Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό (γραμμές 2,3), τον ΗΣΑΠ (γραμμή 1) και το Τραμ.

Την κατάσταση στους δρόμους δυσχεραίνει και η βροχή που πέφτει σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή στην Ανατολική Στερεά (και την Αττική) την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς αντιδρούν στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο που, όπως επισημαίνουν, καταργεί αυτομάτως τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Όπως αναφέρουν τα σωματεία, «η εμμονή της κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζόμενους στη ΣΤΑΣΥ στο ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο του στενού Δημόσιου Τομέα, καταργώντας με παράνομο και βίαιο τρόπο την Συλλογική Σύμβασης Εργασίας που έχουμε υπογράψει και βρίσκεται σε ισχύ, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας».

«Η απόφαση της κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε προς τις διοικήσεις της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και πλέον ο κοινός, συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οδηγεί τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση είναι μονόδρομος» σημειώνουν.

Έτσι, σε κοινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον Περαιά, αποφασίστηκε:

– 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή 18 Ιουνίου και,

– να επιδιωχθεί ο συντονισμός όλων των σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, την ΟΣΥ, τον Προαστιακό και τον ΟΣΕ για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες.

Παράλληλα, θα γίνει έκκληση στη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, «ώστε να ξεκινήσει κοινός αγώνας για την υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ισοπεδώσει».

«Οι διοικήσεις των σωματείων στη ΣΤΑΣΥ γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να γίνει ένας επίπονος αγώνας διαρκείας μέχρι να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των επιβατών» καταλήγουν.

Παράλληλα, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) «στηρίζει και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ που αντιδρώντας στην κυβερνητική αυθαιρεσία, παλεύουν για τη μη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη μη ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα των εταιρειών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς».

«Ως Σιδηροδρομικοί στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους που απηχούν και τα δικά μας αιτήματα καθώς ΟΛΟΙ θιγόμαστε από τις κυβερνητικές και μνημονιακές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων. Θα υπάρξει συντονισμός για κοινές δράσεις όλων των εργαζομένων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών» καταλήγει η ανακοίνωση.