Ο ένατος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Βιολογίας 2013 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας, διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ).

Ο διαγωνισμός, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, απευθύνεται σε μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και Γ΄ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων.
O πανελλήνιος διαγωνισμός, που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – ΙΒΟ), έχει σκοπό την επιλογή ταλαντούχων μαθητών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συμμετάσχουν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας.
Οι τέσσερις μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ), που θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, θα συμμετάσχουν στην 24η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO), η οποία διεξάγεται εφέτος στη Βέρνη της Ελβετίας.
Οι μαθητές από την Ελλάδα θα συναγωνιστούν με συνομίληκούς τους από περίπου 60 χώρες.
Μάλιστα, εφόσον διακριθούν με πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο) αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής σε πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, το μάθημα στο οποίο έχουν διακριθεί στις Ολυμπιάδες εξετάζεται ως μάθημα κατεύθυνσης [Ν. 3194/2003 (Α΄267) και τροποποίησή του με τον Ν. 3748/2009 (Α΄29)].
Επίσης, στους είκοσι τέσσερις (24) πρώτους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και στους δώδεκα (12) πρώτους μαθητές της Β΄ Λυκείου θα χορηγηθούν έπαινοι.
Από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου θα βραβευθούν οι αριστεύσαντες.