Ολοκληρώθηκε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Βίλα Αμαλίας μετά την πρωϊνή ανακατάληψη του κτιρίου από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Τα άτομα που βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου συνελήφθησαν.

Αμέσως μετά την ανακατάληψη του κτιρίου στη συμβολή των οδών Χεϋδεν και Αχαρνών στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και το σημείο αποκλείστηκε.

Λίγο πριν από την επιχείρηση ανακατάληψης του κτιρίου, εμφανίστηκε μια ομάδα ατόμων που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κράνη και επιτέθηκαν στα ΜΑΤ σε κοντινή απόσταση από το κτίριο.

Υπήρξε ένταση και έγινε ρήψη χημικών. Την ίδια ώρα κάποια άλλα άτομα εισέβαλαν στο κτίριο.

Παράλληλα με την αστυνομική επιχείρηση, στην Πλατεία Βικτωρίας βρισκόταν συγκεντρωμένοι που συμπαραστέκονταν στους καταληψίες.

Λίγο αργότερα, άλλοι καταληψίες εισέβαλαν στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου όπου ανήρτησαν πανό συμπαράστασης στους συλληφθέντες καταληψίες από τη βίλα Αμαλίας.

Ανακοίνωση της αστυνομίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ «τις πρωινές ώρες σήμερα ομάδα εκατόν πενήντα (150) περίπου ατόμων τα οποία έφεραν κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και αυτοσχέδιες ασπίδες, επιτέθηκαν στην αστυνομική δύναμη που επιτηρούσε το κτίριο της Βίλας Αμαλία.

Μεγάλος αριθμός ατόμων από αυτή την ομάδα εισήλθε στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν 92 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μια αυτοσχέδια ασπίδα».

Το μεσημέρι, περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταληψίες.

Η συγκέντρωση έγινε στο υπουργείο Οικονομικών για συμβολικούς λόγους, καθώς εκείνη την ώρα ξεκινούσε η παρουσίαση των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στην περιοχή έκαναν χρήση χημικών. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν από το σημείο λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Επίσης, στο Πολυτεχνείο πραγματοποιήθηκε συνέλευση από αλληλέγγυους στην κατάληψη της βίλας Αμαλία. Νέα συνέλευση θα γίνει το μεσημέρι στις 3, ενώ στις 6 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ.

Σε ανακοίνωση στο Διαδίκτυο αναφέρεται ότι ώς το Σάββατο 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιούνται πανελλαδικές δράσεις αλληλεγγύης, ενώ το Σάββατο (12 το μεσημέρι) προγραμματίζεται συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις αστυνομικές επιχειρήσεις στη βίλα Αμαλίας και στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα, διαμηνύοντας ότι η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ακόμη ότι συνιστά μέγιστη πρόκληση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ομαλότητα, η κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικού κόμματος.

Να λάβει θέση για το θέμα ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ, με τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Μανιάτη να κάνει λόγο για «αθλιότητα». «Είναι το αποτέλεσμα κινήσεων και πολιτικών σχηματισμών, που οδηγούν πια την κοινωνία και ορισμένους κουκουλοφόρους σε αθλιότητες σε βάρος της Δημοκρατίας» δήλωσε στο ραδιόφωνο του Alpha.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε ως συκοφαντική αθλιότητα την προσπάθεια να φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την κατάληψη στη βίλα Αμαλίας.

Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη, δήλωσε ο κ. Δένδιας. Ο υπουργός χαρακτήρισε «μέγιστη πρόκληση» την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως συγκεκριμένα στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα.

«Βολεύει κάποιους η ανακατάληψη της βίλας Αμαλία κι το κυνήγι «κλέφτες κι αστυνόμοι». Η προσπάθεια να φορτώσουν τη δραστηριότητα στη βίλα Αμαλία στο ΣΥΡΙΖΑ είναι συκοφαντική αθλιότητα» είπε ο κ. Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο του Alpha.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κίνηση.

Επίθεση του βουλευτή της ΝΔ Αν. Ψυχάρη στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της βίλας «Αμαλία»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής -με αφορμή την σημερινή κατάληψη της βίλας Αμαλίας από ομάδα νεαρών- και τον κατηγόρησε ότι «στηρίζει άνομες ενέργειες».

Ο κ. Ψυχάρης αφού εγκωμίασε την άμεση, όπως είπε, αντίδραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για να μπει τέλος στην ανομία, επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ που «στηρίζει αυτές τις καταλήψεις» και αναρωτήθηκε «αν αυτό το κράτος θέλει τελικά».

Ανακοίνωση για το θέμα της κατάληψης στη βίλα Αμαλίας εξέδωσε και η νεολαία του ΣΥΝ.

«Η νέα επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Βίλα Αμαλία, έδειξε τα πραγματικά άγχη των κκ. Σαμαρά και Δένδια. Έχουν άγχος να τσακίσουν οτιδήποτε και οποιονδήποτε αμφισβητεί την εξουσία τους και τα χολιγουντιανής έμπνευσης, σχέδια της ΕΛΑΣ» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι «σε μια περιοχή που η συμμορία της Χρυσής Αυγής, αλωνίζει εις βάρος Ελλήνων και μεταναστών, το κράτος επιλέγει να ασχοληθεί μονάχα για να σπείρει τον τρόμο και τον εκφοβισμό».

«Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ, την ώρα που ανοίγουν τη στοργική αγκαλιά τους για να σώσουν το θεάρεστο τέκνο της μνημονιακής συναίνεσης, Β.Βενιζέλο, επιδίδονται σε ένα σαφάρι τρομοκρατίας και καταστολής, υπακούοντας στις παραινέσεις του ακροδεξιού λόμπι υπό τον -στενό σύμβουλο του Σαμαρά- Φαήλο Κρανηδιώτη» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, δεν θα τους επιτρέψουν για πολύ ακόμα να μετατρέπουν τις γειτονιές μας σε κατεχόμενες περιοχές και τις πόλεις μας,σε σύγχρονα φρούρια. Οι μέρες της αυθαιρεσίας και του ακροδεξιού τσαμπουκά με κρατικό μανδύα,είναι λίγες και μετρημένες» καταλήγει.

Καταδικάζει το ΠαΣοΚ την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ

Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει το ΠαΣοΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της παράταξης, Φώφης Γεννηματά, «τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση, έστω και για λίγες ώρες, της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος».

Η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως και η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας, δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εδράζονται σε αντιλήψεις περί «καλής και κακής βίας» και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, η κυρί Γεννηματά τόνισε ότι «δυστυχώς, κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί «αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ» σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την
άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «η προσπάθεια ορισμένων να επενδύσουν την πολιτική πόλωση που επιδιώκουν, με δήθεν κοινωνική ένταση και σύγκρουση, θα πέσει στο κενό» και πως «το πολιτικό ρεσάλτο που επιχειρούν θα αποδειχθεί, τελικώς, άλμα στο κενό της στρατηγικής τους».

Καταλήγοντας, η κυρία Γεννηματά σημείωσε ότι το ΠαΣοΚ καλεί όλα τα κόμματα να καταδικάσουν «με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές, άμεσα τέτοιου είδους αντιλήψεις, που μπορούν να οδηγήσουν στην υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας».

ΚΚΕ: «Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού»

Σε ανακοίνωσή του τοΚΚΕκαταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι «αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού», αλλά «δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος».

«Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α. Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα» τονίζεται στην ανακοίνωση.