Πριν από λίγες εβδομάδες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρης Τσάρτας μπήκε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για να συζητήσει για τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Αθηνά» περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων. «Πώς σας φαίνεται να ενοποιήσουμε το πανεπιστήμιό σας με το Ιόνιο και να κάνουμε ένα μεγάλο Ιδρυμα για όλα τα νησιά;» τον ρώτησε αιφνιδιαστικά στενός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας. Μάρτυρες περιγράφουν τη σκηνή ως ανέκδοτο καθώς ο πανεπιστημιακός δάσκαλος έμεινε να κοιτάζει άναυδος τον υπάλληλο του υπουργείου, με κυρίαρχη στην έκφρασή του την απορία αν το «επιστημονικό» κριτήριο που φέρνει κοντά δύο πανεπιστήμια, το καθένα σε διαφορετική άκρη της χώρας, είναι τελικά η… θάλασσα. Το βέβαιον είναι ότι κανένας δεν τον διέψευσε. Οπως κανένας δεν διέψευσε και την είδηση ότι το ένα εκ των δύο Ιδρυμάτων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα ενοποιηθεί με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Λίγες ημέρες μετά βουλευτής της ΝΔ με θητεία στο υπουργείο Παιδείας ρωτούσε στους διαδρόµους της Βουλής µε αγωνία συνεργάτη του κ. Αρβανιτόπουλου αν θα καταργηθούν τµήµατα της εκλογικής του περιφέρειας, όπως είχε ακούσει. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και όταν έτρεξε στον υπουργό όλο αγωνία για να µάθει την αλήθεια, τον άκουσε ήρεμο να του απαντά: «Οχι, δεν θα κλείσουμε κανένα από αυτά»
Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής του κόμματος ξεσήκωσε ολόκληρο το Κοινοβούλιο όταν έμαθε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να υπαγάγει διοικητικά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα (στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Σε ομιλία του στη Βουλή όμως ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο (το νεότερο από τα ΑΕΙ καθώς ιδρύθηκε το 2009 και διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή), δεν θα καταργηθεί.

Φύγε εσύ, έλα εσύ
Το σχέδιο «Αθηνά», το μεγαλύτερο ίσως εγχείρημα των τελευταίων ετών στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ακολουθείται τις τελευταίες ημέρες από απίστευτης γραφικότητας σκηνές που εκτυλίσσονται στους διαδρόμους της Βουλής και στους τομείς Παιδείας των κομμάτων. Τη μία ημέρα «ακρωτηριάζεται» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την επομένη η Καρδίτσα χάνει τα δύο από τα τέσσερα πολύτιμα τμήματα ΤΕΙ της, στη συνέχεια η Πάτρα χάνει τμήματα ή τα Ιωάννινα βγαίνουν μπροστά «επιθετικά» και διεκδικούν τμήματα.
Ως σήμερα βέβαια ακούστηκε ότι πολλά τμήματα ή ιδρύματα θα κλείσουν (μεταξύ των οποίων και οι πρώτοι «επιλαχόντες», τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές), ωστόσο το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει σε όλους τους τόνους όλα όσα κυκλοφορούν. Και αυτό γιατί αυτές τις ημέρες φαίνεται ότι δεν μετρούν τα «ακαδημαϊκά» κριτήρια που θέτει το υπουργείο στις επικείμενες συγχωνεύσεις αλλά το ποιος έχει τον «βουλευτή» του για να επιτύχει μια διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής.
Κάποιοι κάνουν λόγο για προχειρότητα, άλλοι αναρωτιούνται για τα πραγματικά κριτήρια στο κλείσιμο του 30% των τμημάτων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Πάντως το δεδομένο είναι ότι δεκάδες τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ βρίσκονται στο «κόκκινο» είτε γιατί έχουν λιγότερα από πέντε εκλεγμένα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) είτε επειδή δέχονται παραδοσιακά εισακτέους με βαθμολογία κάτω από τη βάση ή γιατί αποτελούν τμήματα χαμηλού ενδιαφέροντος για τους υποψηφίους.
Τα ΤΕΙ στο «κόκκινο»
Το «μπιγκ μπανγκ» στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης φαίνεται όμως ότι δεν θα «αγγίξει» τόσο τα πανεπιστήμια όσο τον χώρο των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, στα οποία και αναμένεται «Αρμαγεδδώνας».

«Υπάρχει πραγματικά αναστάτωση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»
λέει στο «Βήμα» ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το οποίο οι φήμες το θέλουν υπό συγχώνευση. «Εμείς προτείναμε τη λύση των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων» δηλώνει, εξηγώντας ότι πρόκειται για μοντέλο κατά το οποίο ένα κοινό Συμβούλιο Διοίκησης θα διοικεί περισσότερα του ενός ανώτατα ιδρύματα με ομοειδές επιστημονικό αντικείμενο.

«Αναρωτιέται κανείς βέβαια γιατί γίνονται τελικά αυτές οι συγχωνεύσεις»
λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος. Με δεδομένη την εύθραυστη ηρεμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ανώτατη εκπαίδευση, πιθανολογεί ότι, αν υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις στο σχέδιο, αυτές θα είναι από κοινωνικούς σχηματισμούς ή φοιτητές, καθώς οι καθηγητές των πανεπιστημίων είναι πλέον «κουρασμένοι» και σε περίοδο οικονομικής κρίσης δύσκολα θα οδηγηθούν σε αποφάσεις νέων κινητοποιήσεων.

«Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο «Αθηνά» προχωρεί με γρήγορο τρόπο και καλό θα ήταν να υπάρχουν ενιαία κριτήρια γι’ αυτό, που δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν»
λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τσάρτας. «Ριζικές αλλαγές χωρίς τη συναίνεση των πανεπιστημίων δεν πρέπει να γίνουν. Με ενδιαφέρει η διατήρηση της ηρεμίας που έχουμε κατορθώσει να έχουμε τους τελευταίους μήνες στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης» προσθέτει ο κ. Τσάρτας.
Εν’ αναμονή του… Αρμαγεδδώνος
Και στο βάθος… τμήματα-«φαντάσματα»

Τα παλαιά Γενικά Τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας υπάρχουν ακόμη και πλέον κλείνουν σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, το οποίο όμως αποτελεί τμήμα που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου και, παρ’ ότι κινείται στον χώρο της Νομικής, δεν δέχεται εισακτέους. «Πρόκειται για τμήματα που δεν έχουν εισαγόμενους προπτυχιακούς φοιτητές αλλά απλώς στηρίζουν τη λειτουργία των άλλων τμημάτων του Ιδρύματος» λέει ο πρύτανης του Παντείου και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Γρηγόρης Τσάλτας. «Είμαστε σε περίοδο αναμονής και περιμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ακούσουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την «Αθηνά»» λέει ο κ. Τσάλτας, ο οποίος αναφέρει ότι αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ για να συζητηθούν οι προτάσεις του.
Πολλοί στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αυτές τις ημέρες μιλούν για μια «μάχη χωρίς λόγο» κρίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να ξεκινήσει με χαμηλού προφίλ συγχωνεύσεις 70-80 τμημάτων πανελλαδικά. «Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι θα γίνει καθώς ο υπουργός δεν ανοίγεται» λέει στο «Βήμα» ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και νυν βουλευτής της ΝΔ κ. Σπύρος Ταλιαδούρος. «Πιστεύω ότι ομοειδή τμήματα στην ίδια σχολή, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να συγχωνευθούν».


Αλήθειες & ψέματα

  • Εντονη ήταν η φημολογία τις προηγούμενες ημέρες για «μετακίνηση» τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών (Γεωργία, Παιδαγωγικά) προς την Πελοπόννησο. Το ίδρυμα διοικείται πλέον μόνο από τον πρύτανή του κ. Γ. Παναγιωτάκη, καθώς και οι τρεις αντιπρυτάνεις του παραιτήθηκαν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων με αφορμή και τις επικείμενες εκλογές για Συμβούλιο Διοίκησης. Στην πραγματικότητα, όπως λένε πηγές από το υπουργείο Παιδείας, δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση για μείωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Οργίασαν οι φήμες ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πήγαιναν στη Λαμία. Ενας λόγος βέβαια ήταν ότι το υπουργείο θέλει να δώσει το «φιλί της ζωής» στο νεότατο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (ιδρύθηκε το 2003) με δύο τμήματα στη Λαμία. Στο σημείο αυτό υπήρξε έντονη αντίδραση από βουλευτές της ΝΔ στην περιοχή και η τύχη του δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη.
  • Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επέλεξε την «επιθετική» πολιτική επιδιώκοντας να πάρει τμήματα του Αγρινίου, εφόσον βέβαια βρεθούν… ακέφαλα.
  • Δεν ευσταθούν, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι προθέσεις περί «ακρωτηριασμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  • Δεν θα φύγουν από τα Τρίκαλα τα ΤΕΦΑΑ, καθώς αντέδρασαν έντονα τοπικοί παράγοντες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ