Συνέντευξη Τύπου για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Ιανουαρίου δόθηκε την Πέμπτη. Βασικοί ομιλητές ήταν οι Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος, Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ-δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Ραμπάμπ Χασάν, Αιγυπτιακή Κοινότητα, Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός.

Ο συντονιστής της κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό, κ. Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε στις δηλώσεις του πως η κίνηση «Αθήνα πόλη αντιφασιστική» αποτελεί «κορύφωση ενός κύματος για την απομόνωση των συμμοριών των νεοναζί της Χρυσής Αυγής». Παράλληλα έγινε νύξη για τη στάση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, απέναντι στην κατάληψη της βίλας Αμαλία ενώ σύμφωνα με τον συντονιστή της κίνησης η αστυνομία έχει βάλει πολλές φορές «πλάτη» στις βιαιοπραγίες μελών της Χρυσής Αυγής.

Απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες όλης της χώρες,να «πλημμυρίσουν η Ομόνοια και το Σύνταγμα στις 19 Ιανουαρίου, να ανοίξουν το δρόμο για να σταματήσουν τις δολοφονικές επιθέσες των νεοναζί, να σταματήσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις του κ. Δένδια». Τόνισε επίσης πως δεν πρέπει οι μετανάστες να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αποτυχία των πολιτικών.

Βασικά συνθήματα της εκδήλωσης είναι το τρίπτυχο «Έξω οι νεοναζί. Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά»

Το συλλαλητήριο ξεκινά στις 2 μμ στην ομόνοια ενώ συναυλία θα δοθεί στο Σύνταγμα στις 4 μμ. Στη συναυλία στο Σύνταγμα συμμετέχουν: Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, Τέχνη Εν Κινήσει (MC Γίνκα), Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρw, Sound Esc, Radio Sol, Γιάννης Σιδηράς, Seli Kanou, Νατάσα παπαδοπούλου-Τζαβέλλα και Περικλής Λουρίδας.

Το «ξεκίνημα» των εκδηλώσεων θα γίνει στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ με το έργο για παιδιά του Βασίλη Κουκαλάνι, «Μια Γιορτή στου Νουριάν.». Θα ακολουθήσει πορεία των παιδιών από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα μαζί με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.

Ενώνουν τη κραυγή τους κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού εργαζόμενοι και νεολαία, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων, συνδικάτα, Δημοτικά Συμβούλια, τοπικές κινήσεις, κινήσεις δικαιωμάτων , οργανώσεις της αριστεράς, λαϊκές συνελεύσεις, αντιφασιστικές αντιρατσιστικές κινήσεις από όλη την Ελλάδα.

Στο συλλαλητήριο θα λάβει μέρος μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Βρετανία από την κίνησηUnited Against Fascism καθώς και η κίνηση Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κινημάτων κατά του Ρατσισμού από τη Γαλλία.

Τα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας, Γαλατσίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Ζωγράφου, Πετρούπολης, Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου και Ρεθύμνου διατυπώνουν το αίτημα:
«Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών με τη άμεση καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος ώστε οι γειτονιές να γίνουν γέφυρες αλληλεγγύης και φιλίας, καλύτερης ζωής για όλους και όχι να χωρίζονται με φράχτες μισαλλοδοξίας και να δηλητηριάζονται από το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.».

Σημειώνεται ότι την κίνηση υποστηρίζουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν αποστείλει σχέδια που θα κοσμήσουν την εκδήλωση. Ανάμεσά τους ο Εβραίος ζωγράφος και επιζήσας του Ολοκαυτώματος Σάμουελ Μπακ καθώς και γραφίστες όπως Michael Thompson – Freestylee,Bart Griffioen,Fabio Bergamaschi,Indyvisuals και άλλοι.

Στις 19 Ιανουαρίου στην κίνηση ενάντια του φασισμού και του ρατσισμού συμμετέχουν και πόλεις του εξωτερικού όπως το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Δουβλίνο, το Εϋρε της Β. Ιρλανδίας, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Λυών στη Γαλλία , οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη ,το Τάμπερε της Φινλανδίας, η Ν. Υόρκη και το Σικάγο των ΗΠΑ.