«Δεν είναι αλήθεια ότι εκδίδομαι στην Ελλάδα. Δεν αποκλείω να μην εκδοθώ ποτέ! Το βρετανικό δικαστήριο την προηγούμενη Πέμπτη έκρινε ότι τα στοιχεία που είχαν στείλει οι ελληνικές αρχές ήταν ελλιπή κι η σχετική διαδικασία αναβλήθηκε επ αόριστον. Δεν θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα γιατί δεν πιστεύω ότι θα έχω μια έντιμη δίκη. Θέλω να μείνω στην Αγγλία όπου μπορώ να δουλέψω σαν δικηγόρος ή σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά τις υπό απέλαση αλλοδαπές».

Αυτό ανέφερε μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο «Βήμα», από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, η 54χρονη ανακρίτρια Αντωνία Ηλία που κατηγορείται για συμμετοχή στο επονομαζόμενο παραδικαστικό κύκλωμα που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2004.
Η Ηλία κατηγορείτο για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, συκοφαντική δυσφήμιση (σε βάρος δικαστικού) κι άλλα αδικήματα.
Τον Ιούλιο του 2005 και ενώ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, διέφυγε εκτός Ελλάδας. Συνελήφθη τον Μάιο του 2011 από τις βρετανικές αρχές, με βάση διεθνές ένταλμα σύλληψης κι αποφυλακίσθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2012 με περιοριστικούς όρους της εμφάνισης μια φορά την ημέρα σε αστυνομικό τμήμα αλλά και της παρουσίας της κάθε απόγευμα – μετά τις οκτώ η ώρα – στο σπίτι της.

Στο σπίτι της υπάρχει ειδική συσκευή που ενεργοποιείται μόλις έλθει σε «ηλεκτρονική» επαφή με ένα ρολόι – πομπό που φορά η ίδια στο χέρι της.Αν αυτή η συσκευή μείνει αδρανής – λόγω απουσίας του αποφυλακισθέντος ατόμου – ειδοποιείται αμέσως η Βρετανική Αστυνομία.

Πληροφορίες έφεραν την Ηλία να εκδίδεται τα επόμενα 24ωρα στην χώρα μας. Όμως η ίδια δηλώνει κατηγορηματικά: «Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η απόφαση έκδοσής μου ελήφθη από τα βρετανικά δικαστήρια τον Ιανουάριο του 2012 κι εγώ άσκησα έφεση. Θέλω να μείνω σε αυτήν την χώρα που με σέβεται κι όχι στην Ελλάδα που οι αποφάσεις σε βάρος μου είναι προειλημμένες, παρ ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κατηγορητηρίου για την υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Στην συζήτηση που έγινε προ πέντε ημερών, στο βρετανικό δικαστήριο, η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε επαρκή στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη της δίκης που είχε προηγηθεί με κατηγορούμενους κληρικούς, δικηγόρους και δικαστικούς, στους οποίους επιβλήθηκαν μικρές ποινές.

Ακόμη το δικαστήριο ζήτησε πιο αναλυτικά στοιχεία για το «πόθεν έσχες» ή την συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς το βρετανικό δίκαιο είναι διαφορετικό. ‘Ετσι δόθηκε αναβολή. Οι βρετανικές αρχές μου φέρθηκαν με εξαιρετικό τρόπο. Στην φυλακή, επειδή με θεωρούσαν δυναμική γυναίκα, μου είχαν αναθέσει τον ρόλο να εμψυχώνω άλλες κρατούμενες που αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Θα εξαντλήσω τα ένδικα μέσα για να μην γυρίσω ποτέ πίσω».

Οσον αφορά τις δικαστικές εκκρεμότητες της Ηλία στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι για τα κακουργήματα που της καταλογίζονται η διαδικασία έχει ανασταλεί, προκειμένου να μην τρέχει ο χρόνος παραγραφής.