Δύο σκάνδαλα ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τέσσερις υφυπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που σχετίζονται με το υφυπουργείο Αθλητισμού, ερευνά με κάθε μυστικότητα η Οικονομική Αστυνομία τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υπόθεση αφορά απάτη και υφαρπαγή τεραστίων ποσών με επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, και περιήλθε σε γνώση των Αρχών ύστερα από απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η δεύτερη υπόθεση αφορά αδικαιολόγητες «χορηγίες» του ΟΠΑΠ και του αρμοδίου υπουργείου σε αθλητικά, και όχι μόνο, σωματεία την τελευταία δεκαετία. Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι η Οικονομική Αστυνομία – υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. – ανέλαβε ξαφνικά έπειτα από εντολή των δικαστικών λειτουργών τη διερεύνηση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου και ήδη έχουν αναζητηθεί στοιχεία για τις συναλλαγές και τη δραστηριότητα 20 «άγνωστων» ως σήμερα προσώπων.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που ερευνά η Οικονομική Αστυνομία, το οποίο ίσως υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, είναι εκείνο της κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως της Περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα εξ αυτών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ένα άλλο στην περιοχή της Θράκης.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγουν να αφήσουν να διαρρεύσει οποιοδήποτε στοιχείο για τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες θεωρούνται άκρως σοβαρές και μνημονεύονται σαν «σκάνδαλα αντίστοιχα με αυτά του Παντείου Πανεπιστημίου».
Την έρευνα φέρεται να διαχειρίζονται τα Τμήματα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας και Προστασίας της Οικονομίας. Εναυσμα για την υπόθεση ήταν ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011. Το έγγραφο αυτό αφορούσε υφαρπαγή χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα –στον τομέα της Πληροφορικής και όχι μόνο –σε τουλάχιστον επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στην Ιταλία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Πολωνία αλλά και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός για τη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ έρευνα ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου.
«Χρυσά» προγράμματα


Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα ξεκίνησε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών-σφραγίδων ως συνεταίρων ή υπεργολάβων». Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της OLAF, «εντοπίστηκαν δίκτυα συνδεόμενων μεταξύ τους εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα σε διάφορα κράτη-μέλη, ότι είναι ύποπτα για την απαίτηση επιστροφής ανύπαρκτων δαπανών. Οι ύποπτες αυτές δραστηριότητες οργανώθηκαν με εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο, με πρόθεση να παραπλανήσουν τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Η έρευνα αυτή έφθασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία, ενώ συνεχή ενημέρωση έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη.
Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «αρχικά ξεκινήσαμε την έρευνά μας με ένα-δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, με βάση τα στοιχεία που μας είχε δώσει η OLAF. Ομως γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλα. Η αλληλουχία αυτή στην έρευνα προέκυψε ακολουθώντας την εμπλοκή ιδιωτών που έπαιρναν χρήματα από τα ερευνητικά προγράμματα. Βλέπαμε ότι οι ίδιοι έπαιρναν χρήματα και από άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και έτσι η έρευνά μας επεκτάθηκε και σε αυτά. Εχουμε εντοπίσει όργιο παρανομιών. Δίνονταν τεράστια ποσά εντελώς αδικαιολόγητα σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με ερευνητικά προγράμματα αλλά ανήκαν απλώς σε έναν κύκλο ημετέρων εμπλεκομένων πανεπιστημιακών. Σαν κάποιος δηλαδή να αναθέτει έρευνα για προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών σε… σιδηρουργό!».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στη συγκέντρωση των εγγράφων και στην κλήση για καταθέσεις δεκάδων ιδιωτών που φέρονται να εμπλέκονται στα επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ αναμένεται να καταλήξει σε ασκήσεις ποινικών διώξεων σε πανεπιστημιακούς.
«Χρυσός» ΟΠΑΠ


Η δεύτερη μεγάλη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας φέρεται να σχετίζεται με επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το υφυπουργείο Αθλητισμού και τον ΟΠΑΠ σε σωματεία χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία και για λόγους διευκόλυνσης πάλι ημετέρων. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε ύστερα από επώνυμη καταγγελία στην Οικονομική Αστυνομία που συνοδεύθηκε με αναλυτική αναφορά.
Η Οικονομική Αστυνομία δέχεται κάθε μήνα περίπου 200-300 αναφορές για διάφορες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος ή φοροδιαφυγής, από τις οποίες δύο ή τρεις θεωρούνται «ιδιαίτερης σημασίας». Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, η έρευνα για τις παράνομες χορηγίες από το αρμόδιο υφυπουργείο αφορά περίοδο τουλάχιστον οκτώ χρόνων, σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, που σχετίζεται με την παρουσία ισάριθμων υφυπουργών στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση.
Οπως σημειώνει πολιτικό στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη, «σε αυτή την υπόθεση φέρεται να προκύπτουν δόλιες ενέργειες πολιτικών προσώπων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων για να δίνονται χρήματα χωρίς να πληρούται κανένα από τα σχετικά κριτήρια χρηματοδότησης. Η έρευνα αφορά και αθλητικά σωματεία αλλά και άλλους αποδέκτες χρημάτων. Είναι μια έρευνα που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση».
Σημειώνεται ότι εισαγγελική έρευνα για παράνομες χορηγίες του ΟΠΑΠ προς διαφόρους φορείς είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών το καλοκαίρι του 2011.

Νέοι ύποπτοι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Ψάχνοντας τις χαμένες μίζες

Η Οικονομική Αστυνομία φέρεται να έχει αναλάβει με απόλυτη μυστικότητα, ύστερα και από σχετική συνεννόηση με τις αρμόδιες δικαστικές λειτουργούς κυρίες Πόπη Παπανδρέου και Ευγενία Κυβέλου, τη διερεύνηση άγνωστων πτυχών της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Μέχρι στιγμής η μόνη εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση ήταν η έφοδος των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος το περασμένο Πάσχα στις κατοικίες Τσοχατζόπουλου και συνεργατών του και η σύλληψή τους. Ερευνα από την ΕΛ.ΑΣ. είχε γίνει ακόμη στο γραφείο του πρώην υπουργού στην οδό Κομνά Τράκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. –αυτή τη φορά από την Οικονομική Αστυνομία –στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου αποφασίστηκε προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος περίπου 20 ατόμων τα οποία διαπιστώθηκε ότι είχαν συναλλαγές μαζί του ή συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, από όπου προέρχονταν και οι «μίζες» του πρώην υπουργού.
Παράλληλα με το ΣΔΟΕ, συνεχίζεται και η έρευνα για τα «χαμένα χρήματα» από τις μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου, για τις συναλλαγές του στενού συνεργάτη του –ήδη προφυλακισμένου –Γιάννη Σμπώκου, για τις κινήσεις συγγενών τους και στενών συνεργατών τους, όπως και για άλλες πλευρές της σύνθετης αυτής υπόθεσης. Η Οικονομική Αστυνομία προχωρεί σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων αυτών, ερευνά τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και λαμβάνει σειρά καταθέσεων από «περιφερειακά» πρόσωπα στον κύκλο ερευνών για τον πρώην υπουργό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ