Μήνυμα υπέρ της Δημοκρατίας ενάντια στο νεοναζισμό και στη ρατσιστική και κοινωνική βία έστειλαν χιλιάδες πολίτες της Αττικής που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αντιρατσιστική Κίνηση (EGAM) με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Η σιωπηλή πορεία ξεκίνησε από το Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στην Ακρόπολη.

Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν: Συλβάνα Ράπτη (Ευρωβουλευτής), Κώστας Τριαντάφυλλος (βουλευτής Χίου), Δ. Καρύδης (Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας) , Κώστας Πανταζής (Γραμματέας της Νεολαίας), Τόνια Αντωνίου (μέλος της γραμματείας της ΚΟΕΣ), Ζέφη Δημαδάμα (Γραμματέας του Τομέα Γυναικών), Βασίλης Χρονόπουλος (Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), μέλη και φίλοι του Κινήματος, ενώ ισχυρή παρουσία έδωσε η Νεολαία.

Ο ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός της παρουσίας των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, καθώς και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Κ. Ασκούνη, και του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνη. Μόνο όλοι μαζί, ενωμένοι μπορούμε να προστατεύσουμε τη δημοκρατίας μας από τους νοσταλγούς της χούντας και τους νεοναζί.

«Με την υποστήριξη που έχουμε από νομπελίστες, διανοούμενους, καλλιτέχνες και ενεργούς πολίτες, αγωνιζόμαστε κατά της ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα επειδή η Χρυσή Αυγή απειλεί την δημοκρατία, πολλαπλασιάζοντας τις ρατσιστικές επιθέσεις και δηλώσεις και επειδή η Χρυσή Αυγή επηρεάζει όλο και περισσότερο πολλές οργανώσεις και κόμματα ανά την Ευρώπη, στην Ουγγαρία, στη Λετονία, στην Αυστρία, στην Ιταλία…», δήλωσε ο πρόεδρος του EGAM Μπενζαμέν Αμπτάν.

Το EGAM, μια οργάνωση-ομπρέλα με έδρα το Παρίσι που εκπροσωπεί αντιρατσιστικά κινήματα από ολόκληρη την Ευρώπη, κυκλοφόρησε μια έκκληση για πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Την υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ο Μπερνάρ Κουσνέρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και ιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο Ανταμ Μίσνικ, ιστορικός και πρώην ηγέτης της Σολινταρνόσκ, ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο νομπελίστας συγγραφέας Ντάριο Φο και ο φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί. Από την Ελλάδα, έχουν υπογράψει την έκκληση πολλές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων όπως οι συγγραφείς Πέτρος Μάρκαρης, Τάκης Θεοδωρόπουλος και Λένα Διβάνη και οι καθηγητές πανεπιστημίου Αντώνης Λιάκος και Χριστίνα Κουλούρη.