«Τίτλοι τέλους» αναμένονται για το σχέδιο «Αθηνά» που ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας στο τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα την Πέμπτη. Κατά άλλους βέβαια, ίσως είναι «τίτλοι αρχής», καθώς το σχέδιο αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα όλοι να «τρέχουν για να σώσουν το τμήμα τους».

Το σχέδιο που επεξεργάζεται με μυστικότητα το υπουργείο Παιδείας, θα αποτελεί την πρότασή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα που θα τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση.
Δεν έχουν ωστόσο ενημερωθεί ακόμη για το περιεχόμενο του σχεδίου τα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠαΣοΚ και ΔΗΜ.ΑΡ), τα οποία και θα πρέπει να λάβουν γνώση του πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Το υπουργείο Παιδείας περιμένει να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου του για την «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» (μετεγγραφές, κολέγια, επιπλέον εξεταστική στα ΑΕΙ κτλ.).
Με το νομοσχέδιο αυτό θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες για την λειτουργία της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), μέσω της οποίας και θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη όμως από το υπουργείο Παιδείας εάν το σχέδιο «Αθηνά» θα περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων μεταξύ τους ή μόνο τμημάτων (αν και θεωρείται πιθανότατη η συγχώνευση Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε κάποιες περιοχές της χώρας, ή η «Ομοσπονδιοποίηση» τους υπό κοινά Συμβούλια Διοίκησης σε περιπτώσεις κοινών επιστημονικών περιοχών).
«Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου διαλόγου που ξεκίνησε με όλα τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης χωριστά τις προηγούμενες ημέρες» δήλωσε στο «Βήμα» ο προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Τσάλτας. Από την πλευρά των πρυτάνεων αναμένονται ήπιες παρεμβάσεις και με τη συμφωνία των διοικήσεων των ΑΕΙ.
Οπως αναφέρει ο κ. Τσάλτας, αφού ανακοινωθεί η πρόταση του υπουργείου για το θέμα, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων στην Αθήνας για να συζητηθεί η πρόταση αυτή. Κάτι που πιθανότατα εφόσον οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας γίνουν ως την Πέμπτη, προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα στο Λαύριο.