Χιονίζει από το πρωί της Τρίτης στην Αττική με τις πρώτες νιφάδες να έχουν φθάσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Πυκνό χιόνι πέφτει στα Βόρεια Προάστια του νομού και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε δήμους όπως: Διόνυσος, Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Ερυθρές, Βίλια, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Αφίδνες, Καπανδρίτι, Μαλακάσα και Κάλαμο. Επίσης, κλειστά παραμένουν ορισμένα σχολεία στους δήμους Αγίων Αναργύρων Καματερού και τρία σχολεία στο δήμο Πετρούπολης.

Κλειστός λόγω χιονιού και ομίχλης είναι ο περιφερειακός της Πεντέλης από το 414 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο ως τον Άγιο Πέτρο. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου-Αγ. Μερκουρίου στον Ωρωπό. Κλειστή για τα βαρέα οχήματα είναι η παλιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών, από το 4ο χλμ προς Θήβα, με αλυσίδες επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Κλειστή είναι από τη Δευτέρα και η λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ το βράδυ της Δευτέρας τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη θα είναι οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας, η πτώση της θερμοκρασίας και ο παγετός.

Στη Μακεδονία (κυρίως την ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Θεσσαλία, χιονίζει από το απόγευμα της Δευτέρας. Ετσι, σήμερα Τρίτη αργότερα θα ανοίξουν τα σχολεία σε Αμύνταιο, Φλώρινα και Κοζάνη.

Από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις, που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πυκνές, θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά (ακόμα και στην Αττική), την Εύβοια και τις Σποράδες, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί ισχυρός παγετός (Τρίτη και Τέταρτη), ο οποίος στη βόρεια Ελλάδα κατά τόπους θα είναι ολικός.

Στην Αττική την Τρίτη προβλέπεται χιονόνερο και χιόνι στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Από το μεσημέρι ενδέχεται να πέσει χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέχρι 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αυξημένη συννεφιά νωρίς το πρωί, αλλά ο καιρός θα είναι αίθριος στο υπόλοιπο της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Το κρύο όμως θα είναι ιδιαίτερα έντονο: ο υδράργυρος θα κυμανθεί από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Τα πρώτα χιόνια πάντως έπεσαν ήδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Πάρνηθα. Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι από την Κυριακή, οι υπηρεσίες του δήμου έριξαν 10 τόνους αλάτι σε σημεία των δρόμων όπου το νερό είχε παγώσει.

Ήδη, έχουν παραλάβει 100 τόνους αλάτι, από τους συνολικά 680 που έχουν παραγγείλει για τον χειμώνα, ενώ, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται 14 εκχιονιστικές μηχανές και 50 εθελοντές.

Επίσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) παρέχει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή και κατευθύνει τα αυτοκίνητα.

Την Τετάρτη τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Από την Πέμπτη αναμένεται και βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας.

Τρία κτίρια ανοίγει ο δήμος Αθηναίων για την προστασία αστέγων από το ψύχος

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εδώ και λίγες ώρες φέρνουν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της στέγασης των συμπολιτών μας που δεν έχουν το δικό τους σπίτι.

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων πολιτών από το ψύχος λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων, θέτοντας εκτάκτως σε λειτουργία ως χώρους φιλοξενίας, σε πρώτη φάση, τρία δημοτικά κτίρια.

Έτσι, από σήμερα, Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013, και για όσο απαιτήσουν οι έκτακτες συνθήκες, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι εξής χώροι:

1)Πολιτιστικό Κέντρο 4ουΔιαμερίσματος
οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας

2)Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου
οδός Μαμούρη και Δύμης (τηλ. 210 8223946, 210 8223184)

3)Λέσχη Φιλίας Κυψέλης
οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα (τηλ. 210 8674900)

Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960για πληροφορίες, καθώς και για όσους έχουν ανάγκη βοήθειας μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων.

Η λήψη εκτάκτων μέτρων για την προστασία των αστέγων γίνεται σε στενή συνεργασία τουδήμου Αθηναίωνμε τουπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιαςκαι τοΕθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με τη σύμπραξη φορέων και εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εξειδικεύονται στο ζήτημα των αστέγων (Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑExelixis, ΟΚΑΝΑ, Κλίμακα,PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα).

Ομάδες εργασίας (streetwork) τουΚέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων,σε συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις, θα ενημερώνουν τους άστεγους συμπολίτες μας για τους χώρους φιλοξενίας που έχουν διατεθεί, θα μοιράζουν υλικά, φάρμακα και ζεστό ρόφημα, και θα φροντίζουν για τη διακομιδή σε νοσοκομεία περιστατικών που το απαιτούν.

Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πειραιά, έλαβαν έκτακτα προληπτικά μέτρα, για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους πολίτες της πόλης. Όλα τα ΚΑΠΗ του δήμου θα είναι ανοιχτά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 και εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν εκτός από τα πέντε ΚΑΠΗ που θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, θα προστεθούν και άλλα για την εξυπηρέτηση των πολιτών