Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά η Εταιρεία Συγγραφέων στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, για άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις προέδρου, διευθύντριας και μελών ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με αφορμή το πρόγραμμα Φιλαναγνωσία και την επιλεκτική εύνοια που φέρεται να έδειξαν σε συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους.

«Σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες για σκάνδαλα είναι το ευκολότερο αλλά και το πιο επικίνδυνο των πραγμάτων, καθώς συνδυάζονται με το εμπόριο και τα παιχνίδια της θεαματικότητας και της αναγνωσιμότητας, τέτοιες άκριτες διώξεις πολλαπλασιάζουν τα φαινόμενα πολιτικού λαϊκισμού. Δημιουργούν ακόμα υποψίες για την ύπαρξη άλλων αφανών επιδιώξεων. Αλλά συνάμα δείχνουν και την παντελή έλλειψη ψυχραιμίας μιας κεφαλής της δημόσιας διοίκησης, όπως και την εξάρτηση της από αυτοσχέδιες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες μετά από λίγο καταρρέουν ή αντικαθίστανται από άλλες» λέει η Εταιρεία Συγγραφέων.

Επίσης θεωρεί «άκρως βεβιασμένη την ενέργεια του υφυπουργού να προχωρήσει στις βαρύτατες όντως, προσωπικές κατηγορίες του εναντίον των μελών του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, για την εντιμότητα των οποίων δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία, στηριγμένος σε σχόλια και προτού διαπιστώσει το βάσιμο ή το αβάσιμό τους».