Εκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 10.40 πρωί στον πρώτο όροφο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι.
Είχαν προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις 09.55 στην Ελευθεροτυπία και στις 9.58 στην ιστοσελίδα zougla.gr όπου άγνωστος έλεγε πως θα εκραγεί βόμβα σε 50 λεπτά. Να σημειωθεί ότι η έκρηξη παραγματοποίηθηκε πέντε λεπτά νωρίτερα από τον χρόνο που είχε ο δώσει ο άγνωστος με προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο.

Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άντρες της εταιρίας security οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και αποχώρησαν μία ώρα αργότερα αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ο πρώτος άνδρας της εταιρίας security έχει τραυματιστεί στο πίσω μέρος του ποδιού ενώ ο δεύτερος στην πλάτη αλλά από τα τζάμια των καταστημάτων.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο εμπορικό κέντρο. Εκλεισε ο σταθμός «Νερατζιώτισσα» με εντολή της Αστυνομίας. Κλειστό και το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί ενώ στο σημείο βρίσκονται άλλα δύο ασθενοφόρα.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες_περίπου 200 άτομα_ είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι’ αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθρεί δίπλα σε κυλιόμενη σκάλα σε κάδο σκουπιδιών ή σε σταντ εφημερίδων κοντά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και σε κατάστημα καλλυντικών στο 1ο επίπεδο του εμπορικού κέντρου.

Οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας συλλέγεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την περίπτωση που οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγραφεί από αυτές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μάλλον πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό τα υπολείμματα του οποίου εξετάζονται αυτή τη στιγμή από την ομάδα πυροτεχνουργών.

Να σημειωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα του εμπορικού κέντρου είναι κλειστά τις Κυριακές, λειτουργούν όμως οι χώροι αναψυχής (καφετέριες, εστιατόρια και κινηματογράφοι).Σε κάποια από τα εμπορικά καταστήματα βρίσκονταν υπάλληλοι προκειμένου να κάνουν απογραφή.

Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρουν ότι ο υπουργός διαρκώς ενημερώνεται για το περιστατικό από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και από άλλους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Ν. Δένδιας ενημέρωσε εκτός από τον πρωθυπουργό και τους πρόεδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ανησυχίες στην κυβέρνηση

Εντονες ανησυχίες για το τυφλό τρομοκρατικό κτύπημα σε οικονομικό στόχο υπάρχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς φοβούνται επιπτώσεις στον τουρισμό, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 θα είναι κατά πολύ αυξημένος. Τρομοκρατικές ενέργειες κατά οικονομικών στόχων στο παρελθόν είχαν πολύ σοβαρές επιδράσεις στο τουριστικό κύμα προς τη χώρα μας με τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Mall ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης σε δηλώσεις του το χαρακτήρισε «τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια» ενώ την καταδίκασε «απόλυτα και απερίφραστα» και τόνισε ότι «αυτό ελπίζει να γίνει και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας»

«Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας. Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της «εκφράζει τη καταδίκη της για την επίθεση στο «The Mall», όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα» αναφέρει η ανακοίνωση τουΠΑΣΟΚ,το οποίο «όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν.

«Η Πολιτεία θα αντιδράσει. Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση» καταλήγει η ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε σχετικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

«Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν» δήλωσε ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης τωνΑνεξάρτητων ΕλλήνωνΒασίλης Καπερνάρος.

«Οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών» αναφέρει ανακοίνωση τηςΧρυσής Αυγής.

ΟιΟικολόγοι Πράσινοι, επίσης, «καταδικάζουν κάθε μορφή βίας ανεξαρτήτως επικαλούμενων κινήτρων των δραστών. Η τοποθέτηση μάλιστα βόμβας σε μαζικό χώρο και η πυροδότηση της σε ώρα αιχμής της λειτουργίας του, εξ ανάγκης είχε σαν κύριο στόχο ανύποπτους πολίτες.»

Ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

Η ανακοίνωση του The Mall Athens

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.

Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».