Περί συγχωνεύσεων στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, συνομίλησαν σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με την τομεάρχη Παιδείας του ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και την ομολόγό της της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Με δεδομένο, όπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εργασίας για την απασχόληση των νέων, ότι το σχέδιο «Αθηνά» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, η συζήτηση που έγινε με τις εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης ήταν πλούσια και εποικοδομητική, όπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αθανάσιος Κυριαζής.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν πάντως και άλλα θέματα, όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, καθώς και ζητήματα που ρυθμίζονται από το νέο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης στην Βουλή.
Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι συνεχίζεται η πρωτοβουλία της χωροταξικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Όπως σημείωσε η πρώην υφυπουργός το ΠαΣοΚ θα συμβάλει δημιουργικά στη μεταρρύθμιση αυτή που στόχο έχει τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών δομών και την βελτίωση του επιπέδου των σπουδών, ιδίως στον αναπτυξιακά και εθνικά κρίσιμο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει ευρεία συναίνεση για τις κατευθυντήριες γραμμές και τα επιμέρους κριτήρια που θα συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης. Με απροκατάληπτο διάλογο, δημιουργική κριτική και συνθετική προσέγγιση, είναι εφικτή η ευκταία, ταχεία προώθηση του μεταρρυθμιστικού αυτού εγχειρήματος» δήλωσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Πάντως, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας των βουλευτών του ΠαΣοΚ για σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η κυρία Χριστοφιλοπούλου, με επιστολή της, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να αναλάβει πρωτοβουλία με όμοια στόχευση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
«Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τον περιορισμό της βίας είναι αταλάντευτη και θα εξακολουθήσουμε να μαχόμαστε με κάθε μέσο στην κατεύθυνση αυτή» δήλωσε σχετικά.
Από την πλευρά της η υπεύθυνη Παιδείας και Έρευνας της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση συμφώνησε ότι η υπάρχουσα διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα, παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις και ότι χρειάζονται αλλαγές «αν θέλουμε τα ΑΕΙ παράγοντα εξόδου της χώρας από την κρίση και μοχλό ανάπτυξης».
Η Μαρία Ρεπούση δήλωσε επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη «στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι συναρτημένες με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές ή στην αυθαίρετη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης».
Τόνισε, πάντως, ότι έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).