«Περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους: κάποιοι είναι ηλικιωμένοι, κάποιοι νέοι, όλοι είναι πεινασμένοι».

Ο λόγος για τους «εκατοντάδες φτωχούς και άστεγους της Αθήνας που έκαναν ουρές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για ένα πιάτο φαί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, περιγράφοντας σε ρεπορτάζ του σε δραματικούς τόνους την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Πεινάμε», ομολογεί στο βρετανικό δίκτυο μία γυναίκα, «άστεγη εδώ και πέντε μήνες».

«Να γιατί έχουν έρθει σήμερα εδώ: Για λίγο δωρεάν ψητό αρνί, πατάτες, σαλάτα γιαούρτι και για επιδόρπιο την παραδοσιακή πίττα (βασιλόπιττα). Μπορεί να είθισται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα ο κόσμος να τρώει με την οικογένειά του, αλλά η υψηλή ανεργία και η σκληρή λιτότητα έχουν προκαλέσει ανησυχητική αύξηση των αστέγων».

«Η κατήφεια που επικρατεί εδώ», όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου, «μπορεί να παραληλλιστεί με την οικονομία: η Ελλάδα μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης. Ο Δήμαρχος της Αθήνας ελπίζει ωστόσο σε καλύτερες ημέρες».

«Η οικονομική κρίση δεν έχει φθάσει ακόμα στο αποκορύφωμά της», δηλώνει ο κ. Γ. Καμίνης. «Περιμένουμε να έρθει ακόμα περισσότερος κόσμος (στα συσίτια). Πιστεύω ωστόσο ότι η πιο δύσκολη περίοδος έχει περάσει», λέει χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι πάντως δεν πείθονται από τα σχόλιά του», σχολιάζει ωστόσο το BBC. Η απόδειξη; «Η νέα χρονιά ξεκίνησε χωρίς μετρό και ηλεκτρικό, λόγω 24ωρης απεργίας».

«Η Ελλάδα εισέρχεται στο 2013 με πολλές από τις προκλήσεις του 2012», υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο. Και καταλήγει: «Το μόνο που μπορούν να ελπίζουν οι Ελληνες είναι ότι θα υπάρξει κάποιο φως στο τέλος αυτού του μακρού και σκοτεινού τούνελ».