Με επιτρόπους της Κομισιόν θα έχει επαφές τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών έργων, συνοδευόμενος, μάλιστα, από τον ειδικό διαπραγματευτή της κυβέρνησης, κ. Ευθύμιο Βιδάλη.
Αυτό ανακοινώθηκε την Τρίτη, στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Task Force, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε και νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα υπάρξουν συναντήσεις «με τέσσερις-πέντε διαφορετικούς Επιτρόπους για το συγκεκριμένο θέμα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει την όλη συμφωνία».
Παράλληλα, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Task Force, «διαδικαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτό το στάδιο», αν και υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να είμαστε απολύτως βέβαιοι για οτιδήποτε, διότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική συμφωνία».
«Είναι πάρα πολύ συνετό από πλευράς του Υπουργού το ότι πρόκειται να επισκεφτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να υπάρξει μία πρώιμη πολιτική απόφαση και πολιτική συμφωνία, ώστε όταν θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, όταν θα είναι οριστική η συμφωνία να είναι πιο γρήγορες πλέον οι αποφάσεις από πλευράς της Επιτροπής» σημείωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, οι κ. κ. Χατζηδάκης και Ράιχενμπαχ συζήτησαν την «ιδέα για την προώθηση ενός σχεδίου ανάπτυξης για την Ελλάδα, για τη μεταμνημονιακή εποχή», η οποία, όπως είπαν, εκπορεύεται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και την Task Force.
«Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες και θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, γιατί δε μας ενδιαφέρει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, η πορεία του τόπου. Η Ελλάδα όχι μόνον να σταθεί στα πόδια της αλλά να βρεθεί ξανά στην καρδιά της Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός Υποδομών.
Όπως σημείωσε ο κ. Ράιχενμπαχ, πρόκειται για μία δέσμη ιδεών αντίστοιχη της Λευκής Βίβλου του Ζακ Ντελόρ. «Κάτι παρόμοιο θα θέλαμε να δημιουργηθεί και για την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα τέτοιο το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα στο μέλλον και θα δημιουργήσει τόσο θέσεις εργασίας όσο και αύξηση του ΑΕΠ» υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι αυτό θα ενταχθεί στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, «ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ δεν θα είναι ένας προγραμματισμός αυτόνομος που δε θα εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα». «Επομένως θέλουμε, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, να εντάξουμε και τον προγραμματισμό μας για το ΕΣΠΑ που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της επόμενης περιόδου».
Παράλληλα, ο κ. Ράχινεμπαχ δήλωσε ότι τους τελευταίους επτά μήνες η Κυβέρνηση αυτή «έχει συντελέσει ένα εντυπωσιακό έργο». «Έχει επιτύχει εντυπωσιακά πολλά πράγματα, καταφανώς έχει αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας, αφετέρου οι κίνδυνοι οι οποίοι επικρατούσαν στα μέσα του προηγούμενου έτους για τη χώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά» σημείωσε .
«Σαφώς πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως και στο Υπουργείο αυτό έχουν σημειωθεί σημαντικότατες προσπάθειες. Ο Υπουργός άλλωστε έκανε μία παρουσίαση για το θέμα αυτό στις αρχές του έτους, προκειμένου να παρουσιάσει πως έχουν τα πράγματα και να τονώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν επίσης τον τομέα υγείας και λοιπούς» υπογράμμισε.
«Ένας τομέας όπου υπάρχει ενδεχομένως κάποια υστέρηση είναι αυτός της φορολογικής διοίκησης και ευελπιστούμε ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας Φορολογίας ο οποίος διορίστηκε, θα αναλάβει δράση ώστε τους επόμενους μήνες και εβδομάδες να δούμε μία σημαντική πρόοδο, γιατί έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από πλευράς τεχνικής υποστήριξης και στον τομέα αυτό και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά σε σχέση με αυτές» κατέληξε ο κοινοτικός αξιωματούχος.