Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι βάσιμο δημοσίευμα της εφημερίδας «6 ΜΕΡΕΣ», σύμφωνα με το οποίο εδώ και 1,5 χρόνο έχει καταρτιστεί λίστα από το υπουργείο Οικονομικών με 1.747 ονόματα, που επιδεικνύουν «αιφνίδιο και μεγάλο πλουτισμό» και η έρευνα δεν έχει αποδώσει.

Κατά το δημοσίευμα, η εντολή ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών είχε δοθεί τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε 1.747 άτομα σε όλη την Ελλάδα, για τα οποία η αυτόματη διαδικασία του συστήματος Elenxis έδωσε ενδείξεις αιφνίδιου πλουτισμού.

Ο κατάλογος έπρεπε να ελεγχθεί και από ειδικά συνεργεία για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο εμφανιζόμενος πλουτισμός είναι πραγματικός και εφόσον υπάρχει, να διαπιστωθεί και αν είναι νόμιμος ή όχι.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα, η κυρία Φάκου έδωσε εντολή στο τμήμα οικονομικού εγκλήματος να επιληφθεί της υπόθεσης, δεδομένου ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στον κατάλογο με τους 1.747 ελεγχόμενους φορολογούμενους «μεγάλου πλούτου», που δημοσίευσε η εφημερίδα, περιλαμβάνονται βουλευτές, πρώην βουλευτές, πρώην αρχηγός κόμματος, μικροί και μεγάλοι κατασκευαστές, γνωστοί διανοούμενοι, έμποροι όπλων, δημοσιογράφοι, πρώην και νυν μιντιάρχες, παράγοντες του ποδοσφαίρου, ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλογιατροί, δεκάδες επαγγελματίες διαφόρων κατηγοριών με τεράστιες περιουσίες, που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους.