Δεν θα είναι πλέον… αποκλειστικής απασχόλησης οι δήμαρχοι. Καταργείται το ασυμβίβαστο μεταξύ του αξιώματος του δημάρχου και της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας. Θα μπορούν όλοι –και όχι μόνο εκείνοι στους μικρούς πληθυσμιακά δήμους όπως ισχύει σήμερα –να ασκούν το επάγγελμά τους και κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής τους θητείας.
Το «πράσινο φως» έχει δοθεί πολιτικά από καιρό, υπό την ασφυκτική πίεση της πλειονότητας των δημάρχων σε όλη την Ελλάδα, που το απαιτούσαν με κάθε τρόπο από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, και τώρα μπαίνει η θεσμική «βούλα» μέσω του προς ψήφιση στη Βουλή σχεδίου νόμου για Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τροποποιήσεις του Ν. 4093/2012 και κύρωση των σχετικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε αυτό καταργείται η ρύθμιση που υπήρχε στον νόμο του Καλλικράτη και όριζε ότι αναστέλλεται η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011-14 ίσχυε για δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.
Έτσι, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, νίκησε το λεγόμενο «κίνημα» κατά του επαγγελματικού ασυμβίβαστου από δημάρχους που αντιδρούσαν. Βεβαίως, δεν λείπουν σχόλια και αιχμές για τη δύναμη του… λόμπι των δημάρχων. Πάντως, για το αίτημά τους προέβαλαν το οικονομικό πρόβλημα –με επίκεντρο την οικονομική κρίση, μείωση απολαβών –ζητήματα περιορισμού συνταγματικών δικαιωμάτων (επαγγελματική ελευθερία και ελευθερία της εργασίας) αλλά και το στοιχείο της αποθάρρυνσης επιτυχημένων επαγγελματιών στο χώρο της τοπικής διοίκησης .
Από τον Καστανίδη στον Στυλιανίδη
Ήδη από τον Αύγουστο του 2011, δήμαρχοι είχαν στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας κ. Χ. Καστανίδη, με το οποίο ζητούσαν την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου που είχε περάσει με τον νόμο Ραγκούση (Ιούνιος 2010)άρθρο 16, Ν. 3852/2010. Είχε κατατεθεί προσφυγή ακύρωσης της ρύθμισης στη Δικαιοσύνη. Οι δήμαρχοι μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση παραβιάζει την αρχή της ισότητας καθώς μεταχειρίζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο δύο κατηγορίες δημάρχων χωρίς αυτές να τελούν κατ’ ανάγκη σε διαφορετικές συνθήκες που να δικαιολογούνται από την επιλογή του πληθυσμιακού κριτηρίου.
Το επόμενο καλοκαίρι, Αύγουστος του 2012 ήταν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης , ύστερα από συνάντηση είχε με αντιπροσωπεία δημάρχων –συντονιστής ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης –συμφώνησε στο αίτημα και λίγο αργότερα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, προανήγγειλε την προώθηση σχετικής ρύθμισης. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όλοι οι δήμαρχοι θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους (σύμφωνα με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου καταργούνται το άρθρο 16 και η παρ. 18 του άρθρου 282 του Καλλικράτη ).
Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου αναφέρει σχετικά με τη νέα ρύθμιση ότι κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά. Επιδιώκεται, όπως σημειώνεται, να διευρυνθεί ο κύκλος των ενασχολούμενων με τον Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιτυχημένους επαγγελματίες και με ανθρώπους που προέρχονται από τα ενεργά τμήματα της κοινωνίας κα με πείρα για τον επαγγελματικό στίβο.