Πάνω από 60 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία πέντε χρόνια από πυρκαγιές, οι οποίες ξέσπασαν από εστίες θέρμανσης όπως θερμάστρες, ξυλόσομπες, τζάκια κ.α. στα σπίτια τους. Και ενώ την τελευταία τριετία τα θύματα κάθε χρόνο μειώνονταν, το 2012 έφθασαν ήδη στον διψήφιο αριθμό που είχε σημειωθεί το 2007.

Συνολικά από τον Ιανουάριο του 2007 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έχασαν τη ζωή τους 64 άτομα εκ των οποίων 26 άντρες και 38 γυναίκες, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών.
Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην επαρχία, ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον έξι περιστατικά που συνέβησαν στην Αττική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το 2007 είχαν καταγραφεί 13 θάνατοι, το 2008 είχαν φτάσει τους 16, το 2009 είχαν μειωθεί στους 4, το 2010 στους 9, όπως και το 2011 ενώ το 2012 έως τις 10 Δεκεμβρίου είχαν φτάσει τους 13. Μάλιστα, όπως εκτιμάται από τους αρμόδιους αξιωματικούς, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και άλλο – θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπερβεί και το ρεκόρ του 2008 – όταν γίνει η τελική καταγραφή.
Το πιο δραματικό περιστατικό του έτους που «έφυγε» σημειώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου όταν τρία ανήλικα αγόρια, ηλικίας πέντε, επτά και δεκαπέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν το ξύλινο σπίτι των παππούδων τους, τους οποίους είχαν επισκεφθεί με τους γονείς τους, έπιασε φωτιά.
Το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να σώσει το ένα από τα δύο μικρότερα αδέρφια του.
Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από εστίες θέρμανσης, οι περισσότερες προήλθαν από τζάκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία τηςς Πυροσβεστικής για την τελευταία πενταετία 16 πυρκαγιές προήλθαν από ηλεκτρική θερμάστρα, 10 από ξυλόσομπα, 3 από πυρά θέρμανσης, 7 από σόμπα πετρελαίου, 3 από σόμπα υγραερίου και 21 από τζάκι.
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς χιλιάδες πολίτες λόγω της «τσουχτερής» τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, να αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς.