Δύο συμβόλαια ύψους 4,3 εκατ. ευρώ κέρδισε προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική εταιρεία στατιστικής και πληροφορικής Agilis, η οποία θα αναλάβει να αναπτύξει λογισμικό διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων της Eurostat με τις εθνικές βάσεις δεδομένων των ευρωπαϊκών κρατών, αποδεικνύοντας ότι ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας έχει μέλλον και προοπτική στις διεθνείς αγορές.
Η Agilis ιδρύθηκε το 1998 από τον καθηγητή Στατιστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γιώργο Πετράκο και τον μηχανικό πληροφορικής κ. Γρηγόρη Φαρμάκη και εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, αλλά και στην ανάπτυξη ειδικού λογισμικού για την υποστήριξη της διαδικασίας συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των στατιστικών δεδομένων και των μεταδεδομένων.

Διεθνές πρότυπο
Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σημαντική μόνο λόγω του οικονομικού του μεγέθους, αλλά κυρίως λόγω της φύσης του έργου, καθώς περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη τεχνολογικών προτύπων και λογισμικού που θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, αλλά και από τα κράτη που συνεργάζονται μαζί τους.
Το έργο περιλαμβάνει την αυτοματοποίηση της συλλογής, επεξεργασίας και ανταλλαγής οικονομικών και στατιστικών δεδομένων μεταξύ διεθνών οργανισμών και κρατών μέσω ειδικού λογισμικού. Το διεθνές τεχνολογικό πρότυπο αποκαλείται SDMX (Statistical Data and Metadata eXchange) και σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη αποτελεί εύκολα προσαρμόσιμο σύστημα στις εκάστοτε ανάγκες. «Ηδη έχουμε φτιάξει ένα μεγάλο μέρος και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τα εργαλεία λογισμικού για τη Eurostat» σημειώνει ο κ. Φαρμάκης και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα τα παρέχει στη συνέχεια δωρεάν στα κράτη-μέλη σε μορφή ανοιχτού κώδικα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τονίζει την ορθή επιλογή της Επιτροπής για στροφή προς τα ανοιχτά δεδομένα και το ανοιχτό λογισμικό, τα οποία χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα των ΤΠΕ, ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Eurostat πλέον πιέζει τα κράτη-μέλη να ανοίξουν τα στατιστικά τους δεδομένα στο κοινό για τα οποία παλαιότερα έπρεπε να πληρώσει κανείς αρκετά χρήματα.

Τύχη και επιμονή
Η Agilis έχει συνάψει τα τελευταία οκτώ χρόνια συμβόλαια με διεθνείς οργανισμούς γι’ αυτήν την τεχνολογία και μάλιστα, όπως λέει ο κ. Φαρμάκης, τους έχουν προσεγγίσει από την Ευρώπη και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Από τύχη και από τη δική μας επιμονή αρχίσαμε να ασχολούμαστε με αυτό το πεδίο, όταν ακόμα βρισκόταν σε ερευνητικό στάδιο. Φτάσαμε να παράγουμε πρωτότυπο λογισμικό και από εκεί μας έμαθαν» διηγείται.
Η άλλη σημαντική εμπειρία της εταιρείας όμως προέκυψε από άλλο ειδικό λογισμικό για τον εναρμονισμό, τη συγκέντρωση και τη μέτρηση στατιστικών δεδομένων για τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών. Οπως εξιστορεί ο κ. Φαρμάκης, το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Agilis έπειτα από χρόνια επίπονης δουλειάς. Σταδιακά αντικαταστάθηκε, απλοποιήθηκε και ψηφιοποιήθηκε μία μεθοδολογία που γινόταν με υπολογιστικά φύλλα του excel επί σειρά ετών σε διεθνές επίπεδο. «Αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε π.χ. πληροφοριακό σύστημα για τη στατιστική υπηρεσία των Μπαρμπέιντος, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιάρθρωση του κράτους από το μηδέν. Παράλληλα, συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς σε όλο τον πλανήτη, όπως σε χώρες της Αφρικής ή για την Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας» σημειώνει ο κ. Φαρμάκης.
Εξαγώγιμο προϊόν
Πλούτος από τις υπηρεσίες

Η Agilis έχει κύκλο εργασιών περίπου 1,3 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, απασχολεί 30 άτομα και οι δουλειές της στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν ποτέ το 2%-3% του τζίρου της. Εχει πελάτες διεθνείς οργανισμούς, όπως γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Eurostat, αλλά και αποκεντρωμένα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο EFSA, το JRC, το Eurofound και κράτη-μέλη. «Στην εποχή μας κάθε διεθνής ή κυβερνητικός οργανισμός είναι και μία βιομηχανία πληροφορίας. Σε αυτό το εικονικό εργοστάσιο εμείς υποστηρίζουμε με εργαλεία και μεθοδολογία την παραγωγή αυτής της πληροφορίας» λέει ο κ. Γρ. Φαρμάκης.
Εφέτος η Agilis θα έχει μηδενικό τζίρο από την Ελλάδα, διότι όλες οι εργασίες της πλέον βρίσκονται στο εξωτερικό. «Δουλεύουμε 12 χρόνια, έχουμε κάνει δουλειές για τη Eurostat και έχουμε λάβει εύσημα γι’ αυτές, όμως ποτέ δεν καταφέραμε να περάσουμε την πόρτα της ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρει.

«Στην Ελλάδα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στην τεχνολογία»
λέει ο κ. Φαρμάκης. «Κι όμως, ακούω συνέχεια για ντομάτες και σαλιγκάρια. Ο πληθυσμός στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας δεν μπορεί να είναι πάνω από 7%. Οι άνεργοι δεν θα βρουν δουλειά εκεί» τονίζει. Αντίθετα, όπως υποστηρίζει, «οι υπηρεσίες είναι εξαγώγιμο προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, μπορούν να φέρουν εξαγωγές, δημιουργώντας πλούτο και δουλειές. Εχουμε πολλούς και καλής ποιότητας ανθρώπους, με δυνατές σπουδές και μεταπτυχιακά» υπογραμμίζει.
Ο κ. Φαρμάκης σχολιάζει και την κατάσταση της αγοράς της πληροφορικής στη χώρα μας, όπου επί σειρά ετών πολλές εταιρείες συνήθισαν στην ευκολία των κρατικών επιδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ατόνησαν και αδιαφορούσαν για τις διεθνείς αγορές. «Ηταν κρίμα, διότι υπήρχε πολύ καλό δυναμικό που πήγε χαμένο»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ