Τον απολογισμό της πρωτοβουλίας ανθρωπιάς «Νοιάζομαι –Μοιράζομαι» του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, παρουσίασε επίσημα σήμερα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, ο δήμαρχος Αθηναίων, σχεδόν ένα μήνα μετά την πραγματοποίησή της.

Η πρωτοφανής κοσμοσυρροή στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 50 τόνοι τροφίμων και 1.300 κυβικά μέτρα σε ρουχισμό και παιχνίδια.
Ειδικά για την αποθήκευση των σχεδόν 25.000 πακέτων με ρούχα και παιχνίδια, χρειάστηκε να ανοίξουν τρεις επιπλέον χώροι, πέραν του παλιού Φρουραρχείου, όπου στεγάζεται σήμερα ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων. Για να μεταφερθούν στις αποθήκες του δήμου όλες οι προσφορές των πολιτών χρειάστηκαν περίπου 180 διαδοχικές φορτώσεις φορτηγών 3 τόνων.
Ο Γιώργος Καμίνης, έστειλε το μήνυμα ότι η δράση της 23ης Δεκεμβρίου ήταν μόνο η αρχή. «Ανοίξατε, ανοίξαμε ένα δρόμο ο οποίος δεν μπορεί παρά να συνεχίσει. Νοιάζομαι –μοιράζομαι, αλλά και δεν συμβιβάζομαι και συνεχίζω» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι αυτός ο απολογισμός οφείλεται στις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που εμπιστεύθηκαν στο δήμο Αθηναίων το υστέρημά τους.

Από την ημέρα εκείνη, οπότε η μεγάλη ανταπόκριση των απλών πολιτών έκανε κάθε επιχειρησιακό σχέδιο των υπευθύνων να μοιάζει ανεπαρκές, οι δυνάμεις του δήμου και του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, κινήθηκαν σε τρεις άξονες. Πρώτον, κατέγραψαν συστηματικά τη μεγάλη προσφορά, στη συνέχεια έκαναν τη διαλογή και ταξινόμησαν τα προϊόντα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν και τη διανομή σε πολίτες, φορείς και δήμους που ζήτησαν βοήθεια.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, ήδη τα μισά τρόφιμα, δηλαδή περίπου 25 τόνοι, έχουν ήδη φτάσει σε 2.300 οικογένειες που έχουν ανάγκη. Οι υπόλοιποι 25 τόνοι βρίσκονται στις αποθήκες του δήμου, ενόψει των νέων διανομών.

Ως προς τη διανομή ρουχισμού και παιχνιδιών, πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής ήταν να καλυφθούν οι ανάγκες για την προστασία των αστέγων κατά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την πρωτεύουσα.
Ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας άρχισε ήδη να λειτουργεί ως ομπρέλα αλληλεγγύης, μεταξύ δήμων, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει περισσότερες από 13.000 σακούλες σε 32 δήμους ολόκληρης της χώρας.
Αυτή τη στιγμή, περίπου 700 κυβικά μέτρα με ρούχα και παιχνίδια, είναι διαθέσιμα για τους δικαιούχους τους.
«Αυτόν τον απολογισμό τον οφείλουμε στις δεκάδες χιλιάδες πολιτών, που όχι μόνο έκαναν τον κόπο να προσέλθουν στο Σύνταγμα με τα δέματα αγάπης, αλλά εμπιστεύθηκαν στο δήμο Αθηναίων, το υστέρημά τους. Και τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στην κρίση», επισήμανε ο κ. Καμίνης, αποδίδοντας τα εύσημα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, τους ανθρώπους του και τους εθελοντές του δήμου, που εργάσθηκαν χωρίς να υπολογίσουν ωράρια και συνθήκες.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με δημοσιεύματα που ήθελαν ένα μέρος των προσφορών των Αθηναίων πολιτών στην παραπάνω πρωτοβουλία, να κατέληξαν στα σκουπίδια.
Για δημοσιεύματα που δεν είναι άξια σχολιασμού κάνουν λόγο οι συνεργάτες του δημάρχου, επαναλαμβάνοντας όσα ο ίδιος είχε δηλώσει και στο «Βήμα»· ότι, δηλαδή, «έχουμε τη βαριά ευθύνη το κάθε κουτί γάλα, το παιδικό ποδήλατο ή το καλοδιατηρημένο παλτό που έφερε κάθε Αθηναίος, να πάει σε εκείνον που το έχει πραγματικά ανάγκη».