Μέσα στο Σαββατοκύριακο το αργότερο τη Δευτέρα θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που κρίθηκε προφυλακιστέος για την υπόθεση της Proton Bank.

Ο επιχειρηματίας πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ καθώς δεν έγινε δεκτός από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί, όπου ζήτησε να μεταφερθεί από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αλλά ούτε και από το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός Ερρίκος Ντυνάν.

Την προφυλάκιση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αποφάσισε η 2η ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη την Παρασκευή, η οποία μετέβη η ίδια στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν ο επιχειρηματίας προκειμένου να λάβει την απολογία του.

Η απολογία του κράτησε περίπου μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Λαυρεντιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος της ΤτΕ πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν τα πορίσματα είναι λάθος. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή που άρχισαν ι δικαστικές έρευνες ήθελε να επιστρέψει τα χρήματα.

Τη σύλληψη των συνεργατών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην Proton Bank διέταξε η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη, αμέσως μετά την προσαγωγή του βασικού κατηγορούμενου, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες των δικαστικών αρχών, προετοίμαζε τη φυγή του από τη χώρα.

Επειτα από ολονύχτια επιχείρηση της Αστυνομίας, κατά την οποία έγιναν περισσότερες από είκοσι προσαγωγές υπαλλήλων της τράπεζας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Proton Bank, την περίοδο του σκανδάλου, Τρύφων Κολλίντζας (διευθύνων σύμβουλος), Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής εις βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

Οι έρευνες, σύμφωνα με «tovima.gr» συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων προσώπων, σε αυτή τη φάση όλοι μέλη του ΔΣ της τράπεζας την επίδικη περίοδο, τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογες κατηγορίες με τους άλλους συλληφθέντες και εις βάρος έχουν επίσης εκδοθεί εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων ο Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Καταζητούνται επίσης η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου και ο Διονύσιος Μπίθαρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και πολλοί από τους συνεργάτες του αντιμετωπίζουν σειρά κακουργηματικών κατηγοριών που επισύρουν ποινές ισοβίων, διότι χρησιμοποιούσαν την τράπεζα που διοικούσαν για να χρηματοδοτούν παρανόμως τις επιχειρήσεις ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη.

Εκτός των Λαυρεντιάδη, Κολλίντζα, Αθανάσογλου και Σαραμαντή, που συνελήφθησαν ήδη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για έξι κακουργήματα εναντίον άλλων 24 προσώπων.

Τα σοβαρότερα από τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από μαύρο χρήμα κατ’ επάγγελμα στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού με την επιβαρυντική περίπτωση του Ν. 1608/50.

Μετά την άσκηση των διώξεων είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα των Λαυρεντιάδη, Κολλίντζα, Αθανάσογλου, Σαραμαντή καθώς και των Σμαράγδας Λιαρμακοπούλου και Πέτρου Κυριακίδη.

Κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα, υπεξαίρεση, απάτη κατά συναυτουργία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αντιμετωπίζει και η Γραμματική Αρβανίτη.

Τέλος διώξεις έχουν ασκηθεί και εναντίον των Παντ. Ντεβεντζή, Ιωάννου Μπαϊλάν, Σοφοκλή Ρόβη, Κωνσταντίνου Μπαλλή, Αντωνίου Ρογκόπουλου, Ιωάννας Τόρη, Ηλία Μακρή, Κωνσταντίνου Μούτσου, Χριστόδουλου Κωνσταντίνου, Άννας Παριανού, Νικολάου Λινάρδου, Βασιλείου Γραβάνη, Στυλιανού Κυμπαρίδη, Νικολάου Κόρμπη, Διονυσίου Μπίθαρη, Δημήτριου Βασιλόπουλου, Ανδρέα Μίχου, Γεωργίου Κυριακίδη, Γεωργίου Γεωργάρα και Κωνσταντίνου Μούτσου για τα κακουργήματα της συγκρότησης συμμορίας, της άμεσης συνέργειας σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αστυνομικοί και λιμενικοί σωματοφύλακες του Λαυρεντιάδη

Ένα μίνι στρατό αποκαλύπτεται ότι «έπιασαν στα πράσα» οι αστυνομικοί στην υπηρεσία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κατά την επιχείρηση στο σπίτι του για την σύλληψή του, το βράδυ της Πέμπτης.

Στην ασφάλεια του επιχειρηματία βρέθηκαν να υπηρετούν 16 άνδρες, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως σωματοφύλακες, χωρίς να διαθέτουν καμία νόμιμη άδεια, με αποτέλεσμα να συλληφθούν όλοι. Ανάμεσά τους ήταν και τέσσερις άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας – οι δύο από το Λιμενικό Σώμα και οι άλλοι δύο από την Αστυνομία, για την εμπλοκή των οποίων διενεργείται υπηρεσιακή και πειθαρχική έρευνα.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στην ασφάλεια του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην… κανονική τους δουλειά υπηρετούσαν ο ένας στο Τμήμα Προστασίας Επισήμων και ο άλλος στα ΜΑΤ.

Οι λιμενικοί είναι δυο 32 χρονοι βατραχάνθρωποι που υπηρετούν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, ενώ οι αστυνομικοί είναι ένα 50χρονος υπαστυνόμος , που υπηρετεί στα ΜΑΤ και ένας αρχιφύλακας 45 ετών που υπηρετεί στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων.