Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου στον ΕΟΤ πριν από έναν χρόνο είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από εκκλησιαστική φιλανθρωπική οργάνωση ύστερα και από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Στον 39χρονο Κώστα Βασιλάκο, ήδη κατηγορούμενο για υπεξαίρεση περίπου 147.000 ευρώ από το ταμείο του ΕΟΤ, είχε αποδοθεί ότι επιχειρούσε να δημιουργήσει έναν «προσωπικό μηχανισμό» μέσα στην εκκλησιαστική οργάνωση «Αποστολή», ότι προχωρούσε σε ύποπτες και αυθαίρετες ενέργειες και συμπεριφερόταν σαν ένα «ιερό» golden boy. Η «σταγόνα» που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών φέρεται ότι ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα της λειτουργίας του Καρελλείου Ιδρύματος, μιας ολοκληρωμένης Μονάδας Αντιμετώπισης της Νόσου Alzheimer και συναφών παθήσεων. Τα ερωτήματα για τη δραστηριότητα και τις διασυνδέσεις του 39χρονου μεγεθύνονται μετά τη διαπίστωση ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχε σημαντική θέση σε υπηρεσίες που σχετίζονταν με συναλλαγές του Ελληνικού Δημοσίου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα ως σήμερα γνωστά στοιχεία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο 39χρονος ήταν από τον Σεπτέμβριο ως τα μέσα Δεκεμβρίου 2012 ειδικός σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου. Με πρόσχημα εσωτερικό έλεγχο στον Οργανισμό είχε παραλάβει τα μπλοκ επιταγών του Οργανισμού. Στη συνέχεια, με τέσσερις ακόμη συνεργούς του πλαστογράφησε μια επιταγή προκειμένου να εισπράξει 147.000 ευρώ με πρόσχημα την καταβολή μιας «οφειλής» του ΕΟΤ σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Σύρου. Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα αλλά και από καταγγελίες του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ, ο 39χρονος ειδικός σύμβουλος εμφανιζόταν ως θιασώτης της «κάθαρσης» στον Οργανισμό ύστερα από το πόρισμα ορκωτών λογιστών που εμφάνιζε «μαύρη τρύπα» ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη φάση «αμφισβήτησε» την επάρκεια υπεύθυνης του Λογιστηρίου και ζήτησε (υποστήριζε ότι το έκανε ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Καραχάλιο) να παραλαμβάνει μόνο αυτός τα παραστατικά των συναλλαγών του ΕΟΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα επέβαλε την άμεση απομάκρυνση της «ανυπάκουης υπαλλήλου», παρ’ ότι και η ίδια έκρινε παράτυπη μια τέτοια διαδικασία. Στη συνέχεια σταμάτησε περιέργως τη χρηματοδότηση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Επιπλέον στελέχη του ΕΟΤ τον κατηγόρησαν ότι «καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του Οργανισμού και, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να ακολουθεί παράτυπες διαδικασίες». Πάντως από καμία πλευρά δεν διευκρινίζεται πώς ο 39χρονος ειδικός σύμβουλος είχε γνωρίσει τον κ. Καραχάλιο και συνεργάστηκαν στον ΕΟΤ. Ο κ. Καραχάλιος μίλησε για μια «γνωριμία σε κοινωνική εκδήλωση», χωρίς καμία άλλη περαιτέρω διευκρίνιση. Σύμφωνα όμως με ορισμένες πηγές, η γνωριμία τους έγινε στο πλαίσιο της ενασχόλησης και των δύο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Σύμφωνα με άλλες πηγές, «γέφυρα» για τη συνεργασία τους είναι πρώην υπουργός της ΝΔ. Πάντως ο ίδιος ο 39χρονος είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή και μιλούσε για «στημένες κατηγορίες».
Ωστόσο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, κάτι σχετικό με το «πρόβλημα του ΕΟΤ» είχε συμβεί και στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου ο 39χρονος είχε προσληφθεί στα τέλη του 2011 και είχε αποχωρήσει τον Μάιο του 2012.
Η ΜΚΟ «Αποστολή» ιδρύθηκε το 2010 από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής της στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ανώτατος κληρικός, «ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του ΕΟΤ είχε προσληφθεί σ’ εμάς ως οικονομικός σύμβουλος σε θέματα διαμόρφωσης της φιλανθρωπικής δράσης της «Αποστολής», προχωρούσε όμως σε ενέργειες εκτός των καθηκόντων του. Αρχισε να προχωρεί σε αυθαίρετες προσλήψεις συνεργατών του, να εισηγείται απολύσεις εργαζομένων, να δημιουργεί επεισόδια σε βάρος εθελοντών, να παρεμβαίνει σε θέματα που δεν ήταν της αρμοδιότητάς του και να φαίνεται ότι δημιουργεί έναν δικό του «μηχανισμό» μέσα στην οργάνωση. Ακόμη εισηγείτο ενέργειες που δεν είχαν καμία σχέση με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Φέρ’ ειπείν, είχε προτείνει η Εκκλησία να δημιουργήσει δική της εταιρεία catering από τη στιγμή που το έργο της στη διανομή φαγητού στηριζόταν σε χορηγίες και στην εθελοντική προσφορά των πολιτών. Την ίδια ώρα ερχόταν στην οργάνωση με υπερπολυτελές τζιπ, με ακριβό ντύσιμο και είχε μια συμπεριφορά που κάθε άλλο ταίριαζε σε άνθρωπο που ήταν υπάλληλος σε εκκλησιαστική οργάνωση. Και αυτό είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Μακαριότατο…».
Εκείνο που οδήγησε στην απόφαση αποπομπής του 39χρονου φέρεται ότι ήταν ο τρόπος που είχε χειρισθεί το ζήτημα στελέχωσης και συνεργασιών της Μονάδας Αντιμετώπισης της Νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών παθήσεων Καρέλλειο Ιδρυμα, το οποίο είχε εγκαινιάσει τον Οκτώβριο του 2011 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 39χρονος φέρεται να είχε προχωρήσει σε προσλήψεις δεκάδων ατόμων αλλά και σε συμφωνίες με ιδιωτικά θεραπευτήρια στο πλαίσιο λειτουργίας του Καρελλείου Ιδρύματος, χωρίς ωστόσο να ενημερώνει κανέναν από τους προϊσταμένους της «Αποστολής» ή της Αρχιεπισκοπής. Οπως λέει ο ίδιος κληρικός, «η δυσφορία των ανθρώπων της Εκκλησίας ήταν μεγάλη. Ο συνεργάτης μας αυτός είχε άριστες σπουδές και έναν μεγάλο κύκλο σημαντικών γνωριμιών. Πιστεύουμε όμως ότι επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα δικό του σύστημα ελέγχου της ΜΚΟ με απροσδιόριστες συνέπειες. Είχε δημιουργηθεί σειρά περιστατικών και επεισοδίων στην «Αποστολή» που μας είχαν προβληματίσει ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη συνεργασία μας, η οποία λύθηκε με κοινή συναίνεση. Τα τεκταινόμενα στον ΕΟΤ φαίνεται να δικαιώνουν την επιλογή μας».

Βίος και πολιτεία

Είχε εμπλακεί και στον «Αθήνα 2004»

Ενα ακόμη στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια για τον Κώστα Βασιλάκο είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος είχε σημαντική θέση στην Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004» και διατηρούσε προσωπική επαφή με οικογένειες επιχειρηματιών που συμμετείχαν σε αυτήν. Μέσω αυτής της ενασχόλησής του γνώρισε και ορισμένους εκ των συνεργών του στην απάτη με την επιταγή του ΕΟΤ. Προ της πρόσληψής του στη ΜΚΟ «Αποστολή» και στον ΕΟΤ είχε εργασθεί σε πολυεθνική εταιρεία με έδρα τη Δανία, που ασχολείται με απορρυπαντικά και είδη φροντίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, και σε αυτή την περίπτωση είχε πολύμηνη δικαστική διένεξη με την εταιρεία για οφειλές μεγάλου ύψους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ