από metereologos.gr
Πέμπτη 24 Μαΐου 2018
 

ΕΔΑΔ: Συνεδριάζει για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα

Δεν έχει προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση του συμφώνου
ΕΔΑΔ: Συνεδριάζει για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου αν συνιστά παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Οι εξεταζόμενες προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο στις 6 Μαΐου 2009 από τους Γρηγόρη Βαλιανάτο και Νικόλαο Μυλωνά και στις 25 Μαΐου 2009 από άλλα άτομα και τη ΜΚΟ «Σύνθεση», αλλά ύστερα από απόφαση του Δικαστηρίου, στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, η εκδίκαση τους παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Οι δύο πρώτοι θα εκπροσωπηθούν στο Δικαστήριο από το «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» στην Ελλάδα και οι δεύτεροι από το δικηγορικό γραφείο των Αλιβιζάτου - Μάλλιου.

Οπως διευκρινίζεται στις προσφυγές, οι δύο πρώτοι ενάγοντες ζουν ως ζευγάρι στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι ενάγοντες ζουν, επίσης, είτε πολύ καιρό ως ζευγάρι στην Αθήνα, είτε διατηρούν σχέση χωρίς να συζούν.

Οσον αφορά τη «Σύνθεση» πρόκειται για σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την ψυχολογική και ηθική στήριξη των ομοφυλοφίλων.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος 3719/2008, που τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο του 2008 στην Ελλάδα και αφορά τη δυνατότητα σύναψης «συμφώνου συμβίωσης» μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου, αποκλείει τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η εφαρμογή του συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και της απαγόρευσης των διακρίσεων.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ακόμη ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα αποτελεσματικής προσφυγής στα εθνικά δικαστήρια, προκειμένου να διερευνηθεί το βάσιμο των καταγγελιών τους, ότι η υπάρχουσα νομοθεσία προκαλεί διακρίσεις και παραβίαση στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής.

Το Δικαστήριο, μετά τη σημερινή δημόσια ακρόαση, δεν πρόκειται να εκδώσει απόφαση αυθημερόν, αλλά, ως είθισται, ύστερα από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρουπακιώτης: Μελετάται σύμφωνο συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου 
Τροπολογία για ένταξη ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης  
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Ντροπιαστικό για την Ελλάδα | 16/01/2013 19:38
  Eίναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει που δεν έχει θεσπιστεί ακόμα το σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλα ζευγάρια στην Ελλάδα και πρέπει να οδηγηθεί το θέμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο σαν να είμαστε Νιγηρία. Το σύμφωνο δεν είναι γάμος με τη θρησκευτική έννοια και κακώς κάποιοι διαμαρτύρονται προβάλοντας θέματα ηθικής, θρησκείας κτλ. Θα λύσει καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται με φορολόγηση εως κληρονομικά, συνταξιοδοτικό κτλ πολιτών που ζουν ανάμεσά μας με μόνη διαφορά πως συζούν με έναν άνθρωπο του ίδιου και όχι του αντίθετου φύλου. Είναι καθαρά νομικό το θέμα και αφορά τις σχέσεις πολιτείας/πολίτη κανέναν άλλον. Θα βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.
  Κατερίνα Δ. από εξωτερικό
  απάντηση151
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  συμφωνώ | 16/01/2013 15:49
  Ως ομοφυλόφιλος συμφωνώ με το σύμφωνο συμβίωσης. Διαφοροποιήθηκα πρόσφα σε σχόλια που αφορούσαν το νόμο του Ολάντ στη Γαλλία, κάτι που δεν το κατανόησαν πολλοι. Ο Ολάντ προτίθεται να θεσμοθετήσει την υιοθεσία παιδιών με ταυτόχρονη κατάργηση των όρων πατέρας και μητέρα και αντικατάσταση από γονέας 1 και γονέας 2 για να μη νιώθουν μεινοεκτικά τα παιδιά των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που δε θα έχουν πατέρα και μητέρα, ακριβώς. Να σημειώσω ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αποτελούν μειοψηφία μπροστά στον αριθμό των πολυγαμικών ομοφυλόφιλων. Ακόμα πιο λίγοι είναι όσοι προχωρούν σε υιοθεσία. Όπου εφαρμόστηκε ο γάμος, ελάχιστοι ομοφυλόφιλοι ανταποκρίθηκαν.
  Το σύμφωνο είναι απαραίτητο
  απάντηση153
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  συμφωνο συμβίωσης | 16/01/2013 14:45
  Οι "δυτικές" κοινωνίες, οι οποίες θέλουν να εντάσσονται στις προηγμένες κοινωνίες, δεν θα έπρεπε καν να θέτουν ερωτήματα αυτού του τύπου. Στις σύγχρονες κοινωνίες πολύ εύκολα μπορεί να εμφανιστεί ανάγκη άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου, με ή χωρίς παιδιά να προτιμούν ή και να αναγκαστούν να ζούν μαζί κάτω από την ίδια στέγη μοιραζόμενοι έξοδα, συντροφικότητα, ανησυχιές κτλ. Επομένως, μια μορφή συμφώνου συμβίωσης είναι απαραίτητη και προφανώς δεν θα πρέπει να έχει σχέση με το τί φύλο και πόσους και ποιά ζώντα είδη προτιμά κάποιος στο κρεβάτι του. Όσον αφορά το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σαφώς και μπορεί να υπάρχει ως κοινωνικό γεγονός με νομική αναγνώριση αλλά ως εκεί.
  Real str8.
  απάντηση183
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αναγνώριση δικαιωμάτων στα ομοφιλόφυλα ζευγάρια - εκτός της υιοθεσίας. | 16/01/2013 14:37
  Συμφωνώ απολύτως με την θέσπιση μορφής νομικής ένωσης ομοφιλοφύλων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πολυκατοικία μου: ζευγάρι ομοφιλοφύλων κάποιας ηλικίας (λίγο πάνω από 60) συζούσαν τουλάχιστον 20 χρόνια.Ο ένας πέθανε προ λίγων μηνών.Ούτε τρεις μέρες μετά,τα αδέλφια του που είχε να τα δει 40 χρόνια (η οικογένεια τον είχε αποκηρύξει) πέσανε σαν τις ακρίδες, έδιωξαν το σύντροφό του από το διαμέρισμα (ήταν στο όνομα του εκλιπόντος) και δεν τον άφηναν, με συμπεριφορά μπράβων, ούτε τα ρούχα του να πάρει, γιατί "και πού ξέρουμε εμείς ότι είναι δικά σου".Το ότι κατάφερε να πάρει κάποια πράγματα οφείλεται στην παρέμβαση των γειτόνων...
  Ναταλία
  απάντηση312
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Oi Ellines politikoi den echoun tharros! | 16/01/2013 14:13
  To 2001 o simerinos Dimarchos tou Berolinou Klaus Wowereit dilonei se logo tou sti Germaniki Vouli: "eimai Gay kai ayto einai entaxei!". O Ypourgos Exoterikon tis Germanias Guido Westerwelle emfanizetai pantou episimos me ton syntrofo tou. Na ypothesoume oti kai oi 300 tou Ellinikou Koinobouliou einai "straight"? Mallon orismenoi apo aytous fobountai giati gnosrizoun oti zoun akoma sto Mesaiona!
  The Greek Dark Ages
  απάντηση302
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευρώπη | 16/01/2013 14:02
  στις ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει το σύμφωνο εδώ και χρόνια και μάλιστα με τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης. Και όχι μόνο στη Σκανδιναβία και την Ολλανδία αλλά ακόμα και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου μάλιστα οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται. Αυτό δείχνει πόσο πίσω είμαστε από αυτές τις χώρες ως κοινωνία.. έπρεπε να υπάρχει το σύμφωνο εδώ και καιρό χωρίς να γίνει προσφυγή στα δικαστήρια
  corrupted
  απάντηση392
   
-