Βασιλείου, υπεύθυνη για θέματα Νεολαίας και Εκπαίδευσης, υπογράμμισε πως «τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά. Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό οι προσπάθειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στην εξάλειψη του προβλήματος απ’ τις σχολικές αίθουσες».
Η επίσημη ανακοίνωση της υιοθέτησης της πρωτοβουλίας θα γίνει στην επόμενη Ολομέλεια του σώματος.
Παράλληλα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Καμπάνια και τη σχετική έρευνα ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό, «Κάνε τη Διαφορά. Μίλα Τώρα», την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα «Γαλαξίας» του ξενοδοχείου Hilton Athens.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης και χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.262 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Λετονία, την Λιθουανία και την Εσθονία.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω live streaming και στα έξι ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στο έργο.