Σε μετατροπές των δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων της, «KNOSSOS PALACE» και «FESTOS PALACE», προκειμένου αυτά να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και πιο γρήγορα, προχώρησε η εταιρεία Minoan Lines του ομίλου Grimaldi.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στα δύο πλοία, που επισκευάστηκαν πρόσφατα στα ναυπηγεία Σύρου, τοποθετήθηκαν βελτιωμένα πτερύγια προπελών, που εξασφαλίζουν υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, ενώ η γάστρα τους (σσ. το κατώτερο μέρος του πλοίου εσωτερικά και εξωτερικά) επικαλύφθηκε με σιλικονούχα, φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Νηογνώμονα, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ-International Maritime Organization) από 01/01/2013, έχει θεσπίσει μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των καινούργιων πλοίων, που θα χτίζονται από εδώ και στο εξής, αλλά και των μεταχειρισμένων.
Για τα πλοία απαιτεί να έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης, προκειμένου να μην έχουν ενεργειακές απώλειες, να είναι πιο υδροδυναμικά, να έχουν καλύτερες επιλεγμένες προπέλες αλλά και τα χρώματα της γάστρας να είναι πιο καθαρά και με σιλικονούχα χρώμα, που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον αλλά διευκολύνουν και την ταχύτητα του πλοίου.
Επίσης, η απαίτηση του IΜΟ εφαρμόζεται ήδη στα καινούργια πλοία όπου θα υπολογίζεται ένας δείκτης ενεργειακής απόδοσης για κάθε πλοίο και αυτός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από κάποια ελάχιστη τιμή, που θέτει ο διεθνής οργανισμός.
Για τα παλιά πλοία, επειδή είναι δύσκολο να αναβαθμιστούν ενεργειακά, το μόνο που ζητάει ο οργανισμός, είναι η ύπαρξη ενός εγχειριδίου όπου θα περιγράφονται μέσα σε αυτό οι διαδικασίες για την καλύτερο χειρισμό του από ενεργειακή άποψη, δηλαδή για το πως θα αποφεύγονται οι σπατάλες ενέργειας όπως π.χ να συντηρούνται καλά οι μονώσεις για τη θερμοκρασία, ή η μηχανή να δουλεύει σε κάποια σημεία που είναι ενεργειακά αποδοτικότερη για το πλοίο.