Φόβους για έναν νέο κύκλο ένοπλων επιθέσεων, τις επόμενες ημέρες, εκφράζουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από τους πυροβολισμούς με ένα καλάσνικοφ και ένα 38άρι περίστροφο (πιθανόν Μάγκνουμ) που ρίχτηκαν τα ξημερώματα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού. Μία σφαίρα του καλάσνικοφ καρφώθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και μια βολίδα από μάγκνουμ βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου. Ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξετάζει μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ένας από τους δράστες κρατούσε εκτοξευτήρα ρουκετών τον οποίο φαίνεται, για άγνωστο λόγο, να μην χρησιμοποίησε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι αστυνομικοί ψάχνουν σε ακτίνα… χιλιομέτρων επτά -από τις συνολικά οκτώ- βολίδες του καλάσνικοφ που δεν βρήκαν στόχο. Γεγονός που ίσως δείχνει για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ότι το καλάσνικόφ του «κλώτσησε», κάτι που αναδεικνύει την «απειρία του δράστη».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν τέσσερα βασικά σενάρια για τους δράστες της επίθεσης, όπως την εμφάνιση ενός νέου βραχίονα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», την επανεμφάνιση του Νίκου Μαζιώτη , την αναγέννηση της «Σέχτας Επαναστών» -είχε στο οπλοστάσιό της μάγκνουμ και καλάσνικοφ- αλλά και ενεργοποίηση της ομάδας που «γάζωσε» πριν από 2,5 χρόνια το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής ύστερα από την επικήρυξη των επονομαζόμενων «ληστών με τα μαύρα».
Επιπλέον σειρά ερωτημάτων δημιουργούνται για τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ αφού υπήρχε σχέδιο περιπολιών γύρω από το κτίριο, οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ τα οποία ουδέποτε εμφανίσθηκαν στο περιστατικό. Σημειώνεται ότι όταν προ μερικών ετών είχε αποφασισθεί η εγκατάσταση των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, είχαν εκφρασθεί επιφυλάξεις από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ με τον φόβο να μην κτυπηθεί ακριβώς -με όπλο ή ρουκέτα –το κτίριο από διερχόμενο όχημα. Επιπλέον, τότε, είχε ζητηθεί να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ευκρίνειας , με μεγάλο χρόνο αποθήκευσης δεδομένων, κοντά στο κτίριο, χωρίς όμως αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ δέκα μηνών είχε γίνει στόχος ληστείας -από τρεις δράστες- το περίπτερο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τους αστυνομικούς. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ακόμη, ότι τα τζάμια στο γραφείο του Προέδρου του κόμματος δεν ήταν αλεξίσφαιρα, παρότι το συγκεκριμένο κτίριο θεωρείται ευάλωτο σε μία τέτοιου είδους επίθεση.
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν συγκεντρώσει κρίσιμες μαρτυρίες από έναν υπάλληλο περιπτέρου, από έναν ιδιοκτήτη καντίνας αλλά και έναν αστυνομικό φρουρό, που πρόλαβαν να δουν τις κινήσεις των δραστών. Επιπλέον έχουν συγκεντρώσει υλικό από κάμερες της λεωφόρου Συγγρού αλλά και από γειτονικά καταστήματα. Στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και από τα σημεία -στην Νέα Ιωνία και στο Παλαιό Φάληρο- όπου αντιστοίχως κλάπηκε και πυρπολήθηκε το ΙΧ των δραστών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπογράμμισαν στο «Βήμα»: «η επίθεση στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού δεν ήταν διόλου τυχαία. Οι δράστες ήξεραν που ήταν το γραφείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στόχευσαν μόνο αυτό. Βρήκαν τρόπο προσέγγισης του κτιρίου και διαφυγής -από την λεωφόρο Αμφιθέας- μετά από μελέτη του χώρου και γνωρίζοντας ότι προς εκείνο το σημείο θα εξαφάνιζαν εύκολα τα ίχνη τους και υπήρχε αδυναμία καταδίωξης τους… Δεν πήγαν προς το Δέλτα Φαλήρου, όπου ήταν πιο εύκολο να μπλοκαριστούν. Είναι προφανές ότι αφορμή της επίθεσής τους είναι η πρόσφατη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην βίλα Αμαλίας, στην ΑΣΟΕ κλπ. Όμως ίσως είχαν βρει ήδη διαμέρισμα να κρύψουν όπλα και να σχεδιάσουν μια επίθεση με καλάσνικοφ που θεωρείται επιχειρησιακά πιο «απλή» από την τοποθέτηση και πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπρος σε μία νέα απόπειρα δημιουργίας της «5ης γενιάς αντάρτικου πόλης».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθυμίζουν ότι καλάσνικοφ είχαν χρησιμοποιήσει ή είχαν βρεθεί στις οπλαποθήκες τους οι οργανώσεις «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και «Επαναστατικός Αγώνας» του άφαντου, τους τελευταίους μήνες, Νίκου Μαζιώτη. Ακόμη τρία καλάσνικοφ εικονίζονται στο οπλοστάσιο της «αδρανοποιημένης» οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» που δημοσιοποιήθηκε μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το 2010. Η ΕΛ.ΑΣ ακόμη εντοπίζει ομοιότητες με την επίθεση που σημειώθηκε, τον Οκτώβριο του 2009, όταν άγνωστοι είχαν γαζώσει με καλάσνικοφ το αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Την ευθύνη ανέλαβε τότε η ομάδα «ΟΠΛΑ» -δεν εμφανίσθηκε ξανά- ως «άμεση απάντηση» για την επικήρυξη από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με 600.000 ευρώ, κατηγορούμενων για συμμετοχή στην δράση της συμμορίας ληστών με τα μαύρα που έδρασε την περίοδο 2003-2006. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείει στην επίθεση στα γραφεία της ΝΔ να είχε ρόλο κι η οργάνωση «Αντιφασιστικό Μέτωπο – Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI)» που είχε αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση -στις αρχές Δεκεμβρίου- στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο. Ακόμη δεν αποκλείουν την εμφάνιση μιας νέας ένοπλης ομάδας που ίσως έχει και την συνδρομή ατόμων από τον ποινικό χώρο».
Σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον δέκα επιθέσεις με πυροβολισμούς εναντίον κτιρίων έχει προχωρήσει , την δεκαετία του 90 η οργάνωση «Κόκκινη Γραμμή» η οποία ποτέ δεν εξαρθρώθηκε, όμως οι αστυνομικοί φέρεται να είχαν πλήρεις γνώσεις για την σύνθεση αυτής της ολιγομελούς ένοπλης ομάδας.