από metereologos.gr
Σάββατο 21 Απριλίου 2018
 
 

Ψάχνουν δύο σκάνδαλα-μαμούθ

Εξετάζονται χρηματοδοτήσεις «άσχετων αλλά ημετέρων» από ερευνητικά προγράμματα τεσσάρων πανεπιστημίων
Ψάχνουν δύο σκάνδαλα-μαμούθ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δύο σκάνδαλα ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τέσσερις υφυπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που σχετίζονται με το υφυπουργείο Αθλητισμού, ερευνά με κάθε μυστικότητα η Οικονομική Αστυνομία τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υπόθεση αφορά απάτη και υφαρπαγή τεραστίων ποσών με επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, και περιήλθε σε γνώση των Αρχών ύστερα από απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η δεύτερη υπόθεση αφορά αδικαιολόγητες «χορηγίες» του ΟΠΑΠ και του αρμοδίου υπουργείου σε αθλητικά, και όχι μόνο, σωματεία την τελευταία δεκαετία. Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι η Οικονομική Αστυνομία – υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. – ανέλαβε ξαφνικά έπειτα από εντολή των δικαστικών λειτουργών τη διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και ήδη έχουν αναζητηθεί στοιχεία για τις συναλλαγές και τη δραστηριότητα 20 «άγνωστων» ως σήμερα προσώπων.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που ερευνά η Οικονομική Αστυνομία, το οποίο ίσως υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, είναι εκείνο της κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως της Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εξ αυτών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ένα άλλο στην περιοχή της Θράκης.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγουν να αφήσουν να διαρρεύσει οποιοδήποτε στοιχείο για τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες θεωρούνται άκρως σοβαρές και μνημονεύονται σαν «σκάνδαλα αντίστοιχα με αυτά του Παντείου Πανεπιστημίου».

Την έρευνα φέρεται να διαχειρίζονται τα Τμήματα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας και Προστασίας της Οικονομίας. Εναυσμα για την υπόθεση ήταν ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011. Το έγγραφο αυτό αφορούσε υφαρπαγή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα - στον τομέα της Πληροφορικής και όχι μόνο - σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στην Ιταλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία αλλά και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου.

«Χρυσά» προγράμματα
Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα ξεκίνησε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών-σφραγίδων ως συνεταίρων ή υπεργολάβων». Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της OLAF, «εντοπίστηκαν δίκτυα συνδεόμενων μεταξύ τους εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα σε διάφορα κράτη-μέλη, ότι είναι ύποπτα για την απαίτηση επιστροφής ανύπαρκτων δαπανών. Οι ύποπτες αυτές δραστηριότητες οργανώθηκαν με εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο, με πρόθεση να παραπλανήσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η έρευνα αυτή έφθασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία, ενώ συνεχή ενημέρωση έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη.

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «αρχικά ξεκινήσαμε την έρευνά μας με ένα-δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, με βάση τα στοιχεία που μας είχε δώσει η OLAF. Ομως γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλα. Η αλληλουχία αυτή στην έρευνα προέκυψε ακολουθώντας την εμπλοκή ιδιωτών που έπαιρναν χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα. Βλέπαμε ότι οι ίδιοι έπαιρναν χρήματα και από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και έτσι η έρευνά μας επεκτάθηκε και σε αυτά. Εχουμε εντοπίσει όργιο παρανομιών. Δίνονταν τεράστια ποσά εντελώς αδικαιολόγητα σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με ερευνητικά προγράμματα αλλά ανήκαν απλώς σε έναν κύκλο ημετέρων εμπλεκομένων πανεπιστημιακών. Σαν κάποιος δηλαδή να αναθέτει έρευνα για προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε... σιδηρουργό!».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των εγγράφων και στην κλήση για καταθέσεις δεκάδων ιδιωτών που φέρονται να εμπλέκονται στα επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ αναμένεται να καταλήξει σε ασκήσεις ποινικών διώξεων σε πανεπιστημιακούς.

«Χρυσός» ΟΠΑΠ
Η δεύτερη μεγάλη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας φέρεται να σχετίζεται με επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το υφυπουργείο Αθλητισμού και τον ΟΠΑΠ σε σωματεία χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία και για λόγους διευκόλυνσης πάλι ημετέρων. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε ύστερα από επώνυμη καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία που συνοδεύθηκε με αναλυτική αναφορά.

Η Οικονομική Αστυνομία δέχεται κάθε μήνα περίπου 200-300 αναφορές για διάφορες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ή φοροδιαφυγής, από τις οποίες δύο ή τρεις θεωρούνται «ιδιαίτερης σημασίας». Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, η έρευνα για τις παράνομες χορηγίες από το αρμόδιο υφυπουργείο αφορά περίοδο τουλάχιστον οκτώ χρόνων, σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, που σχετίζεται με την παρουσία ισάριθμων υφυπουργών στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση.

Οπως σημειώνει πολιτικό στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «σε αυτή την υπόθεση φέρεται να προκύπτουν δόλιες ενέργειες πολιτικών προσώπων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων για να δίνονται χρήματα χωρίς να πληρούται κανένα από τα σχετικά κριτήρια χρηματοδότησης. Η έρευνα αφορά και αθλητικά σωματεία αλλά και άλλους αποδέκτες χρημάτων. Είναι μια έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση».

Σημειώνεται ότι εισαγγελική έρευνα για παράνομες χορηγίες του ΟΠΑΠ προς διαφόρους φορείς είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών το καλοκαίρι του 2011.
Νέοι ύποπτοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Ψάχνοντας τις χαμένες μίζες

Η Οικονομική Αστυνομία φέρεται να έχει αναλάβει με απόλυτη μυστικότητα, ύστερα και από σχετική συνεννόηση με τις αρμόδιες δικαστικές λειτουργούς κυρίες Πόπη Παπανδρέου και Ευγενία Κυβέλου, τη διερεύνηση άγνωστων πτυχών της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Μέχρι στιγμής η μόνη εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση ήταν η έφοδος των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος το περασμένο Πάσχα στις κατοικίες Τσοχατζόπουλου και συνεργατών του και η σύλληψή τους. Ερευνα από την ΕΛ.ΑΣ. είχε γίνει ακόμη στο γραφείο του πρώην υπουργού στην οδό Κομνά Τράκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. - αυτή τη φορά από την Οικονομική Αστυνομία - στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποφασίστηκε προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος περίπου 20 ατόμων τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν συναλλαγές μαζί του ή  συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, από όπου προέρχονταν και οι «μίζες» του πρώην υπουργού.

Παράλληλα με το ΣΔΟΕ, συνεχίζεται και η έρευνα για τα «χαμένα χρήματα» από τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου, για τις συναλλαγές του στενού συνεργάτη του - ήδη προφυλακισμένου - Γιάννη Σμπώκου, για τις κινήσεις συγγενών τους και στενών συνεργατών τους, όπως και για άλλες πλευρές της σύνθετης αυτής υπόθεσης. Η Οικονομική Αστυνομία προχωρεί σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων αυτών, ερευνά τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και λαμβάνει σειρά καταθέσεων από «περιφερειακά» πρόσωπα στον κύκλο ερευνών για τον πρώην υπουργό.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΔΟΕ-OLAF: Ερευνα για παράνομες επιδοτήσεις από την ΕΕ 
 
 
σχόλια (22)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  σκανδαλα διαρκείας | 16/06/2014 18:30
  είναι οι (συνήθως γιατροί, αλλά και δικηγόροι και μηχανικοί) καθηγητές πανεπιστημίων που δεν αποδίδουν τις κρατήσεις στα πανεπιστήμια, δεν κόβουν αποδείξεις, δεν δίνουν ΦΠΑ στο κράτος και ενώ πληρώνονται πλήρη μισθό ενώ στα επαγγελματικά γραφεία τους έχουν ώρες κοινού που υπερκαλύπτουν τις πανεπιστημιακές συμβατικές υποχρεώσεις. θα έπρεπε όλους αυτούς να τους υποχρεώνουν να ενταχθούν στην μερική απασχόληση ή να τους επιτρέπεται το επιπλέον έργο μόνο απόγευμα και να ελέγχεται αυτό από την εφορία
  ΜΠ
  απάντηση00
   
   
  RAM media LTD Γ.ΟΡΦΑΝΟ Σ.ΔΟΥΒΗ | 14/01/2013 21:47
  RAM Media Ltd v Ministry of Culture of the Hellenic Republic (Secretariat General of Sport) [2008] EWHC 1835 (QB) (31 July 2008) This judgment: Home England and Wales High Court (Queen's Bench Division) Decisions RAM Media Ltd v Ministry of Culture of the Hellenic Republic (Secretariat General of Sport) [2008] EWHC 1835 (QB) (31 July 2008) Cite as: [2008] EWHC 1835 (QB) This judgment cites the following other judgments: [1962] AC 413 [1998] 1 WLR 461 [1999] 2 All ER 411 2008-07-31 Neutral Citation Number: [2008] EWHC 1835 (QB) Case No: TLQ/07/0461 IN THE HIGH COURT OF JUSTICE QUEEN'S BENCH DIVISION 31/07/2008
  Royal Courts of Justice Strand, London, WC2A 2LL
  απάντηση70
   
   
  ΑΣΟΕΕ | 14/01/2013 17:04
  ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΜΑΖΕΨΑΝΕ ΤΑ ΚΟΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΝΤΙ ΤΟΥ ΓΑΙΤΑΝΟΥ. ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
  GERMANOBISBIRIKOS
  απάντηση20
   
   
   
  Σκάνδαλα παντού | 14/01/2013 13:15
  Εμείς αναρωτιόμαστε γιατί χρωστάμε και της μηχαλούς. Οι αρχές μας, μας μετέτρεψαν σε λαό βαμπίρ.
  ded
  απάντηση62
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΑΓΓΑΣ | 14/01/2013 11:49
  Διευθύνων Σύμβουλος της Επιτροπής Διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων "Βόλος - 2013". (2006-2007) Προετοιμασία - οργάνωση της υποψηφιότητας της Πάτρας - Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων 2009 (συγκρότηση 1/10/02). Παρότι ο Βόλος και η Λάρισα έχουν αναλάβει τη διοργάνωση των Μεσογειακών του 2013 από τον Οκτώβριο του 2007, παράλληλα λειτουργούσε η επιτροπή για την ανάληψη των αγώνων του 2009!
  KOUVELOS 2013
  απάντηση100
   
   
  πρώην ΓΓΑ, Στ. Δουβής | 14/01/2013 11:41
  1. Παγκόσμιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης, Θεσσαλονίκη 21 - 28/4/02 (συγκρότηση: 28/12/01). 2. Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης γυναικών 2002 (συγκρότηση 5/7/02). 3. Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης ανδρών (συγκρότηση 18/10/01). Γι’ αυτές τις επιτροπές δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο για την αμοιβή υπαλλήλων! 4. Διοργάνωση στην Ελλάδα της τελετής απονομής των διεθνών βραβείων «FIFPro World Player Awards» για το έτος 2006 (συγκρότηση 26/7/2006). Η σύμβαση για τη συγκεκριμένη διοργάνωση υπογράφτηκε επί υφυπουργίας Γ. Ορφανού. Παρότι δεν έγινε ποτέ, στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο το εξωφρενικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ
  υφυπουργία Γ. Ορφανού
  απάντηση110
   
   
  DIONYSIS GANGAS international olympic academy | 14/01/2013 11:07
  «σε αυτή την υπόθεση φέρεται να προκύπτουν δόλιες ενέργειες πολιτικών προσώπων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων για να δίνονται χρήματα χωρίς να πληρούται κανένα από τα σχετικά κριτήρια χρηματοδότησης. Η έρευνα αφορά και αθλητικά σωματεία αλλά και άλλους αποδέκτες χρημάτων. Είναι μια έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση». ISIDOROS KOUVELOS SPYRIDON KAPRALOS STAVROS DOUVIS (ORFANOS) 2008 - 2009
  SYNYGOROS TOU POLITH DIAYGEIA
  απάντηση90
   
   
  ONOMATA | 14/01/2013 11:00
  η έρευνα για τις παράνομες χορηγίες από το αρμόδιο υφυπουργείο αφορά περίοδο τουλάχιστον οκτώ χρόνων, σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, που σχετίζεται με την παρουσία ισάριθμων υφυπουργών στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση. ONOMATA ONOMATA ONOMATA TOPA!!
  ONOMATA
  απάντηση80
   
   
  meirasmena lefta mas apo XORIGIES OPAP | 14/01/2013 10:50
  ELLINIKH OLYMPIAKH EPITROPH - kapralos gangas kyrgiakou nikolaou DIETHNHS OLYMPIAKH AKADHMIA - georgiadis gangas - kouvelos - kyrgiakou - nikolaou ETHNIKH OLYMPIAKH AKADHMIA -kouvelos gangas ELLHNIKH OMOSPONDIA IPASSIAS - kouvelos KENTRO EKPAIDEYSHS STHN IPASSIA - kouvelos ELLHNIKH ONOSPONDIA XIFASKIAS - katsiadakis SEGAS - asimakopoulos panagopoulos MODERNO PENTATHLO - ISTIOPOLOIA - HANDBALL den exei telos.....o OPAP SPANOUDAKH pes alevri........
  TA LAMOGIA TOU ATHENS 2004 olympics
  απάντηση110
   
   
  GREEK UNIVERISTIES life long learning program IKY | 14/01/2013 10:40
  TEFAA thesalonikis TEFFA spartis TEFFA Komotinis TEFFA athinas KLEISTE TOUS TOYS KORPITES STHN FYLAKH
  L.L.P. SOCRATES MONET LEONARDO da vinci
  απάντηση60
   
   
  DEN VRISKOUN PETRA NA KRYFTOUN | 14/01/2013 10:37
  LIANIS DOUVIS ORFANOS IOANNIDIS
  GENIKH GRAMMATEIA ATHLITISMOU
  απάντηση90
   
   
  περιφερειακό το ΑΠΘ | 13/01/2013 22:23
  shame on you Lampropoulos
  γιώργος
  απάντηση22
   
   
  τι μας λετε καλε.. | 13/01/2013 18:48
  που ηταν ολοι αυτοι οι πουαρο τοσα χρονια? λες και καποιος εβαζε επιτηδες ολο τον κοσμο να κλεβει, για να δοξαστει ο σαμαρας
  τσ
  απάντηση1418
   
   
  μπορείτε να λέτε ότι θέλετε... | 13/01/2013 18:27
  όμως άμα τους βρούνε, μαύρη, κατάμαυρη, κάτι δηλαδή σαν καλιακούδα, μαύρη λέω νύχτα θα βρει τα λαμόγια...
  το τι θα τους κάνουν δεν περιγράφεται...
  απάντηση184
   
   
  epitelous | 13/01/2013 13:33
  panepistimio PELOPONHSOU ORGANOSH KAI DIOIKHSH ATHLITISMOU SPARTHS METAPTYXIAKO OLYMPIA STAVROS douvis - JR. douvis - georgiadis - gangas NA PO KAI TA ALLA?
  theia NEMESIS
  απάντηση341
   
   
   
  μυστικότητα | 13/01/2013 10:42
  "ερευνά με κάθε μυστικότητα η Οικονομική Αστυνομία": φοβερή μυστικότητα ρε παιδι μου! Μόνο το ΒΗΜΑ έπιασε αυτό το τρομερό λαβράκι! Πω πω!!! Μεγάλος δημοσιογράφος ο Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. !!!!!
  αναυδος αναγνωστης
  απάντηση3615
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-